Kutinaa, yhdyntäkipua ja runsaita kuukautisvuotoja. Syy naistenvaivoihin selviää gynekologilla. Lue, mikä naisia askarruttaa ja mitä neuvoja ja hoito-ohjeita he saavat.
E
H
K
L
M
P
R
U
V
Asiantuntijana lääketieteen tohtori, gynekologisten syöpäsairauksien erikoislääkäri Pekka Venesmaa, Gynekologikeskus Adina ja Helsingin Lääkärikeskus.
Teksti: Tiina Komi
Ehkäisyongelmat
Ehkäisyvälineiden käyttöön liittyvät ongelmat ovat yleisiä. Naiset kärsivät pillereiden aiheuttamista mielialan vaihteluista, välivuodoista, seksuaalisesta haluttomuudesta ja masennuksesta. Pillerimerkin vaihto voi auttaa. Joskus pillerit kannattaa vaihtaa ehkäisyrenkaaseen tai -laastareihin, joissa on pienempi hormonimäärä. Jos hormonivalmisteet eivät sovi, kuparikierukkaa voi ajatella ehkäisyksi jopa synnyttämättömille naisille.
Sterilointi voi tuntua aikuisesta naisesta houkuttelevalta ehkäisykeinolta, mutta sitä ennen kannattaa kokeilla hormonikierukkaa, sillä yllättävän moni joutuu turvautumaan siihen muista kuin ehkäisyyn liittyvistä syistä. Hormonikierukasta on apua esimerkiksi adenomyoositaudin sekä runsaiden kuukautisten hoidossa.
Endometrioositauti
Endometrioositaudissa kohdun sisälimakalvon kaltaista kudosta saattaa esiintyä kohdun takapinnalla, kohdun takakannatinsiteissä ja munasarjoissa tai kohdun seinämässä, jolloin sitä kutsutaan adenomyoositaudiksi. Ennen kuukautisia limakalvo turpoaa, ja siihen liittyy usein kuukautisia edeltäviä kipuja, jotka helpottavat kuukautisten alettua. Se saattaa aiheuttaa runsasta vuotoa, paineen tunnetta alavatsassa, ristiselkäsärkyä, yhdyntäkipua ja tärinäarkuutta esimerkiksi kävellessä tai autossa istuessa. Endometrioosi on tavallista keski-iässä.
Hoito: Ehkäisypillerit ja hormonikierukka helpottavat usein kipuja ja vuoto-ongelmia. Joissakin tapauksissa leikkaushoito on tarpeellinen.
Epäspesifi emätintulehdus
Haiseva valkovuoto viittaa epäspesifiin tulehdukseen, ja siihen voi liittyä papanäytteessä clue-soluja.
Hoito: Tähän tulehdukseen ei löydy itsehoitolääkkeitä, joten hoito vaatii lääkärissä käyntiä sekä paikallisesti tai suun kautta annosteltavia reseptilääkkeitä.
Haavauma
Haavaumat voivat viestiä ihosairaudesta, esimerkiksi valkojäkälästä, joka on ihon hyvänlaatuinen ohenemistauti.Hoito: Pitkäaikainen, jatkuva haavauma kannattaa tutkituttaa, sillä se voi etenkin iäkkäämmillä johtua solumuutoksista.
Herpes
Ulkosynnyttimien herpes alkaa kihelmöivällä kutinalla. Vajaan vuorokauden sisällä kehittyy rakkuloita, jotka puhkeavat ja paranevat itsestään noin viikossa. Herpes tarttuu pääasiassa sukupuoliyhteydessä, mutta myös muut tartuntatavat ovat mahdollisia. Parantunut herpes uinuu lepotilassa ja saattaa uusia esimerkiksi yleiskunnon heiketessä tai kuukautisten aikana.
Hoito: Herpestä voi hoitaa reseptittömillä lääkkeillä, mutta reseptilääkkeet tulevat edullisemmiksi. Niitä voi pitää valmiina varastossa.
Hiivatulehdus
Hiivasienitulehduksille altistavia riskitekijöitä ovat antibioottikuurit, jotka hävittävät emättimen oman bakteerikannan. Myös jotkut yleissairaudet, kuten diabetes lisäävät tulehdusriskiä. Myös ehkäisypillereiden käyttö ja raskaus lisäävät hiivatulehduksia.
Hiivasienen aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat kutina, kokkareinen valkovuoto, kirvely virtsaputken suulla, emättimen suuaukon punotus ja haavaumat.
Hoito: Kutiseva hiivatulehdus vaatii hoitoa, vaikka onkin vaaraton. Esimerkiksi papanäytteessä löytyvä oireeton hiiva ei vaadi hoitoa. Hiivaa voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla emätinpuikoilla ja -voiteilla.
Kohdun runko-osan syöpä
Kohdun runko-osan syöpään sairastuu vuosittain noin 600 naista. Sen tavallisin alkuvaiheen oire on ylimääräinen vuoto, ja myöhemmässä vaiheessa kivut. Papakoe paljastaa vain puolet kohdun runko-osan syövistä, joten säännölliset gynekologiset tarkastukset ovat suositeltavia vähintään 2-3 vuoden välein.
Hoito: Kohdun- ja munasarjojen poisto, johon toisinaan liitetään solunsalpaajahoito, ja joskus myös sädehoito.
Kohdunkaulan syöpä
Kohdunkaulan syöpään sairastuu vuosittain noin 165 naista. Riskiryhmään kuuluvat etenkin nuoret tupakoivat naiset, jotka eivät osallistu seulontatutkimuksiin. Kohdunkaulan syövän tavallisin alkuoire on ylimääräinen vuoto. Syöpä aiheuttaa kipua vasta pidemmälle edetessään.
Hoito: Leikkaushoito. Nuorten naisten hedelmällisyys pyritään säilyttämään, jos solumuutos on paikallinen. Vanhemmilta naisilta poistetaan usein kohtu ja munasarjat.
Kondylooma
Kondyloomavirustulehdus voi ilmetä ulkosynnyttimissä kukkakaalimaisina näppyinä eli visvasyylinä (terävä kondylooma).
Hoito: Osa paranee itsestään. Kondyloomaa voidaan hoitaa paikallispenslauksella, laserilla tai jäädyttämällä.
Kutina
Emätintulehdukseen liittyy usein ulkosynnyttimien kutina, mutta sitä voi esiintyä muutenkin. Kutinaa esiintyy myös iän myötä limakalvojen ohetessa. Muita altistavia tekijöitä ovat tiuha alapesu, hankaavat alusvaatteet, tiukat housut, tiheät yhdynnät, hautovat pikkuhousunsuojat sekä kondylooma- ja herpestulehdukset.
Hoito: Kotikonstit saattavat riittää hoidoksi, jos ei ole tulehdusta tai haavaumaa. Kutiseva ja arka iho kannattaa voidella säännöllisesti perusvoiteilla ja harventaa vesipesuja, jotta ei pese pois ihon omia rasvoja. Pikkuhousunsuojat ja keinokuituiset alushousut voivat ärsyttää ihoa. Kannattaa suosia puuvillapöksyjä ja mietoja pyykinpesuaineita sekä välttää huuhteluaineita.
Kuukautiskivut
Kymmenen prosenttia naisista kokee kuukautiskivut liian kovina ja 40 prosenttia kokee ne kovina silloin tällöin. Nuorilla tytöillä, joiden munasolu ei vielä irtoa, ei ole juurikaan kipuja ja niin sanottu primaari kuukautiskipu ilmaantuu vasta munasolujen irtaantumisen myötä. Sekundaariset kivut tulevat naisen elämään iän myötä. Esimerkiksi endometrioosi, myoomat ja adenomyoosi eli hyvänlaatuiset kasvaimet voivat aiheuttaa kipua kuukautisten aikana.
Hoito: Kuparikierukka yleensä lisää kipuja, joten sen poisto saattaa auttaa. Hormonikierukka vähentää useimmiten huomattavasti kipuja. Apu löytyy myös tulehduskipulääkkeistä sekä kohdunpoistosta.
Kystat
Kysta on yleisnimitys rakkulalle. Ulkosynnyttimissä, emättimen suuaukolla tuntuva pehmeä pallukka on todennäköisesti tulehtumaton Bartholin kysta. Munasarjojen toimintaan saattaa liittyä rakkuloita, joista etenkin loppukierrossa kehittyvä keltarauhaskysta voi vuotaa verta vatsaonteloon ja aiheuttaa kipua ennen kuukautisia. Se on hedelmällisessä iässä olevien naisten vaiva. Munasarjoissa voi olla myös endometrioosin aiheuttamia kystia, jotka saattavat puhjetessaan aiheuttaa kipua. Dermoidikysta on munasarjoihin kehittyvä hyvänlaatuinen muutos, joka sisältää useita erilaisia alkiorakenteita, kuten karvoja, luuta ja rustoja. Se on usein oireeton.
Hoito: Oireetonta Bartholin kystaa ei tarvitse hoitaa, ei myöskään yleensä emättimen seinämän kystia. Munasarjojen muutaman sentin läpimittaisia yksilokeroisia kystia ei yleensä leikata, jollei niihin liity ongelmia. Isommat kystat, jotka lähentelevät viittä senttiä, poistetaan ja tutkitaan pahanlaatuisten muutosten poissulkemiseksi.
Laskeumat
Laskeumat, jotka ovat eräänlaisia lantionpohjan tyriä, ovat synnyttäneiden naisten vaiva. Syynä on lantionpohjan kudosheikkous. Virtsarakon laskeumassa emättimen etuseinämä saattaa pullistua näkyviin emättimen suuaukosta, ja siihen voi liittyä rakon tyhjentämisvaikeuksia. Kohtulaskeumassa kohdun napukka laskeutuu emättimen suuaukkoon ja toisinaan kohtu saattaa laskeutua näkyviin. Peräsuolen laskeumaan saattaa liittyä ongelmia suolen tyhjentämisessä. Laskeumat ovat vaarattomia, mutta toisinaan kiusallisia.
Hoito: Haittaavien laskeumien hoito vaatii leikkauksen, mutta vaiva voi uusiutua. Pieniä laskeumia, joista ei ole haittaa, ei tarvitse hoitaa.
Limakalvojen kuivuminen
Emättimen limakalvojen kuivumista esiintyy esimerkiksi ehkäisypillereiden käytön yhteydessä, imetyksen aikana ja vaihdevuosi-iässä. Siitä on usein haittaa etenkin yhdynnän aikana. Jos limakalvot ovat ohuet ja kuivat, niiden rikkoutumiseen voi liittyä hankalia ärsytys- ja tulehdusoireita.
Hoito: Ongelma on helppo hoitaa liukastevoiteilla. Niitä saa apteekeista ja seksikaupoista, mutta tavallinen ruokaöljykin sopii. Etenkin vaihdevuosiaikaan paikallinen estrogeeni vahvistaa limakalvoja ja vähentää kuivumista samoin kuin säännöllinen seksielämä.
Munasarjasyöpä
Munasarjasyöpään sairastuu vuodessa yleensä noin 500 yli 50-vuotiasta naista. Se on kavala syöpä, koska se ei juuri oireile. Vuotohäiriöistä ja epämääräisestä vatsakivusta, johon ei löydy syytä, kannattaa kertoa gynekologille. Munasarjasyöpä voi oireilla nuorilla naisilla kuukautishäiriöinä.
Hoito: Leikkaus ja solunsalpaajat.
Myoomat
Myoomat ovat kohdun lihasseinämän hyvänlaatuisia kasvaimia, joiden kasvu riippuu estrogeenihormonista. Noin 30 prosentilla yli 30-vuotiaista naisista esiintyy myoomia, mutta ne vähenevät vaihdevuosi-iän jälkeen, jos nainen ei käytä hormonihoitoja.
Olipa kasvain sitten munasarjoissa tai kohdussa, sitä ei yleensä itse huomaa ennen kuin se on noin 15 sentin läpimittainen. Myooma voi oireilla runsaina kuukautisina ja ylimääräisinä vuotoina, mutta se aiheuttaa harvoin kipuja.
Hoito: Pienet myoomat eivät vaadi leikkaushoitoa. Isompien myoomien hoito voi vaatia leikkauksen, jopa kohdunpoiston. Kohtuonteloon ulottuvia myoomia, jotka lisäävät vuotojen runsautta, voidaan hoitaa kohtuontelotähystyksellä.
Papakoe
Papanäytettä käytetään kohdunkaulan syövän ehkäisemiseen ja ennen kaikkea sen esiasteiden havaitsemiseen ja hoitamiseen. Näyte otetaan emättimen pohjukasta, kohdunsuulta ja kohdun kaulakanavasta joko lääkärin vastaanotolla tai laboratoriossa. Se on nopea ja yksinkertainen toimenpide, joka ei yleensä satu. Terveen naisen, jonka edellisten papanäytteiden tulokset ovat olleet puhtaita, on suositeltavaa käydä kokeessa 2-3 vuoden välein.
Papanäytteiden tuloksissa on käytetty viittä luokitusta, mutta se on muuttumassa Bethesda-järjestelmäksi (TBS). Papanicolaoun numeroluokituksen mukaisesti luokka I on normaali löydös. II on hyvänlaatuinen muutos, joka vaatii kontrollin 6-12 kuukauden kuluessa. Useimmiten näyte normalisoituu, mutta jos muutos toistuu, tarvitaan lisätutkimuksia eli kohdunsuun tähystys, kolposkopia, joka tehdään myös silloin, kun papassa löytyy luokka III tai enemmän.
Hoito: Lievät papamuutokset ovat usein papillooma- eli kondyloomaviruksen aiheuttamia, eivätkä tarvitse hoitoa. Jos hoitoa vaativa solumuutos löytyy, se poistetaan yleensä paikallispuudutuksessa sähkösilmukalla.
Polyypit
Polyyppi on hyvänlaatuinen limakalvopullistuma. Niitä voi olla emättimessä, kohdunsuulla tai kohdun sisälimakalvolla kohtuontelossa. Kohdunsuun polyypit voivat lisätä valkovuodon määrää ja aiheuttaa ylimääräistä veristä vuotoa. Kohdun sisälimakalvon polyypit löytyvät yleensä ultraäänitutkimuksessa. Ne ovat useimmiten hyvänlaatuisia, mutta joukossa voi olla myös pahanlaatuisia. Sen sijaan, että tilannetta seurattaisiin, ne kannattaa aina tutkia.
Hoito: Lääkäri voi poistaa kohdunsuun polyypit vastaanotollaan ilman puudutusta irti kiertämällä. Toimenpide on yleensä kivuton. Kohtuontelon polyypit hoidetaan kohtuontelon tähystyksellä sairaalassa.
Runsas kuukautisvuoto
Noin kymmenen prosenttia naisista kärsii häiritsevän runsaista kuukautisvuodoista. Nuorilla naisilla runsaat pitkittyneet vuodot liittyvät usein kuukautiskiertoihin, joiden aikana munasolu ei ole irtautunut. Muita yleisiä syitä ovat kohdun seinämän endometrioositauti, myoomat, polyypit ja kuparikierukka.
Hoito: Apteekissa myytävistä, reseptivapaista tulehduskipulääkkeistä voi olla apua vuotopäivinä. Samoin lääkärin määräämistä, vuotoon vaikuttavista lääkkeistä, keltarauhashormonista sekä ehkäisypillereistä. Tehokkain hoito on hormonikierukka ja vaikeimmissa tapauksissa kohdunpoisto.
Ulkosynnyttimien syöpä
Ulkosynnyttimien syöpään sairastuu noin 60 naista vuodessa. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta. Tyypillinen oire on parantumaton haavauma. Etenkin iäkkäiden naisten kannattaa käydä näyttämässä haavaumia aina gynekologille. Mitä aiemmin syöpä havaitaan, sitä paremmat ovat paranemismahdollisuudet.
Hoito: Leikkaushoito.
Valkovuoto
Hajuton, kirkas valkovuoto, joka ei aiheuta kutinaa, on normaalia ja vaaratonta. Se on yleistä kuukautiskierron keskivaiheilla, juuri ennen ovulaatiota ja voi olla runsastakin.
Hoito: Ei tarvita.
Verinen vuoto
Kuukautisten välillä esiintyvä verinen vuoto säikäyttää, mutta huoleen ei ole aina aihetta. Vuodot saattavat liittyä kierukan, ehkäisypillereiden tai muiden hormonivalmisteiden käyttöön. Myös hyvänlaatuiset polyypit, myoomat ja endometrioositauti saattavat olla vuotojen syynä. Joskus vuotojen aiheuttaja on pahanlaatuinen kasvain.
Mitä nuorempi nainen, sen todennäköisemmin vuoto on sidoksissa ehkäisyyn tai viattomaan hormonihäiriöön, eikä vaadi välitöntä tutkimusta. Myös vaihdevuosi-ikäisillä ja vanhemmilla naisilla vuotojen syy kytkeytyy usein hormonihoitoihin, esimerkiksi vaihdevuosien estrogeenihoitoon tai rintasyövän jälkihoidon yhteydessä käytettyihin antiestrogeeneihin, mutta se kannattaa silti tutkituttaa.
Vaihdevuosien aikana estrogeenihormonin taso alenee ja limakalvot ohenevat. Tästä voi seurata emätintulehdus, jonka oireena voi olla myös verensekaista, haisevaa vuotoa, jonka hoito voi vaatia lääkityksen. Ohuet limakalvot voidaan hoitaa kuntoon reseptivapailla estrogeenipuikoilla, jotka eivät lisää syöpäriskiä. Vuoto kannattaa tutkituttaa, koska taustalla voi olla solumuutoksia.
Virtsankarkailu
Joka kolmas nainen kärsii jossain vaiheessa virtsankarkailusta. Osalla tämä on niin lievää, että siitä ei ole haittaa. Ponnistuskarkailussa on kyse fyysisen rasituksen, kuten yskäisyn, aivastuksen tai juoksemisen aiheuttamasta lirahtelusta. Pakkokarkailusta puhutaan silloin, kun nainen ei pysty pidättelemään vessaan asti. Pissa voi lirahtaa pöksyyn esimerkiksi kotiovella, kun tietää että vessa on lähellä. Näiden kahden yhdistelmää sanotaan sekamuodoksi. Alatiesynnytys, ikääntyminen ja ylipaino lisäävät virtsankarkailun riskiä.
Hoito: Lantionpohjalihasten jumppa ja laihduttaminen. Jos nämä keinot eivät toimi, apua löytyy TVT-leikkauksesta, jossa virtsaputken alle pujotetaan nauha. Sekä ponnistus- että pakkokarkailuun on useita eri lääkkeitä, ja apu voi löytyä myös paikallisesta estrogeenista.
Vulvodynia
Noin 10-15 prosenttia naisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa vulvodyniasta eli ulkosynnyttimien kiputilasta. Ulkosynnyttimissä ei ole näkyviä muutoksia, mutta emättimen suuaukon ja sen lähiympäristön koskettelu pumpulitikulla aiheuttaa terävää kipua. Kipu tekee usein yhdynnät mahdottomiksi. Joillakin se tuntuu vain yhdyntää yritettäessä, toisilla jatkuvana kiputilana. Toistuvat emätintulehdukset ja pillereiden käyttö altistavat vulvodynialle, joka on yleisempää nuorilla kuin vanhemmilla naisilla. Sairaus on useimmiten parannettavissa.
Hoito: Hoitona voi kokeilla samoja kotikonsteja kuin ulkosynnyttimien kutinan hoidossa. Lantionpohjan lihasten rentouttaminen fysioterapeutin opastuksella, puuduttavat geelit ja leikkaus helpottavat usein tilannetta. Kyse voi olla myös psyykkisestä ongelmasta, jolloin kannattaa kääntyä seksuaaliterapeutin puoleen.
Kommentit
Mulla täysin samat oireet. Negatiivisia sukupuolitautitestit ja kaikki virtsateihin ja munuaisiin liittyvät labrat. Ikää 24 ja en ole synnyttänyt, en ylipainoinen ja gynen mukaan lantiopohjalihakaet hyvässä kunnossa.
Kommentit
Hei, olen 33 v ja synnyttänyt jo 5:sti. Aina välillä tulee alapäähäni kipuja/outoa paineentunne ja myös virtsaamisvaivoja. Nyt se on jatkuvaa. .käy todella jo psyykkeeseen, kun ei tunnu hiivalta vaan kipuilee tuolla ihanku emättimen sisällä! Jatkuvasti Vaan alapää mielessä 🙁 sukupuolitestit otettu, negatiivisia. Myös VIRTSATIEINFEKTIO negat. .yksityiselle varattu aika koska hulluksihan tässä tulee. .
Mulla täysin samat oireet. Negatiivisia sukupuolitautitestit ja kaikki virtsateihin ja munuaisiin liittyvät labrat. Ikää 24 ja en ole synnyttänyt, en ylipainoinen ja gynen mukaan lantiopohjalihakaet hyvässä kunnossa.
Mulla täysin samat oireet. Negatiivisia sukupuolitautitestit ja kaikki virtsateihin ja munuaisiin liittyvät labrat. Ikää 24 ja en ole synnyttänyt, en ylipainoinen ja gynen mukaan lantiopohjalihakaet hyvässä kunnossa.
Mulla täysin samat oireet. Negatiivisia sukupuolitautitestit ja kaikki virtsateihin ja munuaisiin liittyvät labrat. Ikää 24 ja en ole synnyttänyt, en ylipainoinen ja gynen mukaan lantiopohjalihakaet hyvässä kunnossa.
Mulla täysin samat oireet. Negatiivisia sukupuolitautitestit ja kaikki virtsateihin ja munuaisiin liittyvät labrat. Ikää 24 ja en ole synnyttänyt, en ylipainoinen ja gynen mukaan lantiopohjalihakaet hyvässä kunnossa.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous