Hyvinvointi

Parisalsa on hauskanpitoa, itseilmaisua ja ihmisten kohtaamista

Teksti:
Anna.fi

Miltä kuulostaisi vaihtaa lauantai-illan baarikierros salsabileiden reippaaseen menoon? Parin kanssa tanssittava latinalaistanssi salsa tarjoaa hyvää mieltä, haastetta, iloisia kohtaamisia ja reipasta hyötyliikuntaa. Samalla se laittaa pohtimaan miehen ja naisen rooleja, toisten ihmisten kohtaamista ja omaa elämänasennetta.

Parisalsa

Espoolainen Outi, 35 työskentelee akateemisella alalla, mutta käyttää lähes kaiken vapaa-aikansa salsan tanssimiseen. Outi kuvailee itseään salsariippuvaiseksi: Arkisin miltei kaikki päivätyöstä liikenevä aika kuluu tanssisalilla. Viikonloppuillat hän kuluttaa tanssikenkiään salsabileissä tai vapaamuotoisissa tanssitapahtumissa (engl. salsa socials).

Outi aloitti salsaamisen reilut kolme vuotta sitten tanssittuaan Portugalin-lomamatkalla forró-paritanssia. Kotiin palattuaan Outi päätti opetella parisalsan. Ihastus lajiin syttyi ensimmäisillä tunneilla. Varsinaiseen koukkuun Outi myöntää kuitenkin jääneensä vaivihkaa jatkaessaan lajin parissa. Nälkä on myös kasvanut syödessä: nyt Outi treenaa neljänä tai viitenä päivänä viikossa useamman tunnin kerrallaan ja opettaa salsan alkeita uusille harrastajille.

Rohkeutta ja elämäniloa

Outi kertoo tanssiharrastuksen antaneen elämäniloa ja rohkeutta olla muiden edessä sellainen kuin on. Alkuillasta salsabileiden tanssilattia on usein tyhjä ja tanssimaan uskaltautuvia seuraa usea silmäpari. ”Olen oppinut olemaan välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat. Tämän kokemuksen pystyy siirtämään myös muille elämänaloille.”

Salsa on tuonut mukanaan runsaasti uusia sosiaalisia suhteita. Se on myös antanut uudenlaisia välineitä ihmisten kohtaamiseen ja eräänlaisen selviytymisstrategian haastaviin sosiaalisiin tilanteisiin. ”Salsa on parasta mahdollista terapiaa kaikkiin vaivoihin”, Outi nauraa.

Moninkertainen salsan maailmanmestari, bolivialaissyntyinen Liz Lira totesi tammikuussa 2011 vieraillessaan Helsinki Salsa Academyn yksivuotisjuhlassa parisalsan olevan yksilötanssia, jossa toinen ihminen otetaan jatkuvasti huomioon. ”Sitähän oikea elämäkin parhaimmillaan on: oman elämän elämistä toiset huomioon ottaen.”

Parisalsaajia

Monenlaisia tanssijoita

Salsakansan joukko on – kenties toisenlaisista mielikuvista huolimatta – kirjava ja mukaan mahtuu monenlaisia persoonia. Outi vakuuttaa, että porukassa pärjää, kun on liikkeellä ystävällisellä ja avoimella asenteella. Hiljainen ja vetäytyvämpikin saa olla, eikä ylisosiaaliseksi ole mikään pakko yrittää muuttua. ”Myös tanssin kautta voi kohdata toisen ihmisen.”

Kahta sellaista vasenta jalkaa ei olekaan, joilla ei hyvässä opetuksessa ja sitkeällä harjoittelulla oppisi tanssimaan. Pariskunnille tanssiminen tarjoaa mainion mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä. Ja yksin tanssimaan haluavan ei tarvitse haikailla parin perään, sillä tanssitettavia tai tanssittavia löytyy sekä salsatunneilta että -bileistä.

Epämiellyttävät kokemukset

Parhaimmillaan tanssiminen on Outin mukaan miltei euforinen kokemus. ”Se on täynnä liikkeen hurmaa ja sitä paitsi erittäin hyvää liikuntaa. Toki paritanssissa on omat kompastuskohtansakin. Tietyn taitotason saavuttaminen kestää aikansa ja harjoitteleminen vaatii kärsivällisyyttä.”

Ihan aina ei tanssiin pyytävä miellytä eikä toisen tuoksu välttämättä monen tunnin kiivaan tanssimisen jälkeen tunnu houkuttelevalta. ”Totta kai tällaiset puolet kuuluvat myös paritanssiin, mutta ne ovat kuitenkin vain pieni osa harrastusta – ja ne pitää kestää.”
Tanssiin kutsulle voi sanoa ei. Toisen humalatila tai muuten epäasiallinen käytös ovat selkeitä syitä kieltäytymiselle. Ja useamman tanssin jälkeen on tietenkin myös lupa levätä. ”On parempi sanoa ei kuin tanssia naama nurin päin. Mutta ei voi sanoa myös kohteliaasti ja toista kunnioittaen.”

Alkeistunneilta vauhtia tanssilattialle

Salsan makuun pääsee ilmoittautumalla alkeiskurssille tai -tunneille. Tunneilla oppii paitsi tanssin perusteet myös tutustuu tanssilattialla pyöriviin ihmisiin. Tuttua tullaan aina helpommin hakemaan.

Naisena alkuun pääsee ketterästi: opettelemalla rytmin ja perusaskeleet voi taitavan viejän kanssa jo pian tanssia mukavasti. Tanssikuvioiden viemisestä vastuussa olevan miehen tie on ehkä hieman pidempi, mutta kiitos on sitäkin parempi. Hyville viejille kun on aina kysyntää.

Lyhyt paritanssietiketti

  • Saavu paritanssitunneille ajoissa. Bileisiin voi tulla oman aikataulun mukaan.
  • Puhtaus on paritansseissa toisen kunnioittamista: tanssi puhtaissa vaatteissa ja muista dödö – tanssiessa hiki virtaa!
  • Kohtele muita tanssijoita ystävällisesti ja kohteliaasta, saat samanlaista kohtelua takaisin.
  • Jos sanot ei, sano se kohteliaasti.
  • Pidä hauskaa ja anna ilon tarttua toisista itseesi ja itsestäsi toisiin tanssijoihin!
Salsan pyörteissä

Salsan historia pähkinänkuoressa

Salsan juuret ovat Afrikassa, josta rytmit seilasivat 1500-luvulla orjien mukana Karibialle, erityisesti Kuubaan ja Puerto Ricoon. 1930–40-luvuilla Yhdysvaltoihin muutti puertoricolaisia muusikoita, jotka toivat mukanaan musiikkia ja tanssia: aluksi puhuttiin sonista, rumbasta, cha-chasta, mambosta ja pachangasta. 1970-luvulla syntyi kokoava nimi salsa. Sittemmin salsa on sekä musiikkina että tanssina levinnyt kaikkialle maailmaan.

Salsa jaotellaan useimmiten sen rytmityksen perusteella eli sen mukaan, mille musiikin iskulle tanssitaan: Salsa On1, Salsa On2 (eng. myös Mambo). Parisalsaa tanssitaan yleensä linjassa (slot). Tanssiin kuuluu käännöksiä ja pyörähdyksiä, itsenäisiä jalkatyöosuuksia (shine) sekä parhaimmillaan myös tunteellista musiikin ja rytmin tulkintaa. Nk. linjasalsa sisältää myös vaikutteita kilpatanssista ja baletista.

Linjasalsan suosio on parin viimeisen vuoden aikana kasvanut Suomessa merkittävästi. Aikaisemmin Suomessa on tanssittu lähinnä kuubalaista salsaa (casino, timba). Kuubalaisessa salsassa askellus ei noudata tarkkaa linjaa vaan paritanssikuviot tanssitaan ympyrän muotoisella alueella. Kuubalaisessa salsassa ammennetaan esimerkiksi reggaetonista tai muista afro-kuubalaisista tansseista.

Lue lisää:
Salsa.fi

Salsakouluja:
Helsinki Salsa Academy (Helsinki)
I Dance (Helsinki)
Dance.fi (Helsinki)
Escuela de Baile Hanna (Helsinki ja Keminmaa)
Tradicion Viva (Helsinki)
Tanssikoulu Baila Baila (Helsinki)
Salsa de Cuba (Turku)
Salsamor (Turku)
Salsa Pasion (Tampere)
Salsa House (Tampere)
Kotisalsa (Lahti)
Salsasavo (Kuopio)
Salsa Oulu (Oulu)

Anne

X