Ihmiset ja suhteet

Eka kerta - ”Tajusin olevani homo”

Teksti:
Anna.fi
Eka kerta

Ekalla kerralla monille tulee yllätyksenä, että seksi onkin todellisuudessa jotain aivan toista kuin pornoelokuvien huolitellut kliimaksit. Kokemus on usein pienoinen pettymys, kun siihen on jo pitkään ladattu niin paljon odotuksia. Lue Ellien ja sällien kokemuksia ekasta kerrasta. Mitä tapahtui, kun Tallinnan laivalla siivooja yllätti ensikertalaiset ja yksi oksensi seksin jälkeen partnerinsa päälle.

Seksin määritelmä

Väestöliiton määritys seksistä on:

”Seksi on toimintaa, jolla tähdätään hyvään oloon, nautintoon ja kiihottumiseen…Tärkeintä on että seksi on kivaa ja tuntuu hyvältä. Jos se ei siltä tunnu tai jokin asia epäilyttää, jännittää ja pelottaa, silloin ei ole valmis seksiin eikä siihen pidä ryhtyä. Jos harrastaa seksiä, sitä tulee aina itse haluta ja täytyy olla varmuus siitä, että myös kumppani haluaa.”

Määritelmä kaikessa ihanteellisuudessaan on hyvin kaukana nuorten todellisista kokemuksista. Useimmat ovat kauhusta jäykkinä ja seksi tuntuu kaikkea muuta kuin hyvältä. Seksiä ei ole aina harkittu loppuun asti, vaan se voikin olla hetken päähänpisto tukevassa humalassa.

Kokemuksia ekasta kerrasta

Poikien tarinoissa ekasta kerrasta toistuvat usein kuvailut aktin kestosta ja suorituksen laadusta. Tytöt korostavat kertomuksissaan enemmän tunteitaan tilanteessa, ja mitä mietteitä heillä jälkikäteen on kokemuksesta herännyt.

Yhdellä siitä ensimmäisestä seksikumppanista tulee myöhemmin aviopuoliso, toiset taas suorittavat eka kertaa ajatuksella, että kunhan vaan neitsyydestä tai poikuudesta päästään eroon. Uteliaisuus on nuorille yhteinen koettu tunne, tuntematon kiehtoo.

Nuorten tarinoita ensimmäisestä kerrasta voi käydä lukemassa esimerkiksi sivustolta Eka kerta .

Monen tunnin erektio ja vatsakipu

Suomalainen seksi

Eka kerta

Nuorilla on usein harhakäsityksiä siitä, miten aktiivisia muut ovat seksin aloittamisen suhteen. Osa nuorista aikuisista kokee ensimmäisen yhdyntänsä vasta yli 20-vuotiaina. Ensimmäinen yhdyntä koetaan yleisimmin vakituisessa seurustelusuhteessa.

Pojilla ensimmäinen yhdyntä koetaan yhden illan tuttavuuksien kanssa useammin kuin tytöillä. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula on kartoittanut suomalaisten seksielämää aina 1980-luvulta lähtien. 2000-luvun Suomessa miehet aloittavat seksin noin 18-vuotiaina ja naiset keskimäärin 17-vuotiaina.

Tilastotietoa seksistä

Yleistä kaikissa Pohjoismaissa on ollut, että tytöt aloittavat yhdyntänsä poikia aikaisemmin. Nuorimmat yhdynnän kokijat ovat 11–12-vuotiaita. Lähes koko Euroopassa yhdynnät aloitetaan keskimäärin 2-3 vuotta nuorempina kuin aikaisempina vuosikymmeninä.

Monissa Etelä-Euroopan maissa miehet aloittavat yhdynnät noin vuotta aikaisemmin kuin naiset. Suomessa ja Norjassa naiset taas aloittavat noin vuotta aikaisemmin kuin miehet. Tämä tuo esiin oleellisen eron pohjoisen ja eteläisen Euroopan sukupuolten tasa-arvossa. Eteläisessä machokulttuurissa kokemuksia kuuluu hankkia, vaikka sitten maksullisten naisten avulla. Pohjoisessa neitsyyden menetys voi olla tietyissä piireissä tytöllekin kunnia-asia.

Seksin suojaikäraja

Kukaan ei voi sanoa oikeaa ikää seksin aloittamiselle. Suomessa on kuitenkin asetettu 16 vuoden suojaikäraja seksin harrastamiselle. Seksin harrastaminen alle 16-vuotiaan kanssa on kielletty. Nuorten väliset tasavertaiset seurustelu- ja seksisuhteet ovat kuitenkin sallittuja.

Väestöliiton seksuaaliterveysklinikka

Raakel Liekin ohjeet aloittelijoille

X