Hyvinvointi

Nenäkannu huuhtelee flunssan pois

15.10.2008 Teksti: Anna.fi

On taas se aika vuodesta, jolloin flunssa toisensa jälkeen rantautuu meille ja yksi jos toinenkin niiskuttaa. Eikä aikaakaan, kun itsekin tuntee olonsa tukkoiseksi. Jos olet kanssani niitä, joille tulee nuhan jälkitautina helposti poskiontelovaivoja, jatka ihmeessä lukemista.

Monen vuoden ajan marssin joka syksy lääkärin juttusille valittamaan tukkoista oloani. Useimmiten päädyin odotushuoneeseen puudutuspiikit nenässä poskionteloiden punktointia odottamaan tai ainakin lähdin vastaanotolta nenäsuihke- tai antibioottikuuriresepti mukanani.

Poskiontelovaivat ovat yleisiä

Poskiontelovaivat ovat monen aikuisen arkipäivää, mutta mistä moinen heikkous? En ole opiskellut lääketiedettä, mutta maalaisjärkeni sanoo, että joskus postionteloihin vievät tiehyeet ovat niin ahtaat, että pienikin ärsyke saa limakalvot ärtymään niin, ettei ilma pääse enää kiertämään onteloissa normaalisti. Ilmankierron estymisen taas huomaa siitä, että päätä särkee tai olo tuntuu muuten tukkoiselta.

Poskionteloihin eristyksiin jääneet bakteerit alkavat lisääntyä ja sinne syntyy tulehdus. Tulehdus puolestaan tekee olosta entistä kurjemman. Poskionteloiden punktointi helpottaa olotilaa yleensä välittömästä ja kirkastaa ajatuksen normaalille tasolle.

Ikivanha itsehoitomenetelmä

Ilmassa liikkuvilta viruksilta, bakteereilta ja siitepölyltä emme juurikaan pysty suojautumaan. Hengitämme jatkuvasti mikroskooppisia hiukkasia, joista osa jää nenän limakalvoille lisääntymään ja ärsyttämään niitä. Tässä vaiheessa tulee apuun jo vuosisatoja vanha, alunperin intialainen joogatekniikka, nenähuuhtelu. Nenähuuhtelussa laimeaa suolaliuosta juoksutetaan nenän ja poskionteloiden läpi, ja liuoksen mukana poistuu suurin osa pienhiukkasista ja pölystä. Samalla limakalvot rauhoittuvat.

Huuhtelun voi suorittaa yksinkertaisesti vetämällä suolavettä käsistä nenään, mutta paljon miellyttävämpää huuhtelusta tulee kun siihen käyttää nenäkannua. Nenäkannuja voi ostaa esimerkiksi apteekeista ja luontaistuotekaupoista.

Huuhteluun käytetään laimeaa suolavettä, jonka suolapitoisuus 0,9 % on sama kuin kehossamme muutenkin. Mitään erityisiä kemian taitoja suolaliuoksen valmistus ei vaadi, sillä siihen tarvitaan vain puhdasta vettä ja tavallista ruokasuolaa. Merisuolakin (hienokiteinen) käy, mutta erikoissuolat (esim. PanSuola) eivät tähän tarkoitukseen sovellu.

Liuos valmistetaan laittamalla yhteen litraan vettä 9 g eli noin kolme teelusikallista ruokasuolaa. Suolan pitää liueta veteen täysin ja helpoimmin se käy kun kiehauttaa veden kattilassa, lisää suolan ja antaa jäähtyä.

Huuhtelu käytännössä

Miellyttävintä huuhtelu on kehonlämpöisellä suolavedellä tehtynä. Nenää huuhdeltaessa ollaan kumartuneena lavuaarin päälle. Suolaliuoksella täytetty kannu asetetaan toiseen sieraimeen. Kannua ja päätä käännetään niin, että liuos menee nenään ja alkaa valua toisesta sieraimesta pois. Jos vesi menee suuhun, on asento väärä tai nenä erittäin tukossa.

Huuhtelun aikana hengitetään suun kautta, ja välillä vaihdetaan puolta. Huuhtelun jälkeen onteloihin mahdollisesti jäänyt vesi poistetaan kevyesti niistellen ja tuhistellen. Ensimmäisillä kerroilla puuha voi tuntua hankalalta ja suolavesi maistua suussa pahalta. Oikean huuhteluasennon ja -tekniikan löydyttyä nenähuuhtelun tekee nopeasti normaalien aamu- ja iltatoimien yhteydessä.

Enimmäismäärää nenähuuhteluille ei ole, mutta suositus on 1-3 kertaa vuorokaudessa. Itse olen nenäkannun satunnaiskäyttäjä eli kesäksi sen käyttö tahtoo unohtua. Näin lämmitys- ja flunssakauden alettua kaivan kannun taas esiin ja yritän käyttää sitä säännöllisesti. Jos oloni tuntuu tukkoiselta tai tulee ”tippunuha”, käytän kannua useammin.

Nenäkannua käyttämällä olen jo useamman vuoden välttynyt lääkehoitoa vaatineilta poskiontelotulehduksilta ja punktoinneilta. Jos sinäkin kärsit jatkuvasta nuhasta, erilaisista poskiontelovaivoista tai tukkoisesta olosta kokeile ihmeessä tätä vanhaa, hyväksi havaittua itsehoitokonstia. Nykyisin myös monet lääkärit suosittelevat potilailleen nenähuuhteluiden tekemistä.

Teksti ja kuvat: Anne Willman

Kommentit (16)

Hinta hyötyyn nähden pieni. Maksaa itsensä takaisin äkkiä! Nuhan ja tukkoisuuden hoidossa ihan mahtava kapistus! Suosittelen lämpimästi!

23

Olen itse myös käyttänyt tuota nenäkannua. Kun opettelee oikean systeemin, niin se on helppoa eikä vie kuin pari minuuttia arkiaamuisinkaan. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vesi ei ole liian kylmää eikä kuumaa, koska muuten toimenpide tuntuu ikävältä.

Omalla kohdallani syy nenäkannun käyttöön on selvittämätön allergia, joka antaa oireita vuoden ympäriinsä, joten kärsin allergisesta nuhasta myös talvella ja syksyisin. Nenäkannu vähentää lääkityksen tarvetta ja tekee entisestä karstoittuneesta ja kuivasta nenästä mukavan kostean ja NORMAALIN.

Suosittelen!

Täällä on kanssa yksi kannun erittäin tyytyväinen käyttäjä. Olen käynyt aikanaan kaikki lääkärit läpi, on otettu kuvia ja allergiatestit. Muuta eivät ole lääkärit sanoneet kuin, että limakalvoni ovat kroonisesti tulehtuneet, mitään syytä tosin ei ole löytynyt, joku lääkäri jopa ehdotti leikkausta!
Anoppini aikanaan oli kuullut kannusta, piti sitä jonain huuhaa juttuna, mutta osti kuitenkin joululahjaksi, on paras lahja ikinä! 😉
Olen ollut viimeiseen 5 vuoteen kerran kolme päivää kuumeen takia pois töistä + syönyt yhden antibioottikuurin. (keukoputkentulehdukseen). Ennen pahimpina aikona kierre oli tämä: nuha, josta nousi kuume ja kauhea päänsärky, kun pää oli tukossa ja täynnä räkää = punkteeraus+lääkekuuri+sairasloma. Tätä toistui n. kerran kuukaudessa!.
Lopulta möys lääkäri myönsi minulle, että kannusta on hyötyä, kun itse näki muutoksen. Suosittelen lämpimästi!

Itse käytän tähän tarkoitukseen Pippurisumutetta, joka oikein käytettynä aukaisee hengitystiet. Ja kyllä tupakkimiehelläkin happi kulokoo. Ei tartte ees ”Karamellejä ” polttoo, kuin aina ennen kun lentsun piälle löi. Eli sitä Paskalakkien ”turhoo” taltuttamiskeinoa suosittelen. Terveisin: Etelän Savolaisjöllit.

Minullakin on ollut pahimpina flunssa kausina kannu käytössä, ja olen myös tyytyväinen. Lima irtoaa ja olo helpottuu, kannuun loppuivat jatkuvat poskiontelotulehdukset viime talvella. Apteekista saa myös nenäsumutetta jossa on vettä ja merisuolaa. Hyvä keino myöskin helpoittamaan tukkoista oloa.

Minullakin positiivisia kokemuksia nenäkannusta. Olen käyttänyt sitä liki kymmenen vuotta. Taustalla nenän rakenteelliset ongelmat ja vasomotoorinen nuha.
Sillä sain toistakymmentä vuotta kestäneen poskiontelotulehdus kierteen katkaistua.
Siihen ei auttaneet leikkauset eikä lääkitykset. Suola vähän kuivattaa limakalvoja, mutta onneksi on keksitty laittaa seesam öljyä sumutepulloon.

Minun kokemukseni nenähuuhtelukannuista on ollut pelkästään positiivinen. Itselläni ei ole käytössä kuvassa oleva nenähuuhtelukannu vaan kotimainen nenähuuhtelukannu, jota on ollut äärimmäisen helppo ja mutkaton käyttää. Samaa kannua on perheen muutkin jäseneet voineet käyttää, kun kannuun on voinut ostaa suutinosia erikseen. Erittäin kätevää… Suosittelen kaikille 🙂 !

Olen itse päässyt myöskin eroon poskiontelotulehduskierteistä eikä ole näin ollen ollut tarvetta antibiooteille. Itse olen käyttänyt limakalvojen kuivumiseen huuhtelun yhteydessä ihan rypsiöljyä…

Minä ostin kannun vain että saisin todella pitkään kestäneen nuhan loppumaan, ja kyllä nyt jonkun aikaa käyttäneenä voin sanoa että on niistämisen tarve vähentynyt. Yleensä koko ajan on pitänyt olla juoksemassa paperia, nyt paljon harvemmin. En vain tiedä missä vika, kun monesti vettä valuu suunkin kautta ulos, olen vaikka miten koittanut asentoa vääntää ja kääntää, mutta ei auta. Vaan jospa se ei haitallista olisi..

Kuinka useasti yleensä huuhtelette? Itse olen nyt aamuisin huuhdellut, vaikka tuntuu että pitäisi ehkä useamminkin..

Eihän siitä mitään haittaa ole jos vesi tulee suusta, kyllä sieltä silloinkin huuhtoutuu räkä ja muu aines pois.

Itse huuhtelen ainakin aamuisin, mutta jos on paha nuha tai muita oireita niin sitten vaikka 3-4 kertaa päivässä. Tarpeen mukaan siis.

Minulla on myös välillä tosi rajuna ilmenevä vasomotorinen nuha, joten kai tuota kannua pitäisi kokeilla. Ärsyttää vaan, että pienestä muovikannusta pitäisi maksaa (muistaakseni) lähemmäs 20 euroa apteekissa – kun ei edes tiedä toimisiko se ollenkaan minulla. Tietääkö kukaan mistä saisi halvemmalla?

Itselläni on kuvan Sarvikuono -kannu ja maksoin siitä muistaakseni 11-12 euroa apteekissa. Netistäkin saa, tosin hieman postikuluja tulee vielä päälle.

Eikä mikään tietysti estä kokeilemasta vaikka mummon vanhaa kermanekkaa tähän tarkoitukseen, jos siinä on sopiva nokkaosa. Hätä keinot keksii.

”Itse huuhtelen ainakin aamuisin, mutta jos on paha nuha tai muita oireita niin sitten vaikka 3-4 kertaa päivässä. Tarpeen mukaan siis.”

Tarpeen mukaan itsekin huuhtelen nenun.

Hommaan voi käyttää ihan tavallista juomapulloa mistä voi paineella ruutata menemään kun puristaa, itselläni oli nenä niin tukossa että valuttamalla ei tapahtunut mitään.

Nenäkannu on hyvä! Itse opettelin käyttämään nenän väliseinän oikaisuleikkauksen yhteydessä ja nyt en osaa olla ilman. Tuo ohje vaan on turhan hankala. Mitallinen suolaa kannuun (”sarveen”) ja sopivan lämmintä vettä päälle. Näin lääkäri minua neuvoi.

Mulla on suu- ja huulihalkio, joten nenäprojektia on leikattu aika paljon. Mulla on vielä jäljellä tiehyt nenästä suuhun suoraan. Mahtaako nenäkannun käyttö onnistua? Kuorsaan kovasti ja aamuisin vaivaa ns. tippanuha ympäri vuoden.

Hinta hyötyyn nähden pieni. Maksaa itsensä takaisin äkkiä! Nuhan ja tukkoisuuden hoidossa ihan mahtava kapistus! Suosittelen lämpimästi!

23

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *