Liikunta

Lihastohtori Juha Hulmi taistelee humpuukia vastaan: Treenaamalla ei saa pitkiä ja hoikkia lihaksia

Kysyimme lihastohtori Juha Hulmilta, millaisia vääriä uskomuksia monilla on treenaamiseen ja ravintoon liittyen.
28.10.2018 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: Marko Simonen

Huippusuosion saavuttaneesta Lihastohtori-blogistaan tunnettu akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti Juha Hulmi on julkaissut vastikään uuden kirjan Lihastohtori 2 – Hautaa humpuuki, tutkitulla tiedolla tavoitteisiin (Fitra, 2018).

Kirjan on tarkoitus opettaa erottamaan treenaamista, ravintoa ja terveyttä koskeva humpuuki näyttöön perustuvasta tiedosta. Mutta millaiset esimerkit humpuukista Hulmin mieleen ovat erityisesti jääneet?

– Mieleenpainuvia esimerkkejä humpuukista on kyllä tullut vuosien varrella vastaan lukuisia, Hulmi sanoo.

Muun muassa tällaiset humpuuki-ilmiöt ja -väitteet Hulmin mieleen ovat erityisesti jääneet:

Virtsan juominen sen terveellisyyden takia

Viime aikoina ulkomaisissa ja jopa suomalaisissakin medioissa ja blogeissa on kerrottu henkilöistä, jotka juovat virtsaansa sen terveysvaikutusten takia.

Tosiasiassa mitään luotettavaa tietoa virtsan juomisen terveellisyydestä ei ole. Itse asiassa monet asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että virtsan juomisella saattaa olla epäedullisia vaikutuksia terveyteen.

– Minua ilmiö on huvittanut. Samat ihmiset, jotka kannattavat detox-ilmiötä eli kehon puhdistamista erilaisilla valmisteilla, saattavat ajatella, että kehon omaa detox-lopputuotetta eli kehosta poistuneita kuona-aineita sisältävä virtsa pitäisi laittaa kehoon takaisin. Logiikka kuulostaa hassulta, Hulmi toteaa.

Huvittavat treenivemputtimet, joita ilmankin liike onnistuisi

Humpuuki voi myös olla viatonta ja vaaratonta. Tällaista humpuukin lajia edustavat huvittavat treenivemputtimet, joilla tehtävää liikettä pystyy helposti ja hyvin tekemään ilman laitettakin.

– Erilaiset vemputtimet ovat liikuntaihmisissä hilpeyttä aiheuttavia juttuja. Erikoiset vemputtimet ovat sinänsä ihan ok, jos ne lisäävät liikuntaharrastuksen määrää ja vemputtimen avulla liikkeitä on hauska tehdä, Hulmi sanoo.

Hulmi on julkaissut Instagram-tilillään huumorivideon, jossa hän treenaa yhdellä huvittavista treenivemputtimista – videolla hän ei käytä vemputinta lainkaan valmistajan ohjeiden mukaan vatsalihasliikkeiden tekemiseen.

Väite siitä, että tietynlaisella treenillä saa pitkät ja hoikat lihakset

Hulmi pitää koomisena väitettä siitä, että tietynlaisella treenillä saa pitkät ja hoikat lihakset.

– Lihasten kiinnittymiskohdat ovat jänteissä, eikä lihasten pituuteen voi käytännössä vaikuttaa treenaamisella. Lihasten pituus on lähes pelkästään perinnöllinen ominaisuus. Nykyäänhän tiedetään myös, että melko pienilläkin painoilla saa lihaksia kasvatettua eli tehtyä ne paksummiksi. Lihasten kasvattamisessa keskeistä on treenin kovuus, useus, kokonaismäärä, nousujohteisuus sekä jatkuvuus ja vain vähäisemmässä määrin käytettävän painon suuruus, Hulmi valottaa.

Lue myös:

Kannattaako treenata aamulla vai illalla? Lihastohtori Juha Hulmi kertoo

Lihastohtori Juha Hulmi: ”Jos haluat kasvattaa lihaksia, älä usko näitä vääriä väitteitä”

30 kyykkyä joka päivä kuukauden ajan – tämä siitä seurasi, ja lihastohtori Juha Hulmi kertoo, miksi