Liikunta 29.10.2016

Testissä edulliset nettijoogat – Huomioi ainakin nämä 5 asiaa

Teksti: Piia Sainio Kuvat: Bulls Press
Kotikutoiseen joogahetkeen saa uutta ryhtiä nettijoogasta. Kannattaa tutustua tarjolla oleviin palveluihin kunnolla ennen kuin sitoutuu maksamaan kuukausimaksua. Toimittaja testasi kolme palvelua.

Jos tulet joogatunnille aina viimeisten joukossa, puuskuttaen ja posket punaisina, nettijooga voi olla sinun juttusi.

Kotona tai vaikka hotellihuoneessa joogatunnin voi napsauttaa päälle läppäriltä, tabletilta tai puhelimesta silloin, kun itselle parhaiten sopii. Tosin älypuhelimen ruutu on niin pikkuruinen, että videon on oltava hyvälaatuinen, jotta tunnista saa hyödyn ja ilon irti. Testissä paljastuikin isoja laatueroja.

Testissä Ong Namo, Yogaia ja Yogobe

Testasin kolmea ehdokasta: tamperelaisen Ong Namo -joogakoulun verkkopalvelua, espoolaisen ja sittemmin kansainvälistyneen Yogaian palvelua sekä ruotsalaisen Yogoben suomenkielistä palvelua.

Kuva ja ääni ovat moitteettomia Yogobella. Myös Yogaia selvisi hienosti, vaikka äänenlaatu vaihteleekin hieman. Ong Namossa sen sijaan ohjaajan äänestä on välillä vaikea saada selvää. Erityisen harmillista se on siksi, että Ong Namolla on pitkiä, puolen tunnin meditaatioita, joissa ohjaajan puhe on keskeisessä roolissa.

Jokaisessa kolmessa palvelussa joogatyyppien valikoima on laaja, joten sekä aloittelija että edistynyt löytävät innostavia tunteja. Palveluissa on sekä dynaamista ”hikijoogaa” että lempeää, rauhoittavaa joogaa.

Ong namo

Kundaliinijoogaan erikoistunut tamperelainen joogakoulu, jolla on myös nettijoogakoulu.

Plussaa: Nettitunnit on kuvattu aidoilla joogatunneilla, mikä tuo hyvää energiaa tallenteisiin.

Miinusta: Joillakin tunneilla äänentaso on hyvin hiljainen. Kuvakulma on erikoinen; tunnit on kuvattu kärpäsperspektiivistä, katon rajasta. Laatuun nähden kallis.

Erityistä: Sopii henkiseen kasvuun tähtäävälle joogille, paljon pitkiä ja lempeitä tunteja.

Tunnilla kuultua: ”Jos tunnet kehossa stressiä, on tullut valittua pelko eikä rakkautta.”

Hinta: 40 e/kk tai 120 e/6 kk.

ongnamostore.com

Yogobe

Ruotsalainen joogaamiseen ja treenaamiseen keskittynyt hyvinvointipalvelu.

Plussaa: Ohjaaja puhuu suoraan kameralle, ja valaistus sekä äänenlaatu ovat hyviä. Täydellisyyttä hipovia videoita tekniikasta ja treenivinkeistä.

Miinusta: Hakutoiminto muuttuu arvaamatta suomenkielisestä ruotsinkieliseksi. Lisäksi kotona pitäisi olla joogatiili ja tyynymäinen bolsteri, sillä niiden käytölle ei tarjota vaihtoehtoja.

Erityistä: Myös raskausjoogaa ja äijäjoogaa.

Tunnilla kuultua: ”Olet kuin nukkuva perhonen.”

Hinta: 19,99 e/kk tai 53 e/3 kk.

yogobe.com

Yogaia

Suomalainen nettijoogapalvelu, jolla on toimipisteet myös Lontoossa, Hongkongissa ja Berliinissä.

Plussaa: Useita livetunteja joka päivä. Testin laajin tunti- valikoima. Testaamistani palveluista tämä oli ainoa, jossa oli myös livetunteja.

Miinusta: Äänenlaatu vaihtelee mutta pääasiassa hyvä.

Erityistä: Myös muksujoogaa eli yhteisiä joogatunteja vanhemmille ja lapsille.

Tunnilla kuultua: ”Jos liike tuntuu helpolta, et tee sitä oikein.”

Hinta: 19,99 e/kk tai 44,97 e/3 kk.

yogaia.com

Palvelut voi jakaa kahteen tyyppiin

Kuukausimaksun hinnalla pääsee mukaan suoriin lähetyksiin, katselemaan tallenteita, meditoimaan, kuuntelemaan henkisen hyvinvoinnin luentoja ja tekemään täsmätreeniä – periaatteessa. Jokainen nettijoogapalvelu painottaa eri asioita, eivätkä kaikki tarjoa kaikkea.

Karkeasti palvelut voi jakaa kahteen tyyppiin. Kuntosalijoogaan viehtyneelle sopivat Yogaia ja Yogobe. Ne keskittyvät kunnon kohottamiseen ja kropan hyvinvointiin. Kummassakin on paljon ohjeita täsmätreeneihin, kuten selän vetreyttämiseen. Ong Namo taas on henkisempi joogakoulu, jonka useimmilla tunneilla lausutaan alkumantra.

Jos harkitset nettijoogapalveluun liittymistä, ota huomioon ainakin seuraavat viisi seikkaa:

1. Tarvitsetko tsempparin?

Nettijoogien aikatauluttomuudessa ja vapaudessa piilee ansa: ilta voi lipua ohi kotiaskareiden parissa, etkä ehdi joogata tänään etkä huomennakaan, koska ei ole mikään ”pakko”.

Tähän Yogaia on keksinyt ratkaisun. Se muistuttaa sähköpostein, mitä uutta ja innostavaa palvelussa on tarjolla ja millainen treeniputki sinulla on takanasi – mutta ymmärtää olla hiljaa, jos et reagoi kehotuksiin.

Yogaiassa on myös helppo hahmottaa vaikeusasteet; jokainen tunti on luokiteltu tasolle 1–3. Eräs nettijoogan sudenkuopista onkin se, että tulee liian helposti valittua sellaisia tunteja, joissa on jo valmiiksi hyvä. Itsensä haastaminen kannattaa ottaa siis tietoiseksi tavoitteeksi.

Hyvät ja huonot puolensa on siinäkin, että nettijoogatunnin voi keskeyttää, milloin haluaa. Tuntia ei välttämättä tarvitse kärvistellä loppuun saakka, jos on tullut valittua liian rauhallinen tai haastava jooga. Toisaalta siitä voi seurata karkkikauppailmiö: napsin vähän tuota ja vähän tätä, enkä mitään sen enempää.

2. Hallitsetko asanat?

Jos olet joogannut jo jonkin verran ja oivaltanut, mikä on minkäkin asanan ydin, pärjäät hyvin nettijoogina. Jos et ole aivan varma, missä asennossa lantion tai jalkaterän on oltava ja teet asanat toistuvasti hiukan väärin, saatat tehdä hallaa kropallesi.

Siksi Yogobessa on paljon tekniikkavideoita, joissa ohjeistetaan liikkeiden oikeaoppiseen tekemiseen vaihe vaiheelta. Palvelusta saa opastusta muun muassa sivulankkuun, päälläseisontaan ja erilaisiin perustekniikoihin.

Yogaia taas tarjoaa suoria lähetyksiä eli livetunteja, joille voi osallistua joko kamera päällä tai ilman. Jos pidät oman päätelaitteesi kameran päällä, ohjaaja näkee sinut ja pystyy ohjeistamaan.

Jos uskaltaudut englanninkieliselle tunnille, Yogaian kautta voit saada täsmävinkkejä maailman parhailta ohjaajilta. Itse osallistuin workshoppiin, jonka piti eräs Lontoon suosituimmista ohjaajista, Adam Husler. Vauhdikkaasti kuin joogasalien Jamie Oliver tuo guru ohjasi minua avaamaan lantiota ja tekemään taaksetaivutuksia omassa olohuoneessani. Liikkeet olivat vaativia, mutta tunnelma oli kaikkea muuta kuin vakava.

Suurin oivallus tunnilla oli se, miten tärkeää onkaan, että ohjaaja osaa puheellaan ohjeistaa täsmällisesti. Adam ei läheskään koko ajan tehnyt liikkeitä itse vaan istuskeli joogamatollaan ja keskittyi neuvomaan osallistujia. Parasta olisi, jos ruutua ei tarvitsisi edes vilkaista. Silloin liikkeet voisi tehdä pelkästään sen perusteella, mitä ohjaaja sanoo.

3. Etsitkö hyvää ohjaajaa?

Mistä sitten voi tietää, missä on hyviä ohjaajia? Kokeilemalla. Jokaisella on omat mieltymyksensä, eikä kaverin suositus välttämättä ole itselle sopiva.

Yogobe ja Yogaia tarjoavat viikon ilmaista treeniaikaa ennen palveluun sitoutumista, ja Ong Namossa on tarjolla ilmaisia tallenteita, joita pääsee kokeilemaan.

Mitä isompi ja laajempi palvelu on, sitä kirjavampi variaatio on ohjaajissa. Itse löysin lempiohjaajani testin kotikutoisimmasta paikasta. Ong Namossa yin jooga -tunteja pitää Tiina Hakio, jonka hyvässä ohjauksessa tunti tuntuu vain puolelta tunnilta.

Ja se on aina hyvä saavutus olohuoneessa, jossa rauhaa häiritsee monta kelloa.

4. Haluatko sitoutua?

Jos et ole valmis maksamaan nettijoogasta, ilmainenkin vaihtoehto on olemassa: YouTube. Tallenteita siellä on kaikentasoisia, ja parhaat ovat englanniksi.

Itse miellyin amerikkalaisiin videoihin niiden helppotajuisuuden ja laadukkuuden vuoksi. Esimerkiksi Yoga with Adriene -kanavalla sisältö, äänentaso ja kuvanlaatu ovat parempia kuin yhdessäkään maksullisessa suomalaisessa palvelussa. Toinen erinomainen joogakanava on Fightmaster Yoga. Satunnaiselle, joogaan jo rakastuneelle, käyttäjälle ne riittävät mainiosti.

5. Nukutko hyvin?

Ainakin yhdessä asiassa nettijoogapalvelut ja YouTube ovat aivan ylivertaisia tavallisiin joogatunteihin nähden. Jos tavoittelet joogan avulla parempia yöunia, nettijoogaamalla onnistut. Esimerkiksi Yogoben Hyvän yön joogatunnilla ohjaaja kehottaa siirtymään sänkyyn ja nukahtamaan loppurentoutuksen aikana. Eipä tarvitse enää pukea gore-texejä päälleen ja lähteä rännän keskelle puskemaan kotia kohti.

Lue myös:

Kärsitkö selkäkivusta? 5 helpotuksen tuovaa joogavenytystä

Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä

Inspirations-blogi: Jooga- tai jumppasali helposti omaan olkkariin

Kommentit (1)

Mielenkiintoinen juttu, hyvin tyypitetty erilaiset joogaajat – löysin itsenikin. Kokeilen, kiitos!
00

Mielenkiintoinen juttu, hyvin tyypitetty erilaiset joogaajat – löysin itsenikin. Kokeilen, kiitos!
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi