Hyvinvointi

Naisten huumoria, onko sitä?

Teksti:
Anna.fi

”Miten sä koet tän, vai koet sä?”, kyseli sikaempaattinen Irja Kyykkö takavuosina. Irja Kyykön lisäksi Paula Norosen vimmaisella luovuudella syntyi monologeilla ja kursailemattomalla elämänasenteella hämmentävä Tarja Kulho. Mille suomalaiset naiset nauravat ja voiko nainen olla hauska? Mistä naisten standup -huumori kertoo?

Naisten huumori

Naisten huumori – Maailman ohuin kirja

Elina kertoo nettideittaillessaan välttelevänsä miehiä, jotka kehuvat huumorintajullaan. ”Jos joku sanoo olevansa mielestään ihan komea ja huumorintajua piisaa, niin otan jalat alleni”, hän puistelee päätään, eikä välittäisi enempää puhua kokemuksistaan. ”Tai voi jostain sellaiset teekkarivitsit olla hauskoja, mutta itse en ole mikään spede-huumorin ystävä, vaikka naisen logiikka -vitseissä saattaisi perää ollakin”, hän myöntää. ”Harrastan mustaa huumoria, enkä välittäisi lisätä, että tämä oli vitsi joka väliin”, hän myöntää.

Helsingin yliopistossa folkloristiikan laitoksella naisten huumorista väitöskirjaansa valmistelevalle Eeva-Liisa Kinnuselle on usein huomauteltu, että kyseessä on varmaan maailman ohuin kirja. Lähes yhtä ohut kuin ruotsalaiset sotasankarit.

Keino käsitellä ikäviä asioita

Naisten huumori on kätketympää kuin miesten ja myös draaman kaari on erilainen. Naisten huumorin kohteena ovat usein naiset itse ja he suosivat sanaleikkejä. Miehet sen sijaan nauravat naisille.

Naiset osaavat nauraa itselleen ja tehdä itsestään pilaa. Uudenlaista räävittömyyttä edusti ”Todella upeeta”- sarja, jossa nauretaan äidin ja tyttären suhteelle ja perhe-elämälle. Tarja Halonen on maininnut tyttärensä sanoneen sarjan Patsy-hahmon muistuttavan häntä. Asiakeskeisenä esiintyvä Halonen osaa napakasti nauraa itselleen. ”Voihan nenä, ja sitähän minulla riittää”, tokaisi hän topakasti vaalikampanjansa aikana.

”Vaikka naisten nauru ylettyy usein ulkonäköön, on silti vaikea kuvitella, että Uuno Turhapuron kaltainen, likainen ja harvahampainen nainen voisi olla hauska”, Backlund sanoo.

Naisten huumorissa on kyse yhteisöllisyydestä ja siitä, että osataan nauraa yhteiskunnan normittamalle ulkonäölle. Kinnusen mukaan naisten huumori on samalla keino suhteellistaa asioita. Myös arkaluontoisia asioita voidaan käsitellä terapeuttisesti huumorin keinoin:

Millä on siivet, imee verta muttei lennä? Se on Always Ultra.

Naisten huumori käsitteellistää ja verbalisoi asioita. Huumori myös toimii työyhteisön liimana. Opettajat nauravat eniten Opetushallitukselle, sairaaloissa on oma huumorinsa, joka ei aukea ulkopuoliselle.

Pyry liikennemerkkinä

Suomalaiset naishumoristit tulivat voimalla 2000-luvulla. Tuli Paula Noronen, tuo Korson kuumeisten ja karheiden tunteiden tulkki. Norosen lanseeraama Tarja Kulho eli reipashenkistä elämäänsä ensin radiossa ja sitten siirtyi televisioon. Tarja Kulho piti miestään Reijo Perniötä ja poikaansa Pyryä tomerassa otteessaan ja liikaa selleriä syönyttä lasta käytettiin muun muassa risteyksessä liikennemerkkinä.

Muita Norosen hahmoja ovat vireä eläkeläinen Sirkka-Liisa Kekkonen-Mannerheim ja Irja Kyykkö, joka vie empatian äärimmäisyyksiin. Viime kesänä Noronen irrotteli Ykkösen aamutelevision Summerissa ”Timppa ja Sartsa”- sketseissä.

Purevasti kirjoittavan Katja Kallion ironinen huumori on hienovaraisen sattuvaa ja Heli Laaksosen runoissa virtaa lakoninen  ja niukka vakkasuomalaisuus, joka itkettää ja naurattaa yhtä aikaa. Eritoten varttuneempaa väkeä.

Stand-up murentaa perinteitä

Nykyajan nuoret naiset ovat kiistatta oman elämänsä tähtiä. Stand-up -koomikko Lotta Backlund ironisoi itseään, suomenruotsalaisuuttaan ja  Burberry -henkistä Hanken-habitustaan. ”Sä olet hauska. Sitä ei odottaisi naiselta”, kertoo Stand-up -koomikko kuulleensa usein.

Krissen pyörittäessä vannetta ja ihania sinisilmiään moni oli aluksi ällikällä lyöty. Mistä barbileikeissä oli oikein kyse? Tästäkö on naisten huumori tehty, vaaleanpunaisesta, hattaroista, barbeista?  Dramaturgi Outi Nyytäjä innostui ironiasta ja totesi, että juuri tästä.

Uutta on se, että pääosassa on minä. Naiset ottavat vähitellen tilaa haltuunsa huumorilla. Kaulinta heiluttavaan Justiinaan saattaa törmätä enää kesäteatterissa. Huumorissa on kyse myös kyvystä käyttää valtaa. Nauru yhdistää, vaikka eri ikäpolven naiset eivät välttämättä huvitu samoista asioista. ”Nauroimme, mutta kaikki eri asioille”, tiivisti eräs stad-upia seurannut äiti ja tytär-seurue.

Mille naiset nauravat:

Krisse Salminen ”Yksinkertaisesti ihan pöhkö. Herttaisella tavalla.”

Tarja Kulho ”Aika gonzoa.”

Alivaltiosihteeri ja Simo Frangen. ”Verbaalisuutta vailla vertaa.”

Katja Kallio. ”Laatuviihdettä.” www.otava.fi

”Todella upeeta.” 

”Tyttökullat.”

”Kumman kaa.”

Heli Laaksonen. ”Satuttaa ja oivaltaa yhtä aikaa.” www.otava.fi

Lotta Backlund. ”Suomenruotsalainen blondi osaa kiteyttää.” www.lottalove.com 

Hannele Lauri. ”Naisen logiikka – tarvitseeko selittää?”

Arto Paasilinna. ”Liioittelu  viedään pitkälle.”

Mitkä asiat sinua naurattavat? Kommentoi!

Laura

X