Liikunta

Lihastohtori Juha Hulmi taistelee humpuukia vastaan: Treenaamalla ei saa pitkiä ja hoikkia lihaksia

Kysyimme lihastohtori Juha Hulmilta, millaisia vääriä uskomuksia monilla on treenaamiseen ja ravintoon liittyen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Marko Simonen

– Vain ehjänä voi kehittyä vuodesta toiseen eli tekniikat kannattaa opetella huolella ja turhia riskinottoja tulisi välttää, lihastohtori Juha Hulmi opastaa.

Kysyimme lihastohtori Juha Hulmilta, millaisia vääriä uskomuksia monilla on treenaamiseen ja ravintoon liittyen.

Huippusuosion saavuttaneesta Lihastohtori-blogistaan tunnettu akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti Juha Hulmi on julkaissut vastikään uuden kirjan Lihastohtori 2 – Hautaa humpuuki, tutkitulla tiedolla tavoitteisiin (Fitra, 2018).

Kirjan on tarkoitus opettaa erottamaan treenaamista, ravintoa ja terveyttä koskeva humpuuki näyttöön perustuvasta tiedosta. Mutta millaiset esimerkit humpuukista lihastohtori Hulmin mieleen ovat erityisesti jääneet?

– Mieleenpainuvia esimerkkejä humpuukista on kyllä tullut vuosien varrella vastaan lukuisia, Hulmi sanoo.

Muun muassa tällaiset humpuuki-ilmiöt ja -väitteet Hulmin mieleen ovat erityisesti jääneet:

Lihastohtori varoittaa: Virtsan juominen sen terveellisyyden takia on humpuukia

Viime aikoina ulkomaisissa ja jopa suomalaisissakin medioissa ja blogeissa on kerrottu henkilöistä, jotka juovat virtsaansa sen terveysvaikutusten takia.

Tosiasiassa mitään luotettavaa tietoa virtsan juomisen terveellisyydestä ei ole. Itse asiassa monet asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että virtsan juomisella saattaa olla epäedullisia vaikutuksia terveyteen.

– Minua ilmiö on huvittanut. Samat ihmiset, jotka kannattavat detox-ilmiötä eli kehon puhdistamista erilaisilla valmisteilla, saattavat ajatella, että kehon omaa detox-lopputuotetta eli kehosta poistuneita kuona-aineita sisältävä virtsa pitäisi laittaa kehoon takaisin. Logiikka kuulostaa hassulta, lihastohtori toteaa.

Huvittavat treenivemputtimet, joita ilmankin liike onnistuisi

Humpuuki voi myös olla viatonta ja vaaratonta. Tällaista humpuukin lajia edustavat huvittavat treenivemputtimet, joilla tehtävää liikettä pystyy helposti ja hyvin tekemään ilman laitettakin.

– Erilaiset vemputtimet ovat liikuntaihmisissä hilpeyttä aiheuttavia juttuja. Erikoiset vemputtimet ovat sinänsä ihan ok, jos ne lisäävät liikuntaharrastuksen määrää ja vemputtimen avulla liikkeitä on hauska tehdä, Hulmi sanoo.

Lihastohtori on julkaissut Instagram-tilillään huumorivideon, jossa hän treenaa yhdellä huvittavista treenivemputtimista – videolla hän ei käytä vemputinta lainkaan valmistajan ohjeiden mukaan vatsalihasliikkeiden tekemiseen.

Väite siitä, että tietynlaisella treenillä saa pitkät ja hoikat lihakset

Lihastohtori Juha Hulmi pitää koomisena väitettä siitä, että tietynlaisella treenillä saa pitkät ja hoikat lihakset.

– Lihasten kiinnittymiskohdat ovat jänteissä, eikä lihasten pituuteen voi käytännössä vaikuttaa treenaamisella. Lihasten pituus on lähes pelkästään perinnöllinen ominaisuus. Nykyäänhän tiedetään myös, että melko pienilläkin painoilla saa lihaksia kasvatettua eli tehtyä ne paksummiksi. Lihasten kasvattamisessa keskeistä on treenin kovuus, useus, kokonaismäärä, nousujohteisuus sekä jatkuvuus ja vain vähäisemmässä määrin käytettävän painon suuruus, Hulmi valottaa.

Lue myös:

Kannattaako treenata aamulla vai illalla? Lihastohtori Juha Hulmi kertoo

Lihastohtori Juha Hulmi: ”Jos haluat kasvattaa lihaksia, älä usko näitä vääriä väitteitä”

30 kyykkyä joka päivä kuukauden ajan – tämä siitä seurasi, ja lihastohtori Juha Hulmi kertoo, miksi

Lue myös Kotilieden juttu: Paranna lihaskuntoa turvallisesti: Näin pääset alkuun kotikonstein

X