Hyvinvointi

Pyrstöjä ja puuvillapöksyjä – gynekologin vastaanotolla

Teksti:
Anna.fi

”Pöksyä pois ja pyrstöä pöydälle”, kehotti lääkäri erästä ystävääni vuosia sitten ensimmäisellä gynekäynnillä. Repliikki ei ehkä ollut paras mahdollinen, mutta ystäväni ei saanut pysyvää gynekologipelkoa.

Gyne

Gynekologinen tarkastus on osa jokaisen naisen perusterveydenhuoltoa. ”Gynekologinen tarkastus on kuin hammas- tai näöntarkastus. Kun syö karkkia, täytyy käydä hammaslääkärillä ja kun harrastaa seksiä, on hyvä käydä gynekologilla”, Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan lääkäri Anna Ainamo vertaa.

Sen lisäksi, että tarkastus kuuluu perusterveydenhuoltoon, on gynekologille hyvä mennä aina, jos epäilee, että itsellä on jokin tauti, on huolissaan omasta anatomiastaan tai tarvitsee ehkäisyä.

”Ensimmäisellä kerralla esimerkiksi ehkäisyä hakiessa oma terveyskeskuslääkäri on ihan hyvä. Ehkäisyn aloittaminen ei aina välttämättä vaadi lääkärin vastaanottoa. Koulu- tai ehkäisyneuvolan hoitaja voi joillain paikkakunnilla aloittaa ehkäisyn lääkärin ohjeiden mukaisesti. Gynekologi on naistentauteihin erikoistunut lääkäri, eli mitä erikoisemmasta asiasta tai taudista on kyse, sitä enemmän erityisosaamista tarvitaan”, Ainamo sanoo.

Kuinka usein pyrstö pitäisi pöydälle laittaa?

-

Gynekologilla on hyvä käydä kerran vuodessa tai puolessatoista. Jos syö e-pillereitä, on reseptin uusimisen yhteydessä luontevaa käydä tarkastuttamassa, ettei verenpaine ole koholla, eikä muita riskitekijöitä, kuten ylipainoa ole tullut.

”Jos tarkastus jännittää tai pelottaa nuorta naista, ei sitä ole pakko tehdä aivan heti seksielämän alettua. Esimerkiksi tautinäytteet voidaan ottaa virtsasta ja verestä. Gynekologista tutkimusta ei saa tehdä kenellekään vastentahtoisesti. Toisaalta, jos on rohkeutta harrastaa seksiä, olisi vuoden, puolentoista kuluttua seksielämän aloittamisesta hyvä rohkaistua myös lääkärin tarkastettavaksi”, Ainamo toteaa.

Papa-koe otetaan parin, kolmen vuoden välein. Kokeessa tarkastetaan emättimen pohjalta ja kohdunsuulta otettavista näytteistä muunmuassa, ettei HPV:a eli papilloomavirusta löydy. Papilloomavirus leviää sukupuoliteitse ja aiheuttaa kondyloomaa eli sukuelinsyylää, joka on seksitaudeista yleisin.

Säännöllisten käyntien välillä on mentävä lääkäriin esimerkiksi, jos huomaa, ettei ehkäisy sovikaan. ”Jos limakalvot ovat koko ajan kuivat, tulee voimakkaita mielialavaihteluita tai iho menee huonoksi, kannattaa mennä juttelemaan lääkärin kanssa”, Ainamo kehottaa. ”Lääkäriin tulee ottaa yhteyttä myös, vaikka pillerit sopisivatkin, jos emättimessä tai sukupuolielinten alueella tuntuu kipua, kirvelyä, kutinaa tai tulee pahanhajuista vuotoa.”

Kun gynekologille on ensimmäistä kertaa asiaa esimerkiksi ehkäisyä hakiessa, oman kunnan terveyskeskus tai ehkäisyneuvola auttaa. Ehdotonta viimeistä ikää gynekologille menolle ei ole, jos on muuten täysin terve, kuukautiset ovat säännölliset, eikä muitakaan vaivoja ilmene. Niin – ja ei harrasta seksiä. Seksi ja gynekologilla käynti kuuluvat yhteen kuin karkki ja hammaslääkäri.

”Oikein tehty gynekologinen tarkastus ei satu. Meillä asioiville nuorille kerrotaan silti aina, että heillä on tietenkin oikeus pyytää lopettamaan tarkastus, jos jokin tuntuu epämiellyttävältä”, Ainamo muistuttaa.

Puuvillapöksyillä ja kondomilla seksuaaliterveyttä

-

Jennin gynekologi käyttää vastaanottoajan osaksi valistamiseen. ”Minun gynekologini jaksaa aina muistuttaa, että on tärkeää käyttää puuvilla-aluspöksyjä erityisesti, jos on ajellut bikinirajoja”, Jenni kertoo.

Ainamo tähdentää, että seksuaaliterveydestään voi pitää huolta ihan niin kuin terveydestään muutenkin. ”Tupakointi ja runsas ylipaino ovat seksuaaliterveydenkin kannalta huono asia etenkin pillereitä syötäessä. Satunnaisissa seksisuhteissa pitäisi aina muistaa käyttää kondomia, sillä se on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta”, Ainamo sanoo. ”Ja kun seurustelu uuden kumppanin kanssa alkaa, on tärkeää, että molemmat käyvät testissä ja mahdolliset taudit hoidetaan, ennen kuin kondomi jätetään pois.”

Kuinka usein tautien varalta sitten pitäisi testailla? Kolmekymppiselle Elinalle vanhempi lääkäri sanoi, ettei mitään kokeita kannatta ottaa, ”ellei ole käynyt päiväntasaajan tienoilla”. Kaisan gynekologi puolestaan totesi kesken tarkastuksen, että eihän sitä voi koskaan tietää, missä oma poikaystävä on laukannut. Missä on lääkäreiden tapakasvatus?

”Viime vuonna 15–19-vuotiailla nuorilla todettiin yli 3000 klamydiatartuntaa. Klamydia hoituu kyllä antibiootilla, mutta puolessa tapauksista se on oireeton ja näkyy siksi vain testissä”, Ainamo kertoo. Muita seksitauteja, kuten kuppaa ja tippuria, tulee lähinnä rajan takaa. Ja senhän me jo tiesimme, että HIV ei ole vain seksuaalivähemmistöjen tauti.

Jos seksikumppanit vaihtuvat usein, kannattaa joka vuosi käydä seksitautitesteissä, vaikka olisi muuten terve. Testissä kannattaa käydä joka tapauksessa aina, jos on ollut yhdynnässä tai harrastanut suuseksiä ilman kondomia uuden kumppanin kanssa tai oma kumppani ei ole käynyt testissä. Riskitön tilanne on vain sellainen, jossa kummallakaan ei ole ollut aikaisempia seksikokemuksia.

Poikaystävä ja e-pillerit reseptillä

Mari meni gynekologin vastaanotolle rutiiniluontoiseen tarkastukseen. Vanhempi mieslääkäri totesi Marin papereita katsottuaan, ettei Marilla ollut kuukautisia. ”Kerroin, että kuukautiseni eivät nuorena koskaan käynnistyneet, ja minua on niiden tiimoilta hoidettu teini-ikäisestä lähtien”, Mari kertoo. ”Lääkäri kysyi seurustelenko ja vastasin kieltävästi. Siihen lääkärisetä totesi, että hanki poikaystävä. Säännöllinen seksielämä tekisi hyvää hormonitasapainollesi, lääkäri tarkensi, kun häkellyin hiljaiseksi.”
 
Lääkäri ei kuitenkaan kirjoittanut Marille reseptiä miehen hankkimiseksi.

Vuoden kuluttua Mari meni uudestaan vastaanotolle. ”Kun selvisi, etten edelleenkään seurustellut, lääkäri oli järkyttynyt. Eikö sinulla ole taaskaan poikaystävää? Eikö sinulla ole ollut koko vuoteen poikaystävää, hän tenttasi minua”, Mari kertoo. ”Nyt voin jo vähän nauraa asialle, mutta siinä vaiheessa minua lähinnä itketti.
Lääkäri kohensi oloani toteamalla, että minun on ehdottomasti lopetettava e-pillerit, joita olin syönyt kuukautisten käynnistämiseksi. Olet syönyt nyt niitä niin monta vuotta, että voi olla, että siinä vaiheessa kun haluaisit lapsia, se ei enää onnistu, kuului rauhoittavaksi tarkoitettu kommentti.”

Anna Ainamo kertoo, että ehkäisypillereihin liittyy kyllä tunnettuja terveysriskejä, mutta suoraa yhteyttä lapsettomuuteen ei ole todettu. ”Naisen hedelmällisyys laskee 35 ikävuoden jälkeen merkittävästi. Jos alle nelikymppisenä on hankkimassa ensimmäistä lastaan, eikä lasta kuulu, ei syy ole pillereiden, vaan iän.”

Vakavin riski e-pillereihin liittyen on laskimotulppa, joka voi hoitamattomana olla hengenvaarallinen.. ”Vaikka veritulppariski kaksinkertaistuukin pillereiden myötä, lisäävät myös raskaus ja pitkät lennot veritulppariskiä merkittävästi”, muistuttaa Ainamo.

Marilla ei ole edelleenkään poikaystävää, mutta nykyään hänellä on sekä luonnolliset kuukautiset että uusi mukava gynekologi.

Lisätietoja:

www.vaestoliitto.fi/seksuaaliterveys

www.seksuaaliterveys.org

Teksti: Anne Slåen

X