Hyvinvointi

Liikahikoilu kuriin

Teksti:
Emma Suominen

Paidassa on aina hikiläikät. Sukat pitäisi vaihtaa tunnin välein. Kädet ovat nihkeän kosteat ympäri vuoden. Paita liimautuu kiinni vartaloon edestä ja takaa, vaikka ei tekisi mitään ihmeellistä. Nenäkin valuttaa välillä hikeä. Kuulostaako tutulta?

Liikahikoilu on monelle suomalaiselle ongelmallista. Joidenkin auttaja odottaa supermarketin tai apteekin hyllyllä, toiset saavat helpotusta vasta sisätautilääkäriltä. Jos deodorantin vaihto ei auta, ja hikoilu on niin runsasta, että se häiritsee elämääsi, kannattaa varata aika asiantuntevalta lääkäriltä. Liikahikoilusta ei tarvitse kärsiä!

Kaikilla lääkäreilläkään ei valitettavasti ole ymmärrystä tai tietämystä auttaa hikoilevaa potilasta. Jos kilpirauhasessa ja hormonitasapainossa ei näytä olevan mitään pielessä, moni jää sanattomaksi.

”Olen kysynyt asiasta usealta terveyskeskuslääkäriltä, ja vastaus on aina samansuuntainen: hikoilu on vaikea asia. Joku kehotti tarkkailemaan mahdollisia lääkekokeiluilmoituksia”, kertoo kolmekymppinen Emilia.

Emilian ongelmana olivat etenkin kosteat mutta kuitenkin kylmät kädet ja jalat. Kättely tuntui inhottavalta molemmille sen osapuolille, paritansseista puhumattakaan. Hikoilu on onneksi vähentynyt selvästi vuosien myötä, ja nyt sen saa jo kuriin apteekin tuotteilla.

Apua kaupasta tai apteekista

Triple Dry -merkkiset tuotteet ovat voimakkaita hikoilun estäjiä, ja niitä tarvitsee käyttää vain muutamana päivänä viikossa. Joillekin Triple Dry on pelastus, toisilla sekään ei pidä. Vielä tehokkaamman tuotteen maineessa on Absolut Torr. Sitä tosin ei voi herkkäihoisille tai allergiaherkille suositella ainakaan pitkäaikaiseen käyttöön.

Myös jalkojen hikoiluun kannattaa kokeilla jotakin jalkadödöä. Apteekista löytyy laaja valikoima jaloille sopivia antiperspirantteja esimerkiksi seuraavilta merkeiltä: Maratton, Bats, Compeed ja Hicoderm.

Jos tuntuu että kemikaaleista ei ole apua, yritä helpottaa oloasi vaihtamalla sukkia mahdollisimman usein tai kokeilemalla hikisiepparisukkia. Myynnissä on jopa hopeaionisoituja sukkia, joiden kerrotaan pitävän jalat kuivina ja estävän hajun muodostumisen. Vaihda myös kenkien sisäpohjallisia päivittäin.

Apua lääkäriltä

Käsien ja jalkojen liikahikoilua voi hoitaa iontoforeesimenetelmällä. Helsingin lääkärikeskuksessa kämmenten ja jalkojen liikahikoilua hoidetaankin DERMAC-iontoforeesilaitteella. Hoidon aikana kämmenet ja/tai jalkapohjat altistetaan heikolle tasavirtasähkölle vesijohtovesikylvetyksen aikana. Sähkövirta aiheuttaa ionien kulkeutumisen hikirauhasten tiehyisiin, jolloin näiden alueiden hikoilu estyy.

Käytännössä hoidon aikana on käsi- tai jalkakylvyssä, joka tuntuu hieman tavallista sähköisemmältä. Ikään kuin käsiä tai jalkoja vähän nipistelisi tai kihelmöisi.

Helsingin lääkärikeskuksessa hoito annetaan käsille ja jaloille erikseen 20–30 minuutin jaksoina. Oireet helpottuvat parhaiten, jos parin ensimmäisen hoitoviikon aikana on neljästä viiteen hoitokertaa viikossa. Hikoilun heikentyessä voidaan siirtyä ylläpitohoitoon. Hoidon kesto – ja siten myös hinta – on yksilöllinen.

Tämän hoidon hyödyntäminen on vaikeaa, jos ylimääräistä rahaa ei löydy. Toinen este voi olla se, jos kukaan lähikaupungeissa ei tarjoa hoitoa. Iontoforeesilaitteen voi myös yrittää ostaa omaksi; Suomeen DERMAC-iontoforeesilaitetta maahantuo Venti-Medical Ky.

Joissain tapauksissa stressihermon salpaaminen auttaa liikahikoiluun, etenkin käsissä ja kasvoissa. Siihen tarvitaankin sitten jo kirurgisia toimenpiteitä.

Apua luonnosta

Luonnon omista aineista hikoiluun voi purra tea tree -öljy, salvia ja minttu. Jos kotikaupungissasi on luontaistuoteliike, jossa on pätevää henkilökuntaa, kannattaa tukeutua taas asiantuntijaan. Käynti kirjastossakin saattaa innostaa omiin yrttikokeiluihin.

Lisäksi markkinoilla on useita luontaistuotevalmisteita, jotka lieventävät vaihdevuosista johtuvia oireita, myös hikoilua. Suosi pukeutumisessa luonnonkuituisia, hengittäviä vaatteita – luonnollista apua sekin!

X