Ihmiset ja suhteet

Ominaishaju - luontainen kiihoke seksiin

Teksti:
Anna.fi

Miehen ei kannata käydä liian usein suihkussa, koska hänen hikensä on todettu lisäävän naisen hormonituotantoa ja seksuaalista halukkuutta. Tutkimuksissa on myös havaittu, että haju kertoo partnerin geneettisestä taustasta suhteessa omaan. Näytteleekö ihmisen ominaishaju merkittävää roolia puolison valinnassa, vai onko kyseessä ikivanha myytti?

Hajut ovat seksuaalista viestintää

Hyvä ehdokas ominaishajumme lähteeksi ovat hikirauhaset. Ne kypsyvät vasta puberteetin kynnyksellä ja sijaitsevat ensisijaisesti kasvoissa, kainaloissa ja nivusissa. Tämä antaa viitteitä siitä, että niillä on merkitys nimenomaan seksuaalisessa viestinnässä. Rauhasten erittämät hajut ovat ilmeisesti feromoneja, jotka aiheuttavat vastakkaisessa sukupuolessa fysiologisia reaktioita. Näistä parhaiten tunnettu on miehen hien androstadienoni.

Kalifornian yliopiston tutkijat väittävät, että miehisessä hiessä runsaana esiintyvä androstadienoni on omiaan lisäämään naisen hormonituotantoa ja seksuaalista halukkuutta. Tutkijoiden väite perustuu testiin, jossa naisopiskelijoita pyydettiin nuuhkimaan androstadienonia sisältävää purkkia. Nuuhkimisen seurauksena koehenkilöiden verenpaine nousi ja sydämen lyöntitiheys kasvoi. Naiset raportoivat myös mielialan noususta ja seksuaalisesta kiihottumisesta.

Tulokset antavat viitteitä siitä, että ihminen erittää feromonien kaltaisia signaaliaineita, joilla on vaikutusta vastakkaisen sukupuolen hormoneihin ja lisääntymishaluihin.

Naiset haistavat geenit

Ihmisen ominaishaju määräytyy geneettisesti ja sitä säätelee osaksi samat geenit, jotka kontrolloivat myös elimistön puolustusjärjestelmän geenejä. Tutkimusten mukaan sekä ihmiset että eläimet kokevat mieluisimmaksi kumppanin, jolla on erilaiset geenit.

Geenien monimuotoisuus tuottaa myös jälkeläisille hyvän immuunijärjestelmän. Eräässä kokeessa ilmeni, että naiset valitsivat miellyttävimmän hajuisiksi immuunijärjestelmältään erilaisten miesten t-paidat. Tietokirjailija Osmo Tammisalo huomauttaa, että vastaavaa reaktiota ei ole havaittu miehillä.

Tuoksu

Eläintieteen dosentti Jussi Viitalan mukaan tutkimus osoittaa hajujen olevan keskeisen tärkeä tekijä puolisonvalinnassa. Onnistuakseen parinvalinnassa nainen ei saisi kuitenkaan käyttää e-pillereitä. E-pillereitä käyttävät tytöt valitsevat itsensä kaltaisia geenejä.

Taatakseen hyvän lisääntymismenestyksen naisen kannattaa valita puolisokseen geeneiltään mahdollisimman erilainen mies ja näin hän vapaassa valintatilanteessa tutkimuksen mukaan tekeekin. Tämän voi tulkita luonnon järjestelynä ja evoluution tuloksena varmistaa onnistunut parinvalinta.

Mies koskettelee ovuloivaa naista

Viitala kirjoittaa kirjassaan Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen, että ihminen ei käyttäydykään niin järkevästi kuin luullaan, vaan ihmisellä kuten eläimilläkin on suoraan perityviä, geenien kontrolloimia käyttäytymismalleja. Tutkimusten mukaan mies pystyy haistamaan naisen ovulaation ja miesten on todettu koskettelevan ovulaatiovaiheessa olevia naisia enemmän kuin muina aikoina.

Miehen on väitetty myös soittelevan ovulaatiovaiheessa olevalle naiselle useammin. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä tarkkaan onko syynä naaraan käyttäytyminen, naaraan erittämät hajut vai muut ovulaation merkit. Ovulaatioaika on myös aikaa, jolloin nainen on otollisempi syrjähypyille. Viitala kuitenkin muistuttaa, että ihmisen käyttäytymistaipumukset ovat kirjoitettu geeneihin ja ovat näin ollen tiedostamattomia.

Mies on vähemmän valikoiva kuin nainen etsiessään lyhyitä suhteita, mutta puolisonvalinnassa myös mies arvio tarkkaan kumppanin laatua. Viitalan mukaan geeneillä on paljon enemmän tekemistä ihmisen käyttäytymisessä, kuin yleisesti oletetaan.

Tutkimusten mukaan paitsi haju myös piirteiden symmetrisyys ja varsinkin naisille miehen asema yhteiskunnassa vaikuttavat parinvalintaan. Kumppanin symmetrisyys viittaa hyvään geeniperimään. Hajut vaikuttavat ihmisen elämään muutenkin kuin parinvalinnassa. Eräässä tutkimuksessa naisen voimakas altistuminen myskin ja tai ruusun tuoksulle vähensi stressiä, lisäsi ihon hyvinvointia ja paransi ulkopuolisten tekimiä ulkonäköarvioita naisesta.

”Hajulla on väliä”

Ellien kyselyssä vastaajat tuntuivat uskovan ominaishajun voimaan. Ominaishaju on myös aihe, joka herättää paljon tunteita ja muistoja.

Tuoksu

”En koe olevani erityisen lahjakas haistaja, mutta siitä huolimatta on ominaishaju ohjannut parinvalintaani. Edellisen pitkäaikaisen kumppanini ominaishaju oli ilman muuta sellainen, joka minua miellytti. Muistan ainakin pari tapausta, jossa olen ollut sängyssä tytön kanssa, joka on muuten kaikin puolin ollut ”kehityskelpoinen”, mutta jonka ominaishaju ei ole miellyttänyt. Tämä on johtanut siihen, että kerta on jäänyt ainoaksi. Ylipäätään näissä tapauksissa ominaishaju on ollut mielestäni ”epäkiihottava”. Omalta kohdaltani pidän ominaishajua varsin tärkeänä asiana. Aamulla vierekkäin kölliminen on parisuhteessa iso juttu, ja jos siinä on jatkuvasti hajuhaitta, niin en usko, että homma lentää. Uskon nimittäin, että ominaishajussa on jotain merkityksellisempää kuin pelkkä uusi tuoksu, johon ei ole vielä tottunut.” Mies 26 v.

” Olen ehdottomasti sitä mieltä, että luontaisella hajulla on merkitystä parinvalinnassa. Sanoisin, että se on enemmänkin tiedostamatonta kuin tiedostettua. Ainakin minun ihastuksissani ja seurustelukumppaneissa on ollut se yhteinen puoli, että he ovat minusta tuoksuneet hyvältä. Mietin tänään kuntosalilla, että jotkut miehet haisevat aivan järkyttävän kauheilta hikoillessaan, kun taas osasta ei huomaa juuri mitään vaikka olisivat paidat märkinä hiestä. Siitä päätellen ominaishajuissa on paljonkin eroja. Mielestäni ihminen on pohjimmiltaan eläin, joten aivan varmasti tällaisia tiedostamattomia asioita liittyy meidän aisteihimme. Sitä paitsi hajuaisti on muutenkin mielenkiintoinen aisti, koska sillä aistilla on jokin sortin muisti. Esim. tietyn hajuveden tuoksu tuo heti mieleen jonkun tietyn tilanteen tai paikan. Ihan varmasti tällä on merkitystä, en voi kuvitella meneväni naimisiin miehen kanssa, joka minusta haisee pahalle.” Nainen 27 v.

”Hajulla on suurikin vaikutus. Toki ei ole voinut vaikuttaa olennaisesti tyttöystävien valintoihin, koska muna on valinnut enkä minä. Nyt kun kumppani on löytynyt (sydän kertoi), en edes haistellut niin kuin tein ennen. On synkkää kun naiset käyttävät niin paljon tuoksuja, että niiden tuoksu peittyy. Ainakin jos ei ole tosi tarkka nenä. Kumppanini Sukupuolielin on ainoa jota en voi haistella pitkään, koska siinä on sellainen pistävän ärsyttävä tuoksu.” Mies 31 v.

”Hajulla on väliä. Jos ominaishaju on paha, eivät edes hajusteet paranna tilannetta. Ominaishajun on oltava miellyttävä ja pään on ehdottomasti haistava hyvälle. Tosin tiedän henkilön, joka luottaa siihen, että evoluutio hoitaa homman ja pari löytyy ominaishajun perusteella. Tyyppi ei siis käytä mitään hajusteita, koska ei tahdo huijata ”kohtaloa”. Sinänsä ei ole yllätys, että viime tietämän mukaan hän on edelleen sinkku.” Nainen 27 v.

Tuoksu

”Minä en usko tuoksun vaikuttavan kumppanin valintaan, mutta uskon että ominaistuoksuun voi kiintyä. Oman parisuhteeni alkuaikoina halusin kumppanini häneltä tuoksuvan paidan mukaani, jos jouduimme viettämään yöt jossain erillään. Joskus otin paidan likapyykkikorista salaakin. Myös seksissä tuoksuilla on suuri merkitys minulle ja voinkin suoraan sanoa, että esimerkiksi kumppanin hiki ei koskaan haise, vaan se aina tuoksuu ja on myös melko kiihottava. Jokin kemiallinen juttuhan tässä on. Tietysti pitää myös ottaa huomioon erilaisten hajusteiden käyttö, mutta tässäkin dödön tuoksuun sekoittuu kumppanin tuoksu ja näin niiden yhdistelmä on kiintymyksen kohde. Mielestäni kumppani tuoksuu parhaimmalle juuri aamulla tai suihkun jälkeen. Olen myös huomannut, että nykyään ollessani sinkkuna, saatan mukavan näköisen pojan nähdessäni haistella ilmaa hänen perässään, toivoen että yksikin tuoksu hänestä saavuttaisi hajuhermoni. Siis muita nuuhkimaan ihmiset!” Mies 28 v.

”Jos joku herättää minussa negatiivisia tai positiivisia tunteita, haistelen usein hänestä jäävää jälkihajua. Tykkää hajusta miltä kihlattuni haisee, kun hän hengittää nenän kautta, ja minulla on myös tapana nuuskutella häntä korvan takaa. Lämpimät ja pehmeät tuoksut ovat miellyttäviä, kun taas terävät eivät ole. Tuoksujen määrittäminen on vaikeaa. Ehdottomasti ominaishajulla on merkitystä parinvalinnassa, mutta se tapahtuu alitajuisesti.” Nainen 29 v.

Tuoksu

Myyttiä murtamassa

Hajuvesi- ja kosmetiikkateollisuus ovat hyötyneet alan tutkimuksista. Moniin hajuvesiin ja kosmetiikkatuotteisiin lisätään nykyään tehosteeksi feromoneja ja hormoneja. Markkinoilla on myös vastakkaisen sukupuolen houkuttelun tehostukseen tarkoitettuja hajuttomia feromoni – suihkeita. Tuotteen valmistajat lupaavat käyttäjille mm. lisää itseluottamusta ja henkilökohtaista viehätysvoimaa, parempia ihmissuhteita, ja menestystä työelämässä.

Hajujen vaikutuksesta ihmisen käytökseen on tehty paljon tutkimuksia ja todisteita on löydetty puolesta ja vastaan. Usko ominaishajun voimaan elää kuitenkin vahvassa. Kiistatta hajut vaikuttavat eläinten toimintaan, joten on uskottavaa, että niillä on myös vaikutuksensa ihmisten käytökseen. Suihkussa käyntiä kannattaa tuskin lopettaa puolison löytymisen toivossa, mutta ehkä tutkimukset tarjoavat uuttaa ajateltavaa sen suhteen, onko järkevää peittää ominta hajuaan aina erilaisilla voimakkailla hajusteilla.

Teksti: Tarja Vilén

X