Hyvinvointi

Pomppimalla huippukuntoon

Teksti:
Anna.fi

Trampoliinilla pomppiminen on mainio ulkoliikuntalaji kesämökin pihalle – ja se sopii koko perheelle. Säännöllinen hyppiminen ei ole ainoastaan lasten yksinoikeus, vaan mainio treenimuoto myös aikuiselle.

Trampoliini

– Trampoliinilla pomppiminen kehittää paitsi aerobista kuntoa, myös tasapainoa ja keskivartalon syviä lihaksia, kertoo helsinkiläisessä voimisteluseura Fliku-82:ssa trampoliinivoimistelijoita valmentava Sonja Erikäinen.

Optimistisimpien arvioiden mukaan kymmenen minuutin reippaalla pomppimisella saavuttaa puolen tunnin juoksulenkin hyödyn. Aloittelijalla kuluu kuitenkin aikaa hypyn hallinnan opettelemiseen ja lajiin tottumiseen. Erikäinen vertaa kotiharrastajan trampoliinitreeniä hölkkään. Kunto kohoaa, jos jaksaa pomppia muutaman kerran viikossa hengästymiseen saakka – mieluiten hieman pidemmällekin.

Tehoja saa irti enemmän taitojen kehittyessä. Kunnon treeni kilpatrampoliinilla vastaa helposti raskasta juoksulenkkiä. Kilpatrampoliinia ei kotiin noin vain hankita, mutta ammattipomppijoilta voi silti ottaa oppia.

– Kun taidot kehittyvät ja hyppiminen alkaa sujua, voi mukaan ottaa erilaisia liikkeitä tehostamaan treeniä.

Kotikuntoilija voi kokeilla peruspomppujen lomassa vaikkapa x-hyppyjä ja istumaanhyppyjä, jos taidot antavat periksi. Oman treeniohjelman voi kehittää lempimusiikkiinsa sopivaksi, ja vuorotella nopeita pikkuhyppyjä ja hitaampia ponnistuksia musiikin rytmin mukaan. Tärkeintä kunnon kohottamisen kannalta on jatkuvan liikkeen ylläpitäminen.

Haastetta lajiin tuo liikkeen hallitseminen, joka on vaikeampaa kuin miltä näyttää. Hypyn kasassa pitäminen aktivoi tehokkaasti syviä vatsalihaksia. Myös lantionpohjalihakset vahvistuvat hyppiessä. Trampoliinilla pomppiminen sopiikin erinomaisesti synnytyksen jälkeen kuntoon mielivälle. 

Hyppimiseen saa lisää tehoa ponnistamalla mahdollisimman korkealle. Irtopainojen kaltaisia apuvälineitä ei treeniin sen sijaan kannata yhdistää.

– Paino saattaa helposti karata käsistä ja saada ikävääkin jälkeä aikaan, Erikäinen huomauttaa.

Trampoliini

Turvallinen treenimuoto?

Trampoliinien turvallisuus on herättänyt viime aikoina keskustelua. Erikäinen pitää lajia turvallisena. Havereita ei hänen mukaansa satu sen enempää kuin muissakaan urheilulajeissa.

– Onnettomuuksia sattuu silloin, kun ohjeet ja terve järki unohtuvat. Hyppiessä ei pidä koetella rajojaan.

Havereita sattuu helposti silloin, kun trampoliinilla pomppii kielloista huolimatta useampi kerrallaan. Erikokoiset hyppijät vaarantavat toistensa turvallisuuden. Yhteentörmäyksiä sattuu helposti, ja pahimmassa tapauksessa yksi tai useampi mukana olija sinkoutuu trampoliinilta maahan. Putoamista saattaa seurata vakavakin loukkaantuminen.

Trampoliinin ympärille asetettava turvaverkko suojaa putoamisilta, vaikkei sataprosenttista turvallisuutta pystykään takaamaan. Trampoliinin joustavalle alustalle kaatuminen sattuu kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin maahan putoaminen. Turvaverkon hankintaa kannattaa siis vakavasti harkita.

Erikäinen varoittaa uhkarohkeista kokeiluista. Ellei harrasta ja hallitse kilpailutason trampoliinivoimistelua, kannattaa voltit ja kuperkeikat jättää ammattilaisille. Kunnon kohottamiseen riittää yksinkertainen ylös-alas hyppely ilman kummempia temppuja.

Liian korkeallekaan ei pidä yrittää ponnistaa. Loukkaantumisriski kasvaa, jos liike karkaa hallinasta. Aluksi on syytä tyytyä pieneen liikkeeseen. Pompun korkeutta ja voimaa voi lisätä pikkuhiljaa taitojen ja kunnon kehittyessä.

Pomppiessa kannattaa myös pitää mielessä pari ehdotonta sääntöä turvallisuuden takaamiseksi. Trampoliinilla pompitaan yksi kerrallaan, vaikka alustalle useampi mahtuisikin. Aikuisten tulee valvoa lasten hyppimistä, ja huolehtia, etteivät pikkulapset eksy trampoliinille omin päin. Trampoliini sijoitetaan mahdollisimman tasaiselle alustalle, ja sillä pompitaan ilman kenkiä.

Mökille tai takapihalle

Voimistelijoiden käyttämät kilpatrampoliinit ovat suuria, tukevia ja laadukkaita. Ja myös hintavia. Erikäisen arvion mukaan hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa. Kotiin trampoliinin saa onneksi halvemmallakin.

Trampoliineja on saatavilla suurimmista kodintavarataloista sekä piha- ja harrastusvälineitä myyvistä erikoisliikkeistä. Kulutusta kestävien jättitrampoliinien hinnat liikkuvat sadoissa euroissa, minikokoisen kuntotrampoliinin saa halvemmalla.

Trampoliinia hankkiessa on hyvä pitää turvallisuus mielessä. Mitä tukevampi ja painavampi trampoliini on, sitä huolettomammin sillä voi pomppia. Rungon koostumukseen ja liitosten laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Paksu teräsrunko on turvallisin valinta.

Jousitus puolestaan vaikuttaa hyppyjen korkeuteen. Pidemmät jouset tarjoavat paremman ponnistusalustan, ja hypyt kantavat korkeammalle. Laaja pinta-ala helpottaa liikkeiden harjoittelua ja lisää turvallisuuden tunnetta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jättitrampoliinillakaan ei saa pomppia kuin yksi kerrallaan.

Teksti: Sofia Williams

X