Hyvinvointi

Masennuslääkekokeilu – Elämäni kamalimmat päivät

Teksti:
Anna.fi

Mielialalääkkeet ovat yleistyneet myös suomalaisessa lintukodossa, ja nuorista naisista on tullut niiden suurkuluttajia. Minulle masennuslääkkeiden kokeileminen oli kokemuksista kamalin, josta selvisin ystävien ja perheen tuella. Vaan entä jos on kovin yksin?

Masennus

Olen ollut pienestä pitäen sitä herkkää murehtijatyyppiä, joka ottaa kannettavakseen enemmän huolia, kuin on voimia. Opiskeluaika on ollut minulle erityisen raskasta, ja kurjempia kausia on ollut silloin tällöin opiskelujen takkuillessa tai elämän heitellessä ihmissuhteissa. Työ- tai opiskelukykyäni en ole menettänyt, mutta itkuisuus ja väsymys ovat ajoittain tehneet arjesta kaksin verroin rankemmin talsittavaa.

Onnellisuutta purkista

Viime syksynä päätin parisuhteen vaikeuksien ja raskaan opiskelu- ja työrupeaman keskellä pyytää lääkäriltä reseptiä masennuslääkkeisiin. Kasvoin hyvin lääkevastaisessa ympäristössä ja opin ajattelemaan lääkkeiden olevan mieluiten kaukana itsestä pidettäviä keinoja. Olin kuitenkin kuullut niin monia hyviä kokemuksia ikäisiltäni kolmea kymppiä lähestyviltä nuorilta naisilta, että päätin antaa pillereille mahdollisuuden.

Olin kuvitellut, että lääkkeet saadakseen tarvitsee vain astella vastaanotolle, itkeä tirauttaa pari kyyneltä ja lompsia resepti kourassa apteekkiin. Aivan näin helposti se ei kuitenkaan – onneksi – sujunut. Lääkäri oli jopa aluksi sitä mieltä, että lääkkeet eivät ehkä ole oikea ratkaisu tilanteeseeni. Olin kuitenkin päättänyt saada lääkemääräyksen, ja ottihan lääkäri toki huoleni jaksamisesta vakavasti.

Toivoin tietenkin lääkkeitä mahdollisimman vähäisillä sivuvaikutuksilla. Lääkäri selasi paksua opustaan ja päätyi uudemman polven valmisteeseen, joka kuulemma oli sopinut mainiosti lähes kaikille hänen hoitamilleen nuorille. Yllätyksekseni sain kuulla, että silläkin on vaikutusta muun muassa koordinaatiokykyyn ja rytmitajuun. Olin huolissani tanssiharrastukseni puolesta.

Liian laiha sopusuhtaisena

Lääkärini oli erityisen kiinnostunut ruokailutottumuksistani. Olen normaalipainoinen, mutta hoikka ja urheilullinen, ja lääkäri tivasi useaan otteeseen, onko minulla ongelmia syömisen kanssa. Hänen mielestään olin liian laiha. Minusta tämä tuntui täysin absurdilta. Enkö saisi olla hoikka ja hyvässä kunnossa, vaikka mieli on pahana? Auttaisiko asiaa jotenkin, jos olisin kymmenen kiloa lihavampi ja voisin myös siksi huonosti itseni kanssa?

Kysyin lääkäriltä suoraan, vaikuttaako hänen aikomansa lääke painoon. Lääkärin myönsi sen saattavan lisätä ruokahalua. Sanoin, etten missään tapauksessa halunnut lihoa ja että koin esimerkiksi tanssiharrastukseni vaikeutuvan painonnousun myötä. Sanoin myös, ettei minusta siinä ole mitään väärää, että toivon pysyväni samassa painossa. Olisiko parempi, että mielialaani vaikutetaan kemiallisesti ja samaan aikaan kuvioon lisätään yksi epämiellyttävyystekijä lisää?

Pienemmällä määrällä liikkeelle

lääke

Apteekissa vastasin hämmentyneenä farmaseutille, etten ollut aikaisemmin syönyt hakemaani lääkettä. Farmaseutti oli ystävällinen ja katsoessaan reseptiäni kehotti aloittamaan pienemmällä määrällä kuin mitä lääkäri oli suositellut. Olen edelleen kiitollinen tälle ystävälliselle naiselle. Lääkäri oli määrännyt suoraan päiväannoksen, johon farmaseutin mukaan yleensä mennään vähitellen. Mietin edelleen, millainen olo isommasta annoksesta olisi tullut.

Ensimmäisen napin otin samana iltana. Minulla on mainiot unenlahjat, mutta aamuyöstä heräsin sellaiseen tunteeseen, kuin joku olisi napsauttanut valot päälle päässäni. Pyörin ikävissä tunteissa viimeiset tunnit ennen nousemista.

Haarukka ja veitsi vapisten

Ensimmäinen päivä meni kuin harson takana. Kävin yliopistolla vastaamassa tenttiin, mutta en oikeastaan muista tilaisuudesta muuta, kuin että pelkäsin jatkuvasti pudottavani kynän tai kompastuvani kävellessäni palauttamaan paperia. Epämiellyttävyys oli vasta tulossa: lounaalla ystäväni kanssa eivät haarukka ja veitsi meinanneet pysyä kädessä. Luikin onnettomana kotiin ja toivoin olon menevän ohi.

Todellinen epätoivo iski seuraavana päivänä tanssitunnilla. En kertakaikkisesti kyennyt toistamaan opettajan näyttämää lyhyttä koreografianpätkää kokonaan kertaakaan. Tavallisesti helpoksi kokemani rytmi muuttui epäselväksi puuroksi, eivätkä kädet menneet sinne minne olisin halunnut. Pahinta oli pirueteissa, joissa en tiennyt miten päin olin. Valittelin opettajalle flunssaa ja sanoin olon olevan siksi hieman pökkyräinen.

Kotona itkin. Miten lääkkeet voisivat parantaa oloani, jos ne samalla veisivät minulta rakkaan harrastuksen?

Vatsa pohjiaan myöten ympäri

Lääkekokeilu sai tärinää ja tanssitunnin epäonnistumista ikävämmän lopetuksen. Kolmantena aamuna heräsin kuuden aikaan järkyttävään pahan olon tunteeseen. En kyennyt kääntymään sängyssä sanoakseni töihin lähtevälle avopuolisolleni hei, sillä pelkäsi oksentavani siihen paikkaan. Aamupäivän aikana sain alas pari lasia vettä, hieman mehua ja jogurtin. Illan aikana nekin tulivat ulos.

Iltapäivään mennessä en ollut kyennyt liikkumaan sängystä enkä juuri juomaankaan. Lopulta soitin hyvälle ystävälleni, joka tuli alle tunnissa paikalle, makasi vierelläni sängyssä ja katsoi, että pääsin takaisin lepäämään lukuisten vessakäyntien jälkeen.

Ikävää tilanteessa oli, etten tiennyt kenelle soittaa ja kysyä, olivatko reaktiot normaaleja. Lääkäriasema oli jo kiinni, enkä ollut saanut minkäänlaista päivystysnumeroa. Kiitos ystäväni puhelinsoiton sain neuvon odottaa seuraavaan päivään – oireet olivat kuulemma sinänsä normaalit, ettei auttanut kuin odottaa lääkkeen poistumista. Tuolloin mietin vain, miten olisin pärjännyt yksin ilman ystävän apua.

Kiitos, mutta ei kiitos

metsä

Tuona iltana en ottanut neljättä tablettia (sitä mukavan farmaseutin suosittelemaan pienempää annosta). Kun vesi alkoi pysyä sisällä, sanoin ystävälleni ja kotiin tulleelle avopuolisolle, että jos tämä on vaihtoehto, en enää koskaan aio olla masentunut.

Tiedän tietenkin, ettei minun tilanteeni ollut pahimmasta päästä ja että toisille lääkkeet voivat olla elämän pelastus. Minulle ainakaan kyseinen lääke ei sopinut, enkä voinut kuvitellakaan, että olisin lähtenyt siihen rumbaan, jossa kokeillaan erilaisten valmisteiden sopivuutta. En ole koskaan ollut kipeämpi kuin tuona perjantaipäivänä.

Kuka huolehtii yksinäisestä

Sittemmin silmiini on toisinaan osunut keskustelupalstoilta hajakommentteja kokeilemastani lääkkeestä. Viimeksi joku kyseli, onko hiustenlähtö ihan normaali sivuvaikutus lääkettä käyttävillä. Hiukset ovat naisen kruunu, tapaa hyvä ystäväni sanoa. Turhamaista tai ei, oloani ei ainakaan olisi parantanut, jos olisin menettänyt voimia antavan harrastukseni lisäksi myös hiukseni.

Eniten kummissani olen siitä, miten yksin sain jäädä voimakkaasti vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Entä jos minulla ei olisi ollut rakasta ystävää ja avopuolisoa tukenani? Entä jos he eivät olisi sanoneet, ettei lääkettä ole pakko ottaa, jos se aiheuttaa noin pahan olon? Lääkkeitä saa ja pitää antaa niille, jotka niitä tarvitsevat, mutta silloin pitäisi olla olemassa myös riittäviä tukitoimia.

Ninni

X