Hyvinvointi

Millainen valkovuoto on normaalia? Outo haju tai väri voivat paljastaa hiivataudin tai herpeksen

Teksti:
Anna.fi

Terveen valkovuodon koostumus voi vaihdella kuukautiskierron eri vaiheissa. Voimakas haju ja outo väri ovat kuitenkin merkkejä sairauksista, jotka vaativat hoitoa.

Millainen valkovuoto on normaalia?

1. Bakteerivaginoosi aiheuttaa valkovuodon harmaan värin

Oireet: Harmaa, kalalle haiseva, vaahtomainen vuoto. Haju on erityisen voimakas seksin jälkeen.

Tästä on kyse: Harmaa ja haiseva vuoto on yleensä bakteerivaginoosin merkki. Bakteerivaginoosissa haitalliset, hapettomassa ympäristössä viihtyvät bakteerit korvaavat emättimen terveen bakteerikannan. Bakteerivaginoosin syntytapaa ei tunneta tarkasti. Se ei ole sukupuolitauti, mutta aktiivinen seksielämä useiden kumppanien kanssa sekä kuparikierukka kasvattavat riskiä saada se. Joka kymmenes nainen sairastaa bakteerivaginoosin elämänsä aikana.

Mitä tehdä: Bakteerivaginoosi voidaan hoitaa 5-7 päivän antibioottikuurilla. Tulehdus parantuu hyvin, eikä jälkitarkastusta yleensä tarvita. Lääkekuuri on syötävä loppuun, vaikka oireet katoaisivat aikaisemmin. Ensimmäisen vaginoosin jälkeen uusiutumisen ja esimerkiksi hiivatulehduksen riski kasvaa hieman. Uusiutumista voi estää välttämällä alapesuja saippualla sekä kireitä, hautovia vaatteita.

Keskustele: Jatkuva bakteerivaginoosi, neuvoja kaivataan

2. Kokkareinen valkovuoto on hiivasienen merkki

Oireet: Kokkareinen, valkoinen ja runsas vuoto, joka ei haise, mutta alapäätä kutittaa.

Tästä on kyse: Hiivatulehdus aiheuttaa kokkareista, mutta hajutonta vuotoa ja kutinaa. Tulehduksen aiheuttaa emättimessä normaalistikin esiintyvän Candida albicans -hiivasienen liikakasvu. Tulehdukselle altistavat raskaus, antibiootit, ehkäisypillerit, diabetes sekä heikentynyt vastustuskyky.

Mitä tehdä: Hiivaa voi hoitaa reseptivapailla emätinpuikoilla ja -voiteilla. Jos oireet jatkuvat tai tulehdukset ovat toistuvia, on mentävä lääkäriin. Erittäin voimakas kutina ja virtsaamiskivut kannattaa tutkituttaa, sillä nämä voivat olla tippurin ja klamydian oireita. Valkoisen sokerin vähentäminen voi vähentää toistuvia tulehduksia. Siteet ja pikkuhousunsuojat on vaihdettava usein, eikä niitä saisi käyttää jatkuvasti.

Lue myös: Hiivatulehdus vaivaa – Kutinat kuriin ruokavaliolla

3. Paksu valkovuoto on normaalia kierron lopussa

Oireet: Valkoinen, kermamainen vuoto. Ei hajua tai kutinaa, vuoto ei ole erityisen runsasta.

Tästä on kyse: Valkovuotosi on täysin normaalia. Vuoto on kirkasta yleensä kuukautisten jälkeen ja kierron puolivälissä, ja muuttuu paksummaksi ja valkoisemmaksi kierron lopussa. Tämä johtuu luonnollisen keltarauhashormonin erittymisestä.

Mitä tehdä: Valkoista, normaalia paksumpaa vuotoa ei kannata säikähtää. Hygienian kanssa ei kannata liioitella, koska se voi aiheuttaa emätintulehduksen. Vaikka vuoto olisi kierron lopussa tahraavaa, alapesut kannattaa tehdä pelkällä vedellä. Alushousujen vaihtaminen hieman useammin on parempi vaihtoehto kuin jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö.

Keskustele: Paksu valkovuoto, normaalia?

4. Harvinainen sukupuolitauti tekee valkovuodosta vihreää

Oireet: Keltavihreä vuoto, joka haisee pilaantuneelle kananmunalle. Alapäätä kutittaa, ja se on turvonnut ja kipeä. Virtsaaminen sattuu.

Tästä on kyse: Oireet aiheuttaa todennäköisesti trikomoniaasi. Se on WHO:n mukaan maailman yleisin seksitauti, joka tarttuu todella helposti jopa wc-istuimesta. Suomessa trikomoniaasi on erittäin harvinainen. Se löydetään vain 0,2 prosentilta papa-kokeissa käyviltä naisilta, ja harva suomalainen on edes kuullut sairaudesta.

Mitä tehdä: Trikomoniaasi voidaan hoitaa vain antibiooteilla. Tauti on usein lähes oireeton ja kivuton. Vihertävä vuoto voi olla trikomoniaasin ainoa oire, joten tällainen vuoto pitäisi aina tutkituttaa. Miehillä tautii on yleensä oireeton. Lääkärit suosittelevat myös kumppanille antibioottikuuria, sillä miehen hoitamaton trikomoniaasi voi ylläpitää naisen tulehduskierrettä.

Keskustele: Järkyttävä haju yhdynnän aikana

5. E-pillerit voivat aiheuttaa rusehtavan valkovuodon

Oireet: Rusehtava, verensekainen vuoto. Ei kutinaa tai hajua. Vuoto muuttuu ruskeaksi yleensä juuri ennen kuukautisia tai niiden jälkeen.

Tästä on kyse: Valkovuotoon voi sekoittua verta jo ennen kuukautisten alkamista ja pari päivää niiden jälkeen. Tämä on yleensä vaaratonta ja johtuu e-pillereiden tai kuparikierukan käytöstä. E-pillereiden synteettiset hormonit voivat aiheuttaa välivuotoa. Etenkin minipillerit voivat aiheuttaa vuotoa, sillä niissä on pelkkää synteettistä keltarauhashormonia, joka voi lisätä tiputtelua. Kuparikierukan tarkkaa vaikutustapaa ja syytä välivuotoon ei tunneta.

Mitä tehdä: Välivuoto kannattaa tutkituttaa lääkärillä, jos et käytä e-pillereitä tai kuparikierukkaa, kuukautisesi ovat jatkuvasti epäsäännölliset tai vuotoon liittyy kipua. Kyse voi olla myoomista eli kohdun lihaskyhmyistä tai endometrioosista, jossa kohdun ulkopuolelle kasvaa limakalvokudosta, joka aiheuttaa tulehduksen. Myös kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes voivat aiheuttaa vuotohäiriöitä.

Keskustele: YAZ-pillerit ja ruskea vuoto

6. Sukupuolitaudit aiheuttavat keltaista valkovuotoa

Oireet: Keltainen, runsas vuoto. Emätintä kutittaa, virtsaaminen sattuu ja kuume voi nousta.

Tästä on kyse: Keltainen vuoto, kutina ja kipu ovat useiden sukupuolitautien oireita. Kutiseva keltainen vuoto on useimmin tippurin ja klamydian, toisinaan myös herpeksen oire.

Mitä tehdä: Klamydia ja tippuri voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoitoon pitäisi hakeutua heti ja lääkekuuri syödä loppuun, sillä hoitamattomina nämä taudit uusiutuvat helposti. Herpesoireita voi helpottaa lääkärin määräämillä tai reseptivapailla viruslääkkeillä, mutta herpestä ei voi hävittää pysyvästi hermosolmukkeista.

Keskustele: Lähtevätkö klamydia ja tippuri vain lääkehoidolla?

7. Liian puhdas valkovuoto voi johtua herpeksestä

Oireet: Erittäin runsas, vetinen vuoto, johon voi liittyä kipua sukuelimissä.

Tästä on kyse: Täysin väritön ja nestemäinen vuoto ei ole puhtaan tai terveen valkovuodon merkki. Vetinen vuoto pitäisi tutkituttaa heti, koska se voi olla herpeksen oire. Herpes voi aiheuttaa emättimeen märkiviä haavoja, joista valuu vetistä nestettä.

Mitä tehdä: Herpesvirus jää pysyvästi ristiselän tuntohermosolmukkeisiin. Apteekin itsehoitovoiteet voivat helpottaa lieviä oireita. Runsas vetinen vuoto, voimakkaat kivut ja runsaat rakkulat on syytä tutkituttaa, sillä lääkäri voi määrätä rajuun herpekseen viruslääkettä tabletteina. Herpestä ei kuitenkaan voi parantaa lopullisesti. Se puhkeaa yleensä ensimmäisellä kerralla rajumpana, minkä jälkeen virus voi olla vuosia oireeton.

Keskustele: Herpes ja ihmissuhteet

Lähteet: Duodecim, Gurl.com, Kuukuppikunta, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Terve.fiTerveyskirjasto, Tohtori.fi, YTHS

Lue myös:

Hiivaton dieetti – Tasapainota hiivan määrä elimistössä Hiivatulehdus – apua apteekista Emätintulehdukseen on hoitoja Kuukautiskuppi testissä

Teksti: Janica Brander Kuva: Colourbox

X