Hyvinvointi

Rento painonhallinta – Laihdu näkemättä nälkää

Teksti:
Anna.fi

Valitse ruokavalioosi tervellisiä, pehmeitä rasvoja.

Suomessa intuitiivisen syömisen teoriaa lähentelee ETM Patrik Borgin lanseeraama rento painonhallinta. Borgin mukaan laihduttamisessa ei ole kyse itsekurista. Menetelmän tavoitteena on laihtua ilman nälkää, stressiä tai huonoa omaatuntoa. Nälkä on ehdottomasti kielletty, nautinnot sallittuja.

Borgin teorian kulmakivet

 • Tärkeintä on syödä säännöllisesti ja niin paljon kerralla, että nälkä varmasti lähtee.
 • Herkuttelua ei pidä rajoittaa, eikä ruoan mausta tinkiä, koska kiellot vain lisäävät mielitekoja.
 • Tylsää tai pahanmakuista ruokaa ei pidä syödä.
 • Ruokavaliomuutokset tehdään äärimmäisen hitaasti ja etsitään koko ajan miellyttäviä makuelämyksiä, jotka voi omaksua vaivatta.
 • Kasvisten käyttöä lisätään asteittain ja turhia energianlähteitä korvataan yhtä herkullisilla, keveämmillä vaihtoehdoilla.
 • Borg suosittelee laihtumisen ja etenkin terveyden ylläpidon tueksi liikkumista, joka aloitetaan vähitellen arkiaskeleita lisäämällä.

Olennaisimmat painoon vaikuttavat tekijät

 • Perimä
 • Ympäristö
 • Ruokavalion laatu
 • Luonnollisen nälänhallinnan tarkkuus
 • Liikkumisen määrä

Perimään emme voi vaikuttaa ja ympäristöönkin yksilötasolla Borgin mukaan melko vähän. Kuitenkin esimerkiksi ympäristön kemikaalit vaikuttavat suoraan aineenvaihduntaan, käyttäytymiseen ja mahdollisuuksiin elää terveellisesti. Perimä selittää noin puolet siitä, miksi toisille painonhallinta on helpompaa kuin toisille. Toinen puoli – eli siis se osa, johon voimme eniten vaikuttaa – jää omien elintapojemme varaan.

Vähemmän energiaa ei tarkoita vähemmän ruokaa

Kun syöt hyvälaatuista ravintoa säännöllisin ateriarytmein voit syödä Borgin mukaan huoletta rennosti lähes mitä haluat. Älä kuitenkaan sekoita ruoan laadun ja määrän hallintaa – nämä ovat kaksi aivan eri asiaa ja niiden yhdistelmät vievät painoa eri suuntiin.

Monille tyypillinen laihdutustapa, jossa syömistä rajoitetaan ja nälän kanssa tapellaan, laihduttaa kyllä aluksi. Syömisen säätelyn häiriintyessä ja ruokahimojen kasvaessa paino alkaa kuitenkin palata hiljalleen takaisin lähtöpisteeseen: Laihtuminen alkaakin muuttua mahdottomaksi ja tuloksena on lihominen. Toisaalta lihominen on toki mahdollista myös rennosti syömällä, jos rentous tarkoittaa ”kaikkiroskaruokaisuutta” tai muuten huonolaatuista ruokavaliota.

On hyvä huomata, että hyvälaatuinen ruokavalio ei tarkoita täydellistä ruokavaliota vaan sitä, että se sisältää enimmäkseen hyvälaatuista, ravinnepitoista ruokaa, mutta ruoan ei tarvitse aina olla kevyttä ja terveellistä. Huomaa, että monesti liian hyvään ja terveelliseen ruokavalioon liittyy myös syömishäiriöitä tai pakonomaista suhtautumista ruokaan.

Borgin mukaan on siis syötävä järkevää ruokaa; ruokavaliota kannattaa muuttaa laadukkaammaksi pikku hiljaa. Muista, että yksi laihdutuksen ja hoikkuuden pääperiaate on syödä säännöllisesti ja niin paljon kerrallaan, ettei ahmimista ja huutavaa näläntunnetta tule.

Esimerkki rennon painonhallinnan päivän aterioista

Aamiainen: kahvi, kevyt marjarahka, siivu täysjyväleipää + kinkkua ja siivu juustoa (17 %), margariinia (60 %) ja omena.
Lounas: kaksi perunaa tai täysjyväriisiä, kaksi kauhallista jauhelihakastiketta, 1/2 lautasellista salaattia, 2-3 rkl salaattikastiketta (öljypohjainen) pala hiivaleipää + tuorejuustolevitettä, vettä.
Välipala: pala ruisleipää, margariinia (60 %), kaksi siivua kinkkua ja juustoa, paprikaa sekä kurkkua leivälle, banaani, lasi vettä.
Päivällinen: 1/3 itse tehtyä pitsaa, itse tehtyä feta-oliivisalaattia, vettä.
Iltapala: jäätelöä 3-4 dl, kinuskikastiketta, lasi valkoviiniä.

Plussat

 • Erinomainen tapa opetella terveellistä syömistä, mikäli takana on pitkä historia ylipainoa, ongelmallista syömiskäyttäytymistä tai vaikeuksia tehdä elämänmuutoksia.
 • Sopii loistavasti laihdutusmenetelmäksi henkilöille, joilla on paljon ylipainoa.
 • Dieetitön dieetti, jonka tavoitteena on parempi elämänlaatu ilman suuria ponnistuksia.
 • Tähtää kokonaishyvinvointia edistävien elintapojen omaksumiseen.

Miinukset

 • Pienempiä kilomääriä laihdutettaessa ruokavalion energiamäärän hienosäätö ei välttämättä onnistu menetelmän avulla.
 • Osa menetelmää kokeilleista ei ole onnistunut pudottamaan painoaan.

Lue lisää: Patrik Borg, Rentoa painonhallintaa

X