Terveys

4 hyvinvointigurua kertoo, mikä heidät saa oikeasti voimaan hyvin

Hyvinvoinnin ammattilaiset tietävät, että omaa kehoa kannattaa kuunnella ja hyvistä rutiinesta pitää kiinni. Nappaa gurujen vinkit
21.3.2018 Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: Karoliina Bärlund, Charlotta Boucht, August/MVphotos

”Syön, mitä mieli tekee, mutta kuuntelen kehoani”

Nita Arpiainen välttää ihonhoidossaan kemikaaleja ja keinotekoisia hajusteita ja suosii luomutuotteita.

Hyvinvointivalmentaja Nita Arpiainen, 33, pitää mielen ja kehon tarpeiden kuuntelemista hyvän olon avaimena.

− Aamuisin teen kevyen joogaharjoituksen ja meditaation tai menen kävelylle luontoon − toisinaan molemmat.

− Syön, mitä mieli tekee, mutta kuuntelen kehoani. Ainainen suorittaminen ja siitä koituva stressi ovat keholle raskaampia kuin se, ettei ravinto ole aina täydellistä.

Nita täydentää ruokavaliotaan probiooteilla, D-vitamiinilla ja magnesiumilla. Ihoa hän hellii sisältäpäin kollageeni- ja MSM-jauheilla.

Englannin-kodissaan Nita rauhoittuu talvi-iltaisin kylvyssä. Kotiin on rakenteilla myös pihasauna. Nukkumaanmenon hetki on rauhoitettu lukemiseen sängyssä, sillä puhelimen näytön tuijottaminen vie unet.

Nitan herkkä iho vaatii säännöllisen puhdistuksen, kasvoveden ja kosteutuksen.

− Minulla on atooppinen iho. Vältän kemikaaleja ja keinotekoisia hajusteita ja suosin luomutuotteita. Teen kolmen minuutin arki- ja viiden minuutin juhlameikin. Ahdistaa, jos meikkipussi on täynnä asioita, joita käytän vain pari kertaa vuodessa.

”Raitis ilma on hyvinvointini perusta”

Tiina Vainion arjessa rentoutuminen ohittaa suorittamisen.

Tiina Vainio, 44, kehitti nelisen vuotta sitten saunajoogan sattumalta. Tiinalla on kokemusta niin kilpaurheilusta kuin joogasta ja meditaatiosta, ja hän havaitsi, että monilla suorituskeskeisyys hallitsi paitsi urheilua myös hyvinvoinnin tavoittelua. Tasapaino tuntui olevan hukassa.

− Lontoossa vierailin kuntokeskuksen hiljaisessa huoneessa, jossa ihmiset mietiskelivät jokimaiseman äärellä. Yhdistin yhtälöön suomalaisten meditaatiopaikan saunan. Nyt saunajoogaa ohjataan kuudessa eri maassa.

Tiina elää kuten opettaa. Rentoutuminen ohittaa suorittamisen.

− Aamuuni kuuluu kymmenen minuutin joogameditaatioharjoitus. Raitis ilma on hyvinvointini perusta, joten pyöräilen työmatkat. Sade ei haittaa, sillä meikkaan minimaalisesti. Ripset taivutan päivittäin ja haluan ihooni tervettä hehkua.

Viikon hemmotteluhetki on pitkien hiusten pesu.

− Siihen kuuluu päänahan hieronta. Annan hoitoaineen vaikuttaa parikymmentä minuuttia ja sinä aikana hellin itseäni teekupillisella tai viinilasillisella. Levitän usein myös kasvonaamion. Hoidan hiuksia vielä huuhtelun jälkeen öljyllä.

”Matkoilla voi nauttia viineistä ja juustoista”

Marika Borg tietää, että hengittäminen ja hymyileminen rentouttaa.

Hyvän elämän valmentaja Marika Borg, 63, luotsaa hyvinvointimatkoja muun muassa Italiaan.

− Matkoilla voi nauttia viineistä ja juustoista. Kotona on aikaa siivota ruokavaliota: silloin neuvon syömään ruokaa, joka rakastaa sinua takaisin. Jos himoitsemasi karkit tekevät olosi huonoksi, ne eivät rakasta sinua.

Marikan neuvo elämäntapamuutoksiin on yksinkertainen.

− Hengitä ja hymyile – se rentouttaa. Stressaantuneena elämänmuutosta ei jaksa tehdä. Mieli pitää virittää ymmärtämään, mitä iloa muutos tuo.

Marika itse joutui luopumaan sokerista suolistovaivojen vuoksi, mutta vaikea muutos kannatti.

− En osannut kuvitellakaan, miten paljon myös ihoni kunto kohenisi.

Marikan liikuntalaji on jooga. Rutiineihin kuuluu aamumeditaatio, joka on mielelle tärkeä ajatusten puhdistaminen. Villakoira puolestaan pakottaa lenkille, jossa iho saa happea. Pari kertaa vuodessa Marika käy kasvolymfassa, joka rentouttaa ilmettä. Hän vaalii lapsuutensa vaaleaa hiusväriä ja istuu kampaajan tuoliin 6−8 viikon välein.

”Rutiinien vaaliminen on tärkeää”

Minna Tervamäki rauhoittaa mielensä rentoutusäänitteiden avulla.

Balettitanssijana uransa tehnyt Minna Tervamäki, 49, hyödyntää osaamistaan pitämällä Minnan metodit -kehonhuolto- ja hyvinvointikoulutuksia.

− Olen saanut vinkkejä fysioterapeuteilta sekä oppinut paljon kehonhuollosta joogaamalla ja pilatesta treenaamalla. Eniten kehonhuollosta ovat opettaneet vammat, joita olen saanut.

Yrittäjän elämään kuuluu myös toimistossa istumista. Siksi Minna kiinnittää huomiota liikkuvuuteen. Välillä hän naputtelee tietokonetta seisaaltaan tai pallon päällä istuen. Työmatkoilla lentokoneessa tai junassa Minna jaloittelee usein.

Mielen rauhoittamiseen Minna käyttää rentoutusäänitteitä. Työpäivien aikana hän rentouttaa niskansa, leukansa ja otsansa hengitysharjoituksilla.

Hehkeän ihon salaisuudet ovat vedenjuonti ja tasapainoinen ruokavalio. Kaamoskausi vaatii D-vitamiinilisää ja omega-3-rasvahappojen tankkaamista. Kookosöljyllä Minna kosteuttaa ihoaan sisältä päin. Esiintyvälle taiteilijalle meikin huolellinen puhdistaminen on olennaista.

− Tässä iässä elämäntavat ja hoitamisen säännöllisyys näkyvät ulkonäössä. Siksi rutiinien vaaliminen on tärkeää.

Lue myös

Suosittelemme