Hyvinvointi

Marjastus ja sienestys - Rentouttavaa hyötypuuhaa vai ajanhukkaa?

Teksti:
Anna.fi

Kesän kääntyessä syksyksi moni heittää hanskat tiskiin ja toteaa, että se oli nyt sitten siinä. Talvi tulee ja voi synkeyttä. Luonto on kuitenkin aivan toista mieltä ja tarjoaa monenlaista puuhaa. Marjastaminen, sienimetsällä käyminen, viini- ja karviaismarjojen poimiminen kotipihan pensaista, mehujen keittäminen ja maukkaiden piirakoiden valmistaminen ovat ihanaa puuhaa. Vaan kuinka moni niitä vielä muistaa?

Marjastus ja sienestys

Pikaruokakulttuurissa kaiken pitää olla valmista heti. Mieluiten vielä vähän aikaisemmin. Kuka tässä kiireessä ehtii poimia talven varalle vitamiinipommeja yksi kerrallaan, kun niitä saa kauppatorilta ostettua litrakaupalla.

Ja kuka oikeastaan tarvitsee marjoja ylipäätään, kun vitamiinit voi ottaa suoraan purkista paljon helpommalla?

Sienimetsälle rentoutumaan

Minulla on hyvä ystävä, joka marjastaa ja sienestää joka syksy hyvin aktiivisesti. Hän ei juuri huonosta kelistä valita, vaan pukeutuu sään mukaisesti, nappaa marjavasun kouraan ja suuntaa metsään. Hän on onnellisimpia tuntemiani ihmisiä ja niitä harvoja, jotka osaavat oikeasti ottaa elämän pienistä hienouksista kaiken irti.

Ystäväni osaa nauttia ihanista loppukesän ja alkusyksyn päivistä, jotka ovat kuin luotuja metsäretkelle. Kumisaappaat jalkaan, mukavat vaatteet päälle, huivi päähän ja menoksi.

Joka syksy ystävälläni on siten kotonaan kunnioitettava saalis marjoja ja sieniä. On kai turha mainita, että hän on myös hyvin innokas kokkaamaan ihania herkkuja löydöksistään.

Marjastaminen baari-illan tilalle

Niin, olisihan se kiva käydä marjastamassa, jos olisi aikaa, sanoo yksi. Ei meidän takapihalla kasva sieniä, sanoo toinen. Kuinka monelle meistä tekisi hyvää samoilla joitakin leppoisia sunnuntaipäiviä marjametsällä sen sijaan, että juoksemme päättymättömässä oravanpyörässä?

Jospa vaihtaisi lauantain railakkaan baari-illan ja sitä seuraavan krapulapäivän aikaiseen herätykseen ja marjametsälle suuntaamiseen? Ihan vain noin ajatuksen tasolla.

Useamman tunnin metsäretki käy sitä paitsi aivan hyvin liikunnasta. Hikisen punttisalin voi siis unohtaa marjastuspäivältä hyvillä mielin.

Mitä vitamiineihin tulee, saa purkista varmasti korviketta, mutta ei ole mustikkamaidon, mansikkarahkan, mustaherukkamehun tai vaniljajäätelön ja vadelmien voittanut pilleriä. Paitsi herkullisen makunautinnon niistä saa yleensä aimo annoksen lapsuuden muistoja. Ei mustikkapiirakan leipominen tai puolukkamehun keittäminen ole vain isoäitien yksinoikeus!

Oletko innokas keräilijä tai aikeissa aloittaa tänä syksynä? Jaa parhaat vinkkisi ja kokemuksesi keskusteluosiossa!

Lähde: Finfood Oppimateriaali
Teksti: Anne

X