Hyvinvointi

Pellavalla on hyviä terveysvaikutuksia

Teksti:
Anna.fi
pellava

Pellava tunnetaan tekstiiliteollisuuden raaka-aineena, mutta sillä on myös hyviä terveysvaikutuksia. Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuituja, E-vitamiinia sekä jonkin verran kalsiumia, rautaa ja eräitä B-ryhmän vitamiineja. Pari ruokalusikallista pellavansiemenöljyä tai -rouhetta päivässä on turvallinen määrä.

Pellavaa (Linum usitatissimum) on perinteisesti käytetty vatsalääkkeenä erityisesti ummetukseen, mutta myös mahahaavan ja vatsakatarrin hoitoon. Pellavahauteita ja pellavansiemenöljyä on käytetty muun muassa haavojen, peräpukamien, palovammojen ja ihottuman hoitoon.

Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuituja, E-vitamiinia sekä jonkin verran kalsiumia, rautaa ja eräitä B-ryhmän vitamiineja. Ne sisältävät paljon alfalinoleenihappoa, joka on tärkeän omega-3-rasvahapon esiaste. Pellavansiemenet sisältävät myös lignaania eli kasviestrogeenia. Kokonaiset pellavansiemenet kulkevat sulamatta ruoansulatuselimistön läpi, joten ravintoaineiden hyödyntäminen edellyttää siementen murskaamista tai nauttimista öljyn muodossa.
Kuidut, omega-rasvahapot sekä lignaani antavat suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Kasviestrogeenit voivat myös suojata hormoniperäisiltä syöviltä, mutta eivät kuuriluontoisesti nautittuna. Syövältä suojaava vaikutus edellyttää siis kasviestrogeenien nauttimista jatkuvasti osana perusruokavaliota.

Pellava kerää kasvupaikoiltaan runsaasti kadmiumia, jonka liiallinen saanti voi olla terveydelle haitallista. Pellava sisältää myös syaanivetyglykosidia, josta vapautuu syaanivetyä eli sinihappoa. Syaanivety kuitenkin haihtuu kuumennettaessa. Pari ruokalusikallista pellavansiemenöljyä tai -rouhetta päivässä on turvallinen määrä, jota ei tulisi ylittää. Rikotut pellavansiemenet tulisi säilyttää viileässä ja käyttää muutaman päivän sisällä. Raskaana oleville ja imettäville naisille ei suositella pellavatuotteiden nauttimista lainkaan.

Lisätietoa

Yvonne Holm, Raimo Hiltunen: Lääkkeitä luonnosta. Palmenia-kustannus 2003.
Uniliitto ry
, Sitratori 3, 00420 Helsinki
Suomen Rentoutusterapiayhdistys
Tieteellinen Hypnoosi ry

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakogno-sian osasto, Helsingin yliopisto.

Kuva: SKOY
Teksti: Anu Holopainen

X