Ihmiset ja suhteet

Tekeekö seksi kipeää vaihdevuosissa? Näin yhdyntä muuttuu taas nautinnolliseksi

Teksti:
Anna.fi

Kun vaihdevuodet alkavat, seksi voi muuttua nautinnosta kivuksi emättimen kuivumisen takia. Yhdyntäkivuista ei kannata kärsiä, sillä niihin on saatavilla monenlaista apua.

Vaihdevuodet

Miksi vaihdevuodet vievät seksihalut?

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa emättimen kuivuutta, kirvelyä ja yhdyntäkipuja. Tämä johtaa kierteeseen. Kun yhdyntä sattuu, silloin ei myöskään haluta. 

Lue, mistä tunnistaa vaihdevuodet.

Mistä emättimen kuivuus ja yhdyntäkivut johtuvat?

Kun nainen tulee vaihdevuosiin, munasarjojen hormonitoiminta hiipuu. Emättimen kuivuus ja yhdyntäkivut voivat johtua estrogeenin puutteesta. Estrogeeni on olennaista emättimen hyvinvoinnille. Se lisää lantionpohjan verenvirtausta, joka on tärkeää kostumisen kannalta. Alhaisen hormonitason lisäksi yhdyntäkipuja voi aiheuttaa muun muassa hiivatulehdus tai endometrioosi. Kipujen syy on selvitettävä lääkärin vastaanotolla ja sitä hoidetaan sen mukaan.

Lue, miten suhtaudut positiivisesti vaihdevuosiin.

Jäänkö odottamaan, että vaihdevuosien tuomat emättimen kuivuus ja yhdyntäkivut menevät itsestään ohi?

Kolme neljästä naisesta kärsii vaihdevuosien oireista noin vuotta ennen ja vuoden verran menopaussin jälkeen. Joka neljännellä naisella oireet jatkuvat yli viisi vuotta. Koska ongelma voi kestää pitkäänkin, kannattaa hakea apua.

Lue, mistä saat apua vaihdevuosien uniongelmiin.

Miten emättimen kuivuutta hoidetaan?

Varsinaiset hormonikorvaushoidot eivät paranna vaivaa, vaan limakalvoja hoidetaan paikallisesti hormoneja sisältävillä valmisteilla. Hoitona voi olla emätinrengas, jonka saa reseptillä lääkäriltä. Sen vaikutus kestää noin 3-4 kuukautta. Sen vaihtoehtoja ovat emätintabletit ja miedot, estrogeenia sisältävät voiteet ja puikot, joiden käytössä ei ole aikarajoituksia.

Tabletit, voiteet ja puikot myydään käsikauppana apteekeissa. Nämä hormonihoidot vahvistavat emättimen limakalvoa, jolloin kirvely ja yhdyntäkivut häviävät. Lisäksi ne ehkäisevät virtsatie- ja emätintulehduksia. Myös liukuvoiteita kannattaa kokeilla, mutta ne vain kosteuttavat alapäätä eivätkä vahvista limakalvoa.

Keskustele vaihdevuosioireista.

Viekö vanhuus seksihalut lopullisesti?

Seksuaalinen aktiivisuus ei vähene dramaattisesti iän myötä. Jos on nuorena seksuaalisesti aktiivinen, halu säilyy myös vanhana. Erään kyselyn mukaan 60-69-vuotiaista naisista 81 prosenttia kertoo olevansa seksuaalisesti aktiivinen, ja saman ikäisistä miehistä vielä isompi määrä eli 91 prosenttia. 70-79-vuotiaissa vastaavat luvut ovat naisissa 65 prosenttia ja miehissä 79 prosenttia. Naisten pienempi seksuaalinen aktiivisuus selittyy osin kumppanin puutteella. Myös hoitokodissa asuminen vaikuttaa aktiivisuuteen, sillä siellä saattaa olla vaikea saada riittävästi yksityisyyttä.

Lue sydämen terveydestä vaihdevuosissa.

Asiantuntijoina naistentautien erikoislääkäri ja pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila sekä endokrinologian erikoislääkäri Sari Mäkimattila.

Teksti: Oili Urmas
Kuva: Colourbox.com

X