Hyvinvointi

Pyöräillen bikinikuntoon

Teksti:
Anna.fi

Mitäpäs, jos dieettien ja paastojen sijaan pyrkisit bikinikuntoon hyötyliikunnalla? Pyörällä se onnistuu! Sen lisäksi, että matkat taittuvat mukavasti raikkaassa kevätsäässä, kilot karisevat kuin huomaamatta. Tästä lähtien siis jokainen kauppa-, koulu- tai työmatka kannatta hoitaa polkemalla!

Pyöräillen bikinikuntoon

Pyöräretkelle Viisikko-henkeen

Ellen

Monille pyörä on ainoa ja oikea tapa kulkea kouluun tai työpaikalle. Sen lisäksi, että se on luontoa säästävä liikkumismuoto, se tuo myös puhtia päivään. Pyöräilyssä lihasten työskennellessä sydän pumppaa lihaksiin happirikasta verta ja näin sekä sydän että verenkiertoelimistö vahvistuvat. Liikuntamuotona pyöräily sopii myös kaikille.

Pyöräilyn ei tarvitse olla yksinäistä puuhaa. Kauniina kevätpäivänä voi kutsua kaveriporukan mukaan, pakata herkkuja reppuun ja ottaa suunnan kohti sopivan ajomatkan päässä sijaitsevaa keidasta. Mukaan voi ottaa vaikka teltan ja jäädä nauttimaan kesäöistä luonnon siimeksessä. Pyöräillessä tuskin ajaudutaan kovin syvällisiin keskusteluihin, mutta kaikkihan sen tietää, että seurassa kilometrit taittuvat joutuisammin.

Kuntopyöräilylle voi lähteä kaverin kanssa kaksinkin. Näin innokkaampi nostaa sohvalta sen vähemmän innokkaan ja toisena päivänä roolit ovat ehkä toisinpäin. Myös sisällä voi kätevästi, vaikka suosikki sarjaa katsellessa, polkea kuntopyörällä. Mikseipä jokailtaista tv:n edessä löhöilyä korvaisi polkutreenillä.

Turvallisesti tyylillä

Kypärä on pyöräilijän paras henkivakuutus. Enää ei päähän tarvitse painaa kömpelöä styroksikypärää, vaan turvallisuudesta huolehtimisen voi tehdä myös tyylillä. Muun muassa Tunturin Leon & Ellen pyörien runkojen helmivärit toistuvat kypärissä. Samalla, kun ostat pyörän, saat kypärän sävy sävyyn kaupan päälle.

Turvallisen fillaroinnin ei tarvitse tarkoittaa hiiren harmautta ja tylsyyttä. Kukapa kieltäisi tuunaamasta omaa kypärää mieluisaksi, joten eipä muuta kuin pensselit käteen. Enää ongelman muodostaa vain kypärän alla latistuva kampaus, mutta täytyy toivoa, että kevään hiusmuoti on päänmyötäinen.

Fitnesspyörä senttien sulattajana

F600

Pyörävalikoima on nykyään laaja, joten jokaiseen käyttöön löytyy varmasti omanlaisensa. Jos mielessä on todellinen kunnonkohotus, vaihtoehtona voisi olla fitnesspyörän hankinta. Sen perusajatuksena on polkupyörä, jolla liikkuu mukavasti ja tarvittaessa kovaa. Fitnesspyörät etsivät yhä muotoaan, mutta kaikkien valmistajien lähtökohtana on korkealuokkainen pyörä, joka tarjoaa lähes kilpapyörien pyöräilytunteen, mutta pienemmällä rahalla ja kilpapyöriä mukavammalla ajoasennolla ja rauhallisemmalla ohjauksella.

Fitnesspyörä sopii kuntoiluun, pitkiin pyörälenkkeihin kuin myös työmatkapyöräilyyn. Matka taittuu lähes kaikkia muita pyörämalleja nopeammin. Fitnesspyörässä on suora ohjaustanko ja kilpapyörää miellyttävämpi ajoasento. Kilpapyörään verrattuna siinä on hieman leveämmät renkaat, jotka pehmentävät matkan töyssyjä.

Ellit satulassa

Leon

Seuraavassa ellit kertovat pyöräilynharrastuksen tuloksista:

Niina 29

”Aloitin säännöllisen pyöräilyn viime keväänä. Omaa aikaa liikunnan harrastamiselle on lapsiperheissä joskus haasteellista löytää. Päätin, että alan pyöräillä työmatkat ellei sada. Näin teinkin, pitkälle syksyyn saakka. Nautin omasta ajasta fillarilla huristellessani ja olen huomattavasti energisempi kuin aikaisemmin. Pyörämatka kestää suuntaansa vähän yli puoli tuntia mutta jo parin kuukauden jälkeen huomasin, että jalkani olivat saaneet ylevämpää muotoa ja sain pyöräilystä niin paljon lisäenergiaa, että tein usein illalla vielä vatsatreeninkin. ”

Katriina 34

”Viime kesänä päätimme miesystäväni kanssa, että grillireseptien testailuiden sijaan aloitamme pyöräilemisen. Selvittelimme mitä kaikkia kivoja päivämatkoja lähialueiltamme löytyy ja lähdimme niitä sitten polkemaan vapaa-aikanamme. Ensimmäiset matkat olivat noin tunnista puoleentoista. Loppukesästä viiletimme jo monen tunnin taipaleita. Hankimme mökille nettihuutokaupasta käytetyt pyörät ja nyt teemme kauppareissutkin pyörällä. Innostuimme pyöräilystä niin paljon, että olemme jo varanneet kesäksi pyöräilyreissun Itävaltaan.”

Nanna 26

”Minä viiletän pyörällä joka paikkaan, kesät talvet. Harrastan liikuntaa muutenkin erittäin paljon ja toisaalta opiskelijapussissa jokainen euro merkkaa. Entiset, jo työelämään siirtyneet, opiskelijatoverini valittelevat, että opiskelija-aikana oli helppoa, kun ei tarvinnut ”pukeutua” ja näin ollen pyöräily ja muu ulkona liikkuminen oli huomattavasti helpompaa. Osalla on töissä vaihtovaatteita ja kenkiä, joku käy suihkussa ennen töiden aloittamista ja toinen polkee niin hissukseen, ettei tule hiki.”

Eipä muuta kuin pyörät kevätkuntoon varastosta tai uuden hankintaan, tämä kevät alkakoon pyörän satulassa!

Tunturi

X