Ihmiset ja suhteet

Miksi seksiä kannattaa harrastaa?

Teksti:
Anna.fi

Noin 4 miljardia ihmistä harrastaa seksiä päivässä ja 4000 tekee sitä juuri nyt. Mutta oletko ikinä pysähtynyt miettimään, miksi harrastat seksiä? On olemassa ainakin 10 terveydellistä syytä, miksi seksiä kannattaa harrastaa.

Miehet ja naiset harrastavat seksiä samoista syistä

Suomalaiset harrastavat seksiä noin pari kertaa viikossa ja syitä siihen löytyy ainakin noin 237 mikäli yhdysvaltalaistutkijoiden Cindy Mestonin ja David Bussin tutkimusta on uskominen. Tutkimukseen osallistui noin 1500 yliopisto-opiskelijaa.

Naisten ja miesten syylistoilta löytyy melko samanlaisia asioita. Miesten seksisyyt ovat hieman ulkonäkökeskeisempiä kuin naisten. Tämä vahvistaa entisestään evoluutioteoreetikoiden väitettä siitä, että mies on visuaalinen eläin. Naiset taas halusivat ilmaista rakkauttaan seksin avulla enemmän kuin miehet. Tutkimuksen mukaan miehet käyttävät seksiä naisia useammin keinona saada ylennys tai palkankorotus.

Naisten top 10

 1. SeksiHenkilö viehätti minua
 2. Halusin kokea fyysisen nautinnon
 3. Seksi tuntuu hyvältä
 4. Halusin näyttää kiintymykseni
 5. Halusin osoittaa rakkauteni
 6. Olin kiihottunut ja halusin laukaista olotilani
 7. Olin himokas
 8. Seksi on hauskaa
 9. Tajusin olevani rakastunut
 10. Se oli hetken kuumaa huumaa

Miesten top 10

 1. Henkilö viehätti minua
 2. Seksi tuntuu hyvältä
 3. Halusin kokea fyysisen nautinnon
 4. Seksi on hauskaa
 5. Halusin näyttää kiintymykseni
 6. Olin kiihottunut ja halusin laukaista olotilani
 7. Olin himokas
 8. Halusin osoittaa rakkauteni
 9. Halusin saada orgasmin
 10. Halusin miellyttää partneriani

Erot miesten ja naisten syissä

Tutkimuksessa seksisyitä löytyi laidasta laitaan, joku halusi päästä lähemmäs Jumalaa, toinen taas sattui vaan olemaan niin humalassa. Myös muita käytännön syitä, kuten ”halusin polttaa kaloreita” tai ”halusin vahingoittaa vihollistani”, löytyy pitkä lista.

Listalta löytyy myös synkkiä syitä kuten ”halusin tartuttaa jollekin sukupuolitaudin”, ”halusin satuttaa itseäni” tai ”halusin rikkoa toisen ihmissuhteen”. Tällaiset syyt olivat kuitenkin harvinaisia tutkimuksessa. Myös raha, huumeet ja lahjat näyttelevät osaa seksin harrastamisessa. Huvittavimpia vastauksia oli se, että miehet olivat harrastaneet seksiä, koska heiltä oli sitä vaadittu.

Syiden suuri määrä yllätti tutkijat. Dr. Bussia hämmästyi erityisesti miesten vastauksista, joista kävi ilmi, että seksiä harrastettiin jopa kohottamaan sosiaalista statusta. Seksin harrastaminen velvollisuuden tunnosta oli muita yleisempää vanhempien naisten keskuudessa.

10 terveydellistä syytä harrastaa seksiä

Paitsi että seksi herättää paljon tunteita ja mielipiteitä, se kiinnostaa myös tieteen harjoittajia. Vaikka seksileikit joskus puuduttaisivat, kannattaisi niihin kuitenkin uhrata energiaansa, sillä tutkimusten mukaan parhaimmassa tapauksessa seksi pelastaa sinut syövältä ja nuorentaa ulkonäköäsi kymmenellä vuodella.

1. Seksi helpottaa stressiä

Seksin yksi parhaita terveysvaikutuksia on verenpaineen madaltuminen ja kokonaisvaltainen stressin väheneminen. Skotlantilaisen tutkimuksen mukaan stressaavissa tilanteissa, kuten yleisölle esiintymisessä, seksuaalisesti aktiiviset kokivat vähemmän stressiä.

2. Seksi parantaa vastustuskykyä

Terve seksielämä tarkoittaa myös tervettä elämää: seksin harrastaminen kerran tai kaksi viikossa parantaa tutkimusten mukaan ihmisen vastustuskykyä.

3. Seksi polttaa kaloreita

30 minuuttia seksiä polttaa 85 kaloria tai enemmän. Seksologi Patti Britton sanoo, että seksi on hyvää liikuntaa ja vaatii harrastajaltaan paljon sekä fyysisesti että henkisesti. Kunnon laihdutukseen vaadittaisiin kuitenkin vähintään useamman tunnin orgioita.

4. Seksi parantaa itsetuntoa

Seksi alkaa hyvästä itsetunnosta ja se nousee vielä seksin myötä entisestään. Hyvä seksi vaatii siis hyvää itsetuntoa ja hyvä itsetunto tuo mukanaan hyvää seksiä.

5. Seksi vähentää kivun tunnetta

Orgasmin yhteydessä kehossa vapautuu oksitosiinia ja endorfiinia. Nämä molemmat hormonit vähentävät kivun tunnetta. Jos sinulla on pääkipuja, niveltulehduskipuja tai PMS-oireita, kannattaa siis harrastaa seksiä.

Seksi

6. Seksi pienentää riskiä sairastua syöpään

Erityisesti kaksikymppisillä miehillä säännölliset, noin 4-5 kertaa viikossa tapahtuvat siemensyöksyt pienentävät eturauhassyövän riskiä myöhemmin elämässä.

7. Seksi auttaa nukkumaan paremmin

Oksitosiini-hormoni on myös paremman unen takana. Tässä on ehkä selitys sille, miksi kumppanisi saattaa olla yhdessä hetkessä täydessä toiminnassa ja toisessa jo kuorsata täysillä. Hyvien unien on taas todettu ylläpitävän terveellistä painoa ja verenpainetta.

8. Seksi nuorentaa

Seksin harrastaminen säännöllisesti keskimäärin neljä kertaa viikossa vähentää ihmisten iästä noin kymmenen vuotta ulkonäöllisesti.

9. Seksi estää masennusta

Naiset, jotka ovat säännöllisesti tekemisissä siemennesteen, kanssa kärsivät vähemmän masennuksesta kuin kanssasisarensa. Selittävä tekijä tähän voi löytyä siitä, että siemennesteen päästessä naisen vaginaan, se vaikuttaa suoraan naisen mielialaan.

10. Seksi vähentää sydänkohtauksen riskiä

Jos seksiä harrastaa kaksi kertaa viikossa tai useammin, vähenee tutkijoiden mukaan kohtalokkaan sydänkohtauksen riski miesten kohdalla puolella verrattuna heihin, jotka harrastavat seksiä harvemmin kuin kerran kuussa.

Hauskoja faktoja seksistä

Seksistä löytyy monia faktoja, joita ei esitellä biologian tunneilla, mutta joiden tietäminen voi olla sinulle hyödyksi.

 • Seksituntemusten väitetään kulkevan alapäästä aivoihin noin 250 kilometrin tuntivauhdilla.
 • Miesten hien erittämä testosteroni kiihottaa naisia.
 • Noin 400 000 000 ihmistä harrastaa seksiä päivässä ja 4000 tekee sitä juuri nyt.
 • Mitä kuumempi huone, sitä kiihkeämpi orgasmi.
 • Yli 70 prosenttia 70-vuotiaista kykenee edelleen yhdyntään.
 • Seksin aikana vapautuneet endorfiinit auttavat päänsärkyyn.
 • Vuonna 1609 löydettiin kuolleena mies, jolla oli kaksi penistä. Vuonna 2009 maaliskuussa uutisoitiin poikalapsesta, jolla oli kaksi penistä. Vauva kävi läpi monimutkaisen leikkauksen, jossa nämä kaksi penistä yhdistettiin. Lääkäreiden mukaan pojasta tulee tavallinen mies, joka voi myös saada lapsia.
 • Tukehduttamisleikeissä seksin aikana kuolee vuosittain noin 500 yhdysvaltalaista.

Seksi on kivaa

Sukupuolitaudeista ja muista seksiin liittyvistä riskeistä paasaamisen rinnalla on hyvä keskittyä myös moniin seksin positiivisiin puoliin. Niin ja onhan seksi muutenkin hauskaa. Tarvitsetko vielä lisää syitä? Laittaudu jo valmiiksi ja virittäydy tunnelmaan joko yksin tai kumppanin kanssa.

X