Liikunta

Freesinä treenaamaan ja tavarat omille paikoilleen – ota salietiketti haltuun 9 vinkin avulla

Käytkö mieluusti kuntosalilla? Siinä tapauksessa on hyvä päivittää salietiketti. Kehonhallinnan koreografi Ulpu Puhakka neuvoo, miten toimia erilaisissa tilanteissa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock, Arttu Kokkonen

Jos käyt salilla, yksi neuvo on ylitse muiden: muista ottaa myös muut huomioon.

Käytkö mieluusti kuntosalilla? Siinä tapauksessa on hyvä päivittää salietiketti. Kehonhallinnan koreografi Ulpu Puhakka neuvoo, miten toimia erilaisissa tilanteissa.

Salilla treenaaminen on monelle mieluinen harrastus – toiset huhkivat hiki hatussa, toisille kuntosalilla käyminen on osa vapaa-ajan viettoa. Kuntosalilla on tärkeää ottaa myös muut huomioon, joten kysymys kuuluukin: onko sinulla salietiketti hallussa? Kysyimme kehonhallinnan koreografi Ulpu Puhakalta, 32, tärkeimmät ohjeet, mitä salille saapuessa ja treenatessa on hyvä muistaa.

Ulpu Puhakka Kuva: Arttu Kokkonen
Onko salietiketti tuttu? Personal trainerinakin toiminut Ulpu Puhakka neuvoo, miten salilla kannattaa käyttäytyä.

1. Tule freesinä paikalle – älä jo valmiiksi hienhajuisena

Haiskahtaako täällä eilinen, pinttynyt hiki? Kääk. Ei näin. Vaikka salilla on tarkoituskin hikoilla enemmän tai vähemmän, ota toiset huomioon kiinnittämällä huomiota omaan varustukseesi.

– Tule aina freesinä paikalle – eli puhtaat vaatteet päällä, ei eilisissä salikamoissa, Ulpu muistuttaa.

Ota myös huomioon, että hiki tarttuu herkästi kuntosalilaitteisiin. Lyhyt toppi ei ole ehkä paras vaatevalinta, jos aiot tehdä kunnon hikitreenin. Muista pyyhkiä hikijäljet pois laitteista käytön jälkeen.

– Hikoiluun liittyen on myös parempi treenata paita päällä ja pitää hikipyyhettä aina käden ulottuvilla. Eli jätä laite puhtaaksi seuraavaa käyttäjää ajatellen.

Hajuherkempiä ajatellen on myös tärkeää, ettet käytä vahvoja hajusteita.

2. Älä omi laitetta

Jos salilla käy kuhina, älä omi laitetta tai tavaroita varsinkaan ruuhka-aikana.

– Mikäli näet, että joku selkeästi jonottaa laitteeseen tai jonotat siihen itse, voit vaikka kysyä tehdäänkö sarjat vuorotellen. Näin molemmille tulee hyvä palauttelu sarjojen väliin ja kaikki saavat oman treenin tehtyä. Parhaimmassa tapauksessa voitte ehkä jakaa toisillenne myös treenivinkkejä, Ulpu vinkkaa.

– Unohda myös kolmen laitteen supersarjat, tee niitä vain kun salilla on todella hiljaista.

3. Tavarat omille paikoilleen

Hyvään salietikettiin kuuluu muistaa aina palauttaa painot ja tavarat takaisin paikoilleen. Kaikkien treenistä tulee tehokkaampaa, kun tavarat löytyvät oikeilta paikoilta, eikä niitä tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa.

4. Älä räyhää ja rymistele

Jokaisella meistä on joskus huonompia päiviä, mutta kiukuttelu tai räyhääminen eivät kuulu salille. Eikä myöskään tahallinen ja turha painojen tiputtelu.

–  Jokainen, joka on kyllin vahva nostamaan ison kasan painoja ylös, on yleensä myös kykenevä tuomaan ne hallitusti alas. Eri asia, jos suoritus epäonnistuu ja painot tippuvat tämän takia, Ulpu sanoo.

5. Tule treenaamaan, älä somettamaan

Salilla on tarkoitus treenata, ei niinkään seurata mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu juuri nyt. Myös kuvien tai videoiden ottaminen on kyseenalaista: muista, että muiden salakuvaaminen on kiellettyä!

– Muista, että salille tullaan ensisijaisesti treenaamaan, eikä kuvaamaan somea varten. Keskity omaan treeniin, ja ota huomioon myös kanssatreenaajat.

Puhelimen voi toki ottaa mukaan treeniin musiikin kuuntelua varten, tai jos saliohjelma löytyy puhelimesta. On myös ok videoida esimerkiksi omia treenituloksia tai -vinkkejä.

– Muistathan ottaa ympärillä treenaajat huomioon: on kohteliasta kysyä, onko ok, että kuvailen tässä muutaman videon, Ulpu sanoo.

Salilla saa ottaa selfien. Varmista, ettei kuvissa näy muita.
Salilla saa ottaa selfien. Varmista, ettei kuvissa näy muita: se kuuluu hyvään salietikettiin.

6. Ole rohkea ja moikkaa

Ei kysyvä tieltä eksy. Jos et ole varma, on parempi katsoa kuin katua – tai siis kysyä neuvoa.

– Jos ei osaa käyttää laitetta tai ei tiedä minkä painoisia salin tangot ovat, on ihan ok kysyä! Monella salilla on aina paikalla henkilökuntaa ja jos ei ole, niin varmasti joku treenaajista osaa ja haluaa auttaa sinua, Ulpu vinkkaa.

Vaikka jylhiä tai ujoja suomalaisia olemmekin, Ulpu kannustaa myös moikkaamaan kanssatreenaajia salille saapuessa. Se on kohteliasta sekä ennen kaikkea mukava tapa.

7. Tule ryhmäliikuntatunnille ajoissa

Monilla saleilla on myös mahdollisuus osallistua erilaisille ryhmäliikuntatunneille.

– Tule aina tunnille ajoissa. Jos tunti on jo alkanut, älä yritä ängetä sisään. Voi olla loukkaantumisriski sekä sinulle että muille pelmahtaa tunnille myöhässä. Ole tunnilla loppuun asti, Ulpu neuvoo.

– Mikäli sinun on aivan pakko lähteä aiemmin pois, ilmoita siitä aina etukäteen ohjaajalle. Jätä välineet paikalleen, ohjaaja kyllä vie ne pois tunnin jälkeen.

8. Onko sinulla liikuntaeste? Kerro siitä

Jos sinulla on jokin vamma tai muu este, kannattaa se tuoda ilmi ohjaajalle.

– Mikäli jokin vamma estää sinua liikkumasta ryhmäliikuntatunnilla ohjeiden mukaan, on kohteliasta ilmoittaa myös siitä ohjaajalle. Parhaimmassa tapauksessa ohjaaja räätälöi liikkeet myös sinulle sopiviksi.

9. Unohda häpeä!

Jännittääkö salilla oleminen? Tai oletko ensikertalainen? Sinulla ei ole mitään hätää, jos vain uskallat pyytää apua.

– Ei ole häpeä olla ensikertalainen, niin salilla kuin ryhmäliikunnassakaan. Ammattitaitoinen henkilökunta ja ohjaaja ottavat ensikertalaisen aina huomioon ja treenaaminen sujuu tällöin mutkattomammin.

X