Hyvinvointi

Poskiontelotulehdus - Taasko?

Teksti:
Anna.fi

Poskiontelotulehdus tulee usein tavallisen nuhakuumeen seuralaisena. Suurin osa tulehduksista paranee itsestään, joskus onteloissa pesii bakteeritulehdus.

Poskiontelotulehdus

Nenän tukkoisuutta, liman erittymistä nieluun, paineen tunnetta poskipäissä, päänsärkyä ja väsymystä. Poskiontelotulehdus oireilee monella tavalla, mutta miten se eroaa muista ontelotulehduksista?

– Poskiontelotulehdus tarkoittaa poskionteloissa olevaa tulehdusta. Ihmisellä on muitakin nenän sivuonteloita, kuten otsaontelo, seulalokerot ja kitaontelo, korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Olli Tahkokallio Lääkärikeskus Dekstrasta sanoo.

Ontelotulehduksilla tarkoitetaan ontelon limakalvoilla olevia, laajuudeltaan eriasteisia tulehduksia.

– Toisessa ääripäässä on märkäinen ontelotulehdus, johon liittyy suhteellisen vähän kudosmuutoksia mutta runsaasti märkää. Toisessa päässä on tulehdustila, jossa limakalvojen tulehdusreaktio on massiivinen ja märkää voi olla vähän tai ei ollenkaan. Laajat limakalvomuutokset täyttävät pahimmillaan koko vapaana olevan tilan. Tällöin puhutaan nenän sivuonteloiden polyyppitaudista.

Osa nenän sivuonteloista tulehtuu tavallisen flunssan yhteydessä. Onteloihin tulee limakalvoturvotusta ja limaa. Herkimmin tulehtuvat poskiontelot ja etummaiset seulalokerot. Aikuisilla ontelotulehdus voi alkaa myös ilman flunssaa. Nenän sivuonteloiden tulehdukset ovat yleisiä, mutta suurin osa paranee ilman hoitoa.

– Suurimmalla osalla ontelot puhdistuvat ja paranevat muun taudin paranemisen myötä, mutta muutamalla prosentilla tilanne mutkistuu ja onteloihin tulee selvä bakteeritulehdus. Monet näistäkin tulehduksista paranevat ilman antibioottia.

Paineen tunnetta ja tukkoisuutta

Poskiontelotulehduksen syntyyn vaikuttavat monet tekijät.

– Suuria kudosreaktioita ja -muutoksia aiheuttavan tulehdussairauden suurin syy löytyy ihmisen omista puolustusjärjestelmistä, mutta mikrobeilla, viruksilla ja bakteereilla on usein paljonkin osuutta sairastumiseen. Puolustusjärjestelmät voivat ylireagoida niin, että tilanne ei ole hallittavissa solu- ja kudostasolla ja seurauksena on tulehdus.

Allergia tai ilmansaasteet eivät aiheuta nenän sivuonteloiden tulehduksia, mutta ne voivat edesauttaa sitä. Ne aikaansaavat nenän limakalvoille puolustustarpeen, jolloin limakalvot reagoivat. Tällöin puolustuksen ensilinja heikkenee ja bakteerit pääsevät jylläämään.

Poskiontelotulehduksen tavallisia oireita ovat nenän tukkoisuus, liman erittyminen nieluun, paineen tunne poskipäissä, päänsärky ja väsymys. Ontelotulehdukset voivat olla myös vähäoireisia, ja sen vuoksi ne voivat jäädä huomaamatta pitkäksikin aikaa.

– Valitettavasti oireet eivät ole selkeitä, ja diagnoosia ei voi asettaa pelkkien oireiden perusteella. Onteloiden alueella on usein muutenkin oireilua, joka muistuttaa ontelotulehduksen oirekuvaa, ja siksi oikean diagnoosin löytäminen on haastavaa jopa huippuammattilaiselle.

Flunssapotilaan kannattaa odottaa, että hän paranee itsestään. Jos oireet jatkuvat viikon tai pari flunssan jälkeen, kannattaa lähteä lääkäriin.

– Joskus otsaontelotulehdus on niin raju ja märkäinen, että hoitoon hakeutumista ei pidä pitkittää. Silloin otsaontelon alueella, kulmakarvojen yläpuolella, on voimakasta särkyä ja alue on selvästi koputusarka.

Lääke, leikkaus vai molemmat?

Jos lääkäri epäilee poskiontelotulehdusta, hän tutkii ja kartoittaa potilaan infektioalttiuden. Erikoislääkäri saa varman diagnoosin ohuella tähystimellä. Diagnoosin tekoa helpottaa myös pieni ultraäänilaite, poskiontelon röntgenkuvaus sekä poskionteloiden punktio ja sen yhteydessä tehtävä huuhtelu. Luotettavin tutkimusmenetelmä on tietokonekerroskuvaus, joka kuvaa jokaisen ontelosopukan.

Hoito voidaan aloittaa, kun lääkäri on selvittänyt, mikä tai mitkä tekijät aiheuttavat tulehduksen ja missä määrin.

– Bakteeritulehdusta hoidetaan mekaanisella ontelon puhdistamisella ja antibiooteilla.

Kudosreaktiota hoidetaan tulehdusta helpottavilla lääkkeillä, joista tärkein on tabletteina tai suihkeina annosteltava kortisoni.

Leikkauksella pystytään poistamaan eritteet ja huono kudos onteloista sekä muuttamaan onteloiden rakennetta hoidon ja paranemisen kannalta paremmiksi. Suurin osa leikkauksista tehdään nykyään tähystyksessä, jolloin paraneminen on nopeaa ja jälkiongelmat vähäisempiä.

Krooninen poskiontelotulehdus

Moni ontelotulehdus paranee itsestään, vaikka niitä ei hoidettaisi. Tulehdus voi myös pitkittyä ja muuttua krooniseksi, jolloin sen hoito hankaloituu.

– Kroonistumisen lisäksi hoitamattomaan ontelotulehdukseen liittyy myös komplikaatioita. Tulehdus voi levitä kallonsisäiseen tilaan ja aiheuttaa aivokalvotulehduksen, märkäpesäkkeen tai levitä silmäkuoppaan.

Krooniseen tulehdukseen ei ole toistaiseksi parantavaa hoitoa. Elämänlaatua voidaan kuitenkin parantaa leikkaus- ja lääkehoidolla. Vuosia tai vuosikymmeniä jatkunut nenän tukkoisuus, limaneritys, hajuaistin puuttuminen ja väsyneisyys helpottavat, ja potilas voi elää tervettä, täysipainoista elämää.

Teksti: Pirkko Tuominen

X