Hyvinvointi

Pylly pystyssä vai selkä notkolla?

Teksti:
Anna.fi

Jumppaaminen kuten muukin liikunta on terveellistä – oikein tehtynä. Nivelten virheasennot ja väärin suoritetut liikkeet ovat usein toistettuna haitallisia ja saattavat aiheuttaa vääränlaista rasitusta, josta merkkinä ovat kivut ja säryt. (Terve lihaskipu on toki normaalia.)

Jo tuntia ja vastuksia valittaessa kannattaa muistaa omat edellytykset, sillä taitojen puutteessa härkäpäisyys kostautuu väärillä suoritustekniikoilla, joihin keho reagoi varmasti.

Pylly pystyssä vai selkä notkolla?

Kriittisimpiä alueita jumpatessa ovat polvet, nilkat ja lantio. Syytä on myös kiinnittää huomiota pään ja hartioiden asentoihin. Nämä kehon osat ovatkin herkimpiä rasitukselle, joka syntyy virheellisistä liikeradoista. Liikkeitä suorittaessa kannattaa kuunnella ohjaajan ohjeita, sekä keskittyä oikeaan suoritustekniikkaan. Nivelten osalta haitallisimpia ovat ääriasennoissa tehdyt liikkeet, jolloin nivelten rakenteet kuormittuvat eniten ja niihin kohdistuu kohtuuttoman suuria voimia. Tästä seurauksena on lihasten kiinnityskohtien ärtyminen ja jopa tulehtuminen. Tämän kivun erottaa helposti terveestä rasituskivusta.

Tarkastuslista

Pää ja hartiat

Ylävartalon ryhtiin vaikuttaa pään asento. Jos pää on liikaa edessä ja leuka pystyssä, pyöristyy hartiat helposti eteen. Tästä pään asennosta ja ryhdin lösähtämisestä tulee yläniskaan jatkuva jännitys, jonka seurauksena saattaa syntyä päänsärkyä, käsien puutumista ja voimattomuutta. Pään ja hartioiden oikean asennon löytämiseksi on hyvä muistaa; katse vaakatasoon ja hartiat taakse.

Lantio

Pystyasennossa ja esim. perusaskelten aikana on lantion paikka takana ja ylhäällä eli alavatsalihakset aktiivisina. Tällöin pakarassa saa tuntua pieni supistus joka askeleella jalan ollessa alustassa. (Asennon voi helposti tarkastaa peilistä sivulta katsottuna.) Nyrkkisääntönä onkin; napa kohti selkärankaa, jolloin asento korjaantuu automaattisesti. VARO pylly pystyssä jumppaamista, tällöin alaselkä kipeytyy varmasti ja esim. hypyt saattavat aiheuttaa vakavaakin vahinkoa selkärangalle.

Polvet ja jalkaterät

Kannattaa muistaa että ihminen on kokonaisuus, jossa jokainen osa on yhteydessä toiseen. Tästä esimerkkinä polvet, jotka hyvin pitkälti määräävät myös lantion asennon. Tarkasta että polvesi ja jalkateräsi ovat aina samansuuntaiset, sillä polven nivel ei käänny kuin eteen ja taakse. Jos jalat ovat sisään tai ulospäin kiertyneet, rasittuvat ja kipeytyvät polvet helposti. Yleisiä syitä jalkaterien kierroille ovat ylikireät reiden lähentäjät tai mahdollisesti myös lonkan koukistajat.

Kannattaakin tarkastaa oma perusasento peilin edessä tai pyytää kaveria tarkkailemaan asentoa kävellessä tai seistessä. Polvien yliojentuminen on erittäin yleinen vääränlaisen rasituksen aiheuttaja. Yksilön nivelistä riippuen saattavat polvet yliojentua ja lukkiutua. Nivelten jouston ja elastisuuden jäädessä pois syntyy vääränlaista kuormitusta, joka aiheuttaa nivelten kipeytymistä ja mahdollisesti myös kulumista. Tarkasta siis oma asentosi ja mikäli huomaat seisovasi polvet lukossa on tottumuksia syytä vaihtaa. Mikäli huomaat käveleväsi tai jopa urheilevasi samalla tyylillä, on rasitus moninkertainen normaaliin verrattuna. Mielikuvan rasituksesta saat, kun ajat polkupyörällä pelkillä vanteilla.

Teksti: tuuli.net 8.2.2006

X