
Pomppimalla huippukuntoon
Trampoliinilla pomppiminen on mainio ulkoliikuntalaji kesämökin pihalle – ja se sopii koko perheelle. Säännöllinen hyppiminen ei ole ainoastaan lasten yksinoikeus, vaan mainio treenimuoto myös aikuiselle.

– Trampoliinilla pomppiminen kehittää paitsi aerobista kuntoa, myös tasapainoa ja keskivartalon syviä lihaksia, kertoo helsinkiläisessä voimisteluseura Fliku-82:ssa trampoliinivoimistelijoita valmentava Sonja Erikäinen.
Optimistisimpien arvioiden mukaan kymmenen minuutin reippaalla pomppimisella saavuttaa puolen tunnin juoksulenkin hyödyn. Aloittelijalla kuluu kuitenkin aikaa hypyn hallinnan opettelemiseen ja lajiin tottumiseen. Erikäinen vertaa kotiharrastajan trampoliinitreeniä hölkkään. Kunto kohoaa, jos jaksaa pomppia muutaman kerran viikossa hengästymiseen saakka – mieluiten hieman pidemmällekin.
Tehoja saa irti enemmän taitojen kehittyessä. Kunnon treeni kilpatrampoliinilla vastaa helposti raskasta juoksulenkkiä. Kilpatrampoliinia ei kotiin noin vain hankita, mutta ammattipomppijoilta voi silti ottaa oppia.
– Kun taidot kehittyvät ja hyppiminen alkaa sujua, voi mukaan ottaa erilaisia liikkeitä tehostamaan treeniä.
Kotikuntoilija voi kokeilla peruspomppujen lomassa vaikkapa x-hyppyjä ja istumaanhyppyjä, jos taidot antavat periksi. Oman treeniohjelman voi kehittää lempimusiikkiinsa sopivaksi, ja vuorotella nopeita pikkuhyppyjä ja hitaampia ponnistuksia musiikin rytmin mukaan. Tärkeintä kunnon kohottamisen kannalta on jatkuvan liikkeen ylläpitäminen.
Haastetta lajiin tuo liikkeen hallitseminen, joka on vaikeampaa kuin miltä näyttää. Hypyn kasassa pitäminen aktivoi tehokkaasti syviä vatsalihaksia. Myös lantionpohjalihakset vahvistuvat hyppiessä. Trampoliinilla pomppiminen sopiikin erinomaisesti synnytyksen jälkeen kuntoon mielivälle.
Hyppimiseen saa lisää tehoa ponnistamalla mahdollisimman korkealle. Irtopainojen kaltaisia apuvälineitä ei treeniin sen sijaan kannata yhdistää.
– Paino saattaa helposti karata käsistä ja saada ikävääkin jälkeä aikaan, Erikäinen huomauttaa.

Turvallinen treenimuoto?
Trampoliinien turvallisuus on herättänyt viime aikoina keskustelua. Erikäinen pitää lajia turvallisena. Havereita ei hänen mukaansa satu sen enempää kuin muissakaan urheilulajeissa.
– Onnettomuuksia sattuu silloin, kun ohjeet ja terve järki unohtuvat. Hyppiessä ei pidä koetella rajojaan.
Havereita sattuu helposti silloin, kun trampoliinilla pomppii kielloista huolimatta useampi kerrallaan. Erikokoiset hyppijät vaarantavat toistensa turvallisuuden. Yhteentörmäyksiä sattuu helposti, ja pahimmassa tapauksessa yksi tai useampi mukana olija sinkoutuu trampoliinilta maahan. Putoamista saattaa seurata vakavakin loukkaantuminen.
Trampoliinin ympärille asetettava turvaverkko suojaa putoamisilta, vaikkei sataprosenttista turvallisuutta pystykään takaamaan. Trampoliinin joustavalle alustalle kaatuminen sattuu kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin maahan putoaminen. Turvaverkon hankintaa kannattaa siis vakavasti harkita.
Erikäinen varoittaa uhkarohkeista kokeiluista. Ellei harrasta ja hallitse kilpailutason trampoliinivoimistelua, kannattaa voltit ja kuperkeikat jättää ammattilaisille. Kunnon kohottamiseen riittää yksinkertainen ylös-alas hyppely ilman kummempia temppuja.
Liian korkeallekaan ei pidä yrittää ponnistaa. Loukkaantumisriski kasvaa, jos liike karkaa hallinasta. Aluksi on syytä tyytyä pieneen liikkeeseen. Pompun korkeutta ja voimaa voi lisätä pikkuhiljaa taitojen ja kunnon kehittyessä.
Pomppiessa kannattaa myös pitää mielessä pari ehdotonta sääntöä turvallisuuden takaamiseksi. Trampoliinilla pompitaan yksi kerrallaan, vaikka alustalle useampi mahtuisikin. Aikuisten tulee valvoa lasten hyppimistä, ja huolehtia, etteivät pikkulapset eksy trampoliinille omin päin. Trampoliini sijoitetaan mahdollisimman tasaiselle alustalle, ja sillä pompitaan ilman kenkiä.
Mökille tai takapihalle
Voimistelijoiden käyttämät kilpatrampoliinit ovat suuria, tukevia ja laadukkaita. Ja myös hintavia. Erikäisen arvion mukaan hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa. Kotiin trampoliinin saa onneksi halvemmallakin.
Trampoliineja on saatavilla suurimmista kodintavarataloista sekä piha- ja harrastusvälineitä myyvistä erikoisliikkeistä. Kulutusta kestävien jättitrampoliinien hinnat liikkuvat sadoissa euroissa, minikokoisen kuntotrampoliinin saa halvemmalla.
Trampoliinia hankkiessa on hyvä pitää turvallisuus mielessä. Mitä tukevampi ja painavampi trampoliini on, sitä huolettomammin sillä voi pomppia. Rungon koostumukseen ja liitosten laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Paksu teräsrunko on turvallisin valinta.
Jousitus puolestaan vaikuttaa hyppyjen korkeuteen. Pidemmät jouset tarjoavat paremman ponnistusalustan, ja hypyt kantavat korkeammalle. Laaja pinta-ala helpottaa liikkeiden harjoittelua ja lisää turvallisuuden tunnetta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jättitrampoliinillakaan ei saa pomppia kuin yksi kerrallaan.
Teksti: Sofia Williams
Kommentit
”Trampoliinilla pomppiminen sopiikin erinomaisesti synnytyksen jälkeen kuntoon mielivälle.” Tämä on vaarallinen neuvo, sillä hyppiminen voi nimittäin hyvinkin heikentää entisestään synnytyksen ja raskauden jälkeistä, heikkoa lantionpohjaa ja aiheuttaa jopa laskeumia!
Kommentit
Trampoliini on paras!
Ja taas saadaan kuluttajilta rahat täysin tarpeettomaan välineeseen-arkielämää ajatellen.Hoh,hoijaa!
Tiesitkös ”Rahat pois” ettei kaikille sovi se perinteinen kävely tai uinti.. Jos ei sitä mistään pysty lukemaan muista liikuntamuodoista, niin rajalliseksi jää mahdollisuudet. Mistä täällä liikuntaoisossa sitten kirjoitettaisi ellei eli liikkumismuodoista. Itse ole kokeillut trampoliinia ja huomasi, että jo parissa minuutissa oli syke korkealla ja ihan hengästytti siinä pomppiessa. Sitä kun tekisi joka päivä niin peppu kiinteytyisi.
Trampoliinilla hyppiminen on niin mukavaa ettei se edes tunnu kuntoilulta! Vasta poistuessa huomaa että taas löytyi uusia lihaksia 🙂 Itse olen hyppinyt myös monien kanssa yhtä aikaa, toistaiseksi vältytty vahingoilta, mutta nimenomaan TOISTAISEKSI. Kerran hypin kahden melkein ammattilaisen kanssa yhtä aikaa ja sillon tuntui kyllä turvallisemmalta hypätä suosiolla alas!
Mursin varpaani trampoliinilla.
Jep suosittelen jos ei yritä mitään hirmu temppuja missä voisi lentää ulos trampoliinistä ja mieluiten yksin kannattaa pomppia. Itse omistan aika ison jätti trampoliinin!
Itse ostin trampoliinen vuonna 1974 ja rahani menivät siihen ja menevät vielläkin… hyppäsin vahingossa ohi ja molemmat jalkani sekä käsi katkesivat ja halvaantuivat, mutta ei siinä viellä pahin sillä naapurin isäntä sattui jäämään alle ja satutti itsensä ja nyt joudun vielläkin maksamaan hänelle korvauksia jotka oikeus langetti. Itselläni ei ole rahaa koska en voi käydä töissä ja kaikki mitä saan kelalta menee naapurin korvauksiin… 🙁
Itseasiassa toivoisin, että minusta tehtäisiin juttu lehteen jotta ihmisten silmät avautuisivat. Olisiko tämän artikkelin kirjoittajalla mahdollisesti aikaa minun jutun julkaisuun?
menee ’vähä’ yli tää tän vierailijan”trampoliinit pannaan” juttu ja epäilen suuresti mikä siin on totta ja mikä ei…..
trampoliinit pannaan, kysyn vain, miten olet kiirjoittanut viestisi jos kätesi on halvaantuneet?
trampoliinilla pomppiminen on tosi kivaa!!!ja liikunnallista 🙂 Ratsastuksen lisäksi tykkään pomppia trampoliinilla (; meillä on vähän yli kolmimetrinen tramppa.osaan tehdä peppu,polvi,maha ja selkä ”plätsit” 🙂 tosin kyllä minäkin välillä pompin trampoliinilla kaverini kanssa.ei ole vielä sattunut mitään isompia haavereita.ja toivottavasti ei satukkaan!!hauskoja hetkiä tramppisten parissa!!!!;)
Lainaus:”Trampoliinien turvallisuus on herättänyt viime aikoina keskustelua. Erikäinen pitää lajia turvallisena. Havereita ei hänen mukaansa satu sen enempää kuin muissakaan urheilulajeissa.” Varmaankin, jos puhutaan nimenomaan kilpaurheilusta, mutta toisin on näiden leikkikaluiksi ostettujen kanssa. Marketit myy niitä toinen toistaan edullisemmin ja siitäkin huolimatta vanhemmat piheyttään ja typeryyttään jättävät ostamatta oheisturvalaitteet ja valistus ja valvonta, ettei siellä hypi kuin yksi kerrallaan, on olematonta. Kysykääs lääkäreiltä, mitkä lasten tapaturmat on muodissa ja ruuhkauttavat entisestään leikkkausjonoja. Päivittäin heitä paikataan ja lähetetään viettämään kesälomaa milloin mikäkin raaja kipsattuna, on siitä silloin hauskuus kaukana ja kesä ja pahimmassa tapauksessa tulevaisuus pilalla.
Niin, että menehän heti tänään ostamaan reunasuojus ja turvaverkko, ettei tule itku pitkästä ilosta.
Trampoliinilla hyppiminen on hauskaa ja terveellistä. Kuten monet muut jo ennen on sanonut. Välillä joidenkin turva-kommentit menee ’hieman’ yli. Hei, kuinka usein edes trampoliini-onnettomuuksia tapahtuu? NO EI MONTA! Tietysti pitää aina hankkia turvallisimmat ja ei sitä joka on halvin. Kuitenkin yksi asia teille jotka valitatte trampoliineista: NIITÄ ONNETTOMUUKSIA TAPAHTUU HARVOIN!!
Ja muuten saa olla aika huono trampoliini ja järki että niitä onnettomuuksia tapahtuu.
Ei ne tramppikset nii luottamattomia ole!
”NIITÄ ONNETTOMUUKSIA TAPAHTUU HARVOIN!!”
Itseasiassa niitä trampoliinionnettomuuksia tapahtuu lähes päivittäin jossain päin suomea. Juuri varpaat, kädet ja jalat murtuvat useinkin ja vielä enemmän on venähdyksiä (nilkat ehkä yleisimmät). Useimmiten vammat johtuvat siitä että yritetään jotain nerokkaita temppuja ja laskeudutaan huonosti trampalle, sen reunalle tai pahimmassa tapauksessa lennetään maahan. Vielä useammin syynä on se että trampoliinilla on ollut useampi kuin yksi henkilö pomppimassa.
”Ja muuten saa olla aika huono trampoliini ja järki että niitä onnettomuuksia tapahtuu. ”
Höpö höpö. Vartalonhallinnasta se on kiinni, ja useimmalla harrastelijahyppijällä se on todella huonoa. Ei tarvita kuin hieman epähuomiossa vinoon hypätty hyppy tai se kaverin hyppiminen vieressä.(helposti lennättää toisen kaverin ihan muualle kuin pitäisi)
Trampoliinit on in, valitteliat out, kysyn vaan että mistäs sinä sen tiedät miten usein niitä tramppis-onnettomuuksia sattuu?! Itselläsi ei varmaan montaa onnettomuutta ole sattunut mutta muualla varmasti on! Itsekkin olen jalkani loukannut vaikka on miten turvallinen trampoliini.
Trampoliinit ovat musta tosi hyviä ja niissä saa kunnolla kuntoilua. Mun mielestä kun kunnolla harjoittelee, etenee sopivaa tahtia, niin ei niitä onnettomuuksia niin paljon satu. Jotkut luulevat että pomppiminen on ihan helppoa, mutta sitten kun pari korkeaa pomppua pomppivat ja kaatuvat, he tietävät, ettei heti kaikkea tarvitse osata. Itsellänikin on trampoliini ja olen jo hyvä pomppimaan. Huomaa, kun yrittää opettaa jollekin joka ei ole ennen pomppinut trampalla, niin pitää edetä hitaasti. Mulle ei ole vielä ainakaan sattunut mitään pahaa. Osaan kaikki yleiset ”temput” ja voltin jaloilleen. Volttiakin harjoitellessa meni pari päivää, ei se ole niin helppoa. MUTTA TRAMPOLIINIT ON IN! 😉 hauskaa kesää kaikille! 🙂
In tai Out, mä tykkään silti 🙂
Ei kannattais rueta vänkäämään! nautitaan mielummin trampoliineistä.. (8 ne on niiiiiiiiiiii in! ite ruennu kuntoilee joka päivä, toimii! :>
”Trampoliinilla pomppiminen sopiikin erinomaisesti synnytyksen jälkeen kuntoon mielivälle.” Tämä on vaarallinen neuvo, sillä hyppiminen voi nimittäin hyvinkin heikentää entisestään synnytyksen ja raskauden jälkeistä, heikkoa lantionpohjaa ja aiheuttaa jopa laskeumia!
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous