Terveys

8 vinkkiä, joiden avulla saat kauniin ja tasaisen värisen ihon turvallisesti

Ihoa kannattaa alkaa valmistella aurinkoon noin kuukautta ennen rantakauden alkua. Hyvin kuorittu, suojattu ja kosteutettu iho voi hyvin ja näyttää kauniilta. Läiskiä ja punoitusta voi ehkäistä myös oikealla ruokavaliolla ja välttämällä hajuveden käyttöä iholla.
8.5.2018 Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Jämähtikö itseruskettava voide oransseina läntteinä polviin? Kärähtikö iho, vaikka laitoit aurinkovoidetta – ainakin kerran?

Aurinkoon ei kannata kirmata ilman suojavoidetta, ja ruokavalio on hyvä viilata ihoa vahvistavaksi. Ihoa kannattaa myös kuoria, jotta se ottaa paremmin vastaan kosteuttavat aineet. Kuoritulle iholle itseruskettavakin levittyy tasaisesti.

Näiden vinkien avulla saat pehmeän, kauniin ja tasaisen värisen kesähipiän:

1. Kuori kuivuus pois iholta

Iho nauttii kuorinnasta talven jälkeen. Kun kuollut ihosolukko ja kovettumat on kuorittu pois, kosteus imeytyy ihoon paremmin. Myös itseruskettavalla voiteella syntyy kauniimpi ja tasaisempi lopputulos, kun väri ei jämähdä ihon kuiviin kohtiin.

Aloita kuorintakuuri 24 viikkoa ennen itseruskettavien käyttöä. Kuori kasvot ja vartalo saunassa tai suihkussa, kun iho on pehmeä. Älä käytä muovisia mikrorakeita sisältävää tuotetta, sillä rakeet voivat raapia ihoa ja muovirakeet kuormittavat luontoa. Hedelmähappokuorinta on usein hellävaraisempi kasvoille.

Vinkki: Tehokkaan ja luontoystävällisen kuorinta-aineen voi valmistaa helposti itse esimerkiksi öljystä ja sokerista tai hunajasta ja sokerista.

2. Tehokosteuta koko kroppa

Kuorinta vaatii aina rinnalleen kosteutusta. Levitä kasvoille syväkosteuttavaa seerumia tai öljyä ja vasta tämän jälkeen kosteusvoidetta.

Vaikka kevyet vartalogeelit ovat kesällä mukavia, kuoritulle iholle kannattaa hieroa täyteläisempää vartalovoidetta. Kokeile öljyä tai vartalovoita.

Hiero täyteläisiä tuotteita etenkin kuiviin kohtiin, joihin itseruskettava helposti pakkaantuu laikuiksi. Näitä ovat jalat, polvet, käsivarret ja kyynärpäät.

3. Poista karvat varoen

Ihokarvat kannattaa poistaa alueilta, joilla käytät itseruskettavaa. Tuote nimittäin värjää myös karvat ja voi paakkuuntua niihin.

Kuori ja kosteuta vartalo edellisenä päivänä ja poista karvat vasta seuraavana. Näin vältät haavat, näppylät ja kutinan.

Jos käytät partaterää, tarkista, että terä on terävä, jotta se leikkaa karvan yhdellä vedolla. Jos haluat poistaa karvat juurineen, testaa vahaliuskojen sijaan sokerointia, joka on monen mielestä hellävaraisempi menetelmä.

4. Syvennä rusketusta aurinkokapseleilla

Beetakaroteeni suojaa ihoa auringon haittavaikutuksilta. Se syventää rusketusta ja voi auttaa ehkäisemään ihon palamista. Beetakaroteenista muodostuu iholla myös A-vitamiinia, joka vahvistaa ihoa ja limakalvoja.

Apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa myydään beetakaroteenipillereitä. Kapseleita kannattaa syödä kuuri ennen aurinkolomaa.

5. Syö iho vahvaksi

Ihoa voi vahvistaa ja suojata auringon haitoilta oikealla ruokavaliolla. Porkkana sisältää runsaasti beetakaroteenia. Sitä ja muita keltaisia kasviksia, kuten bataattia ja paprikaa, kannattaa popsia keväällä ahkerasti.

Syö myös ihoa suojaavaa ja tulehduksia ehkäisevää lykopeenia. Sitä on tomaatissa, vesimelonissa, verigreipissä ja ruusunmarjassa. Kypsentäminen tehostaa lykopeenin imeytymistä. Suosi tomaattipohjaisia kastikkeita ja kiehauta myös kylmänä tarjoiltava gazpachokeitto ennen jäähdytystä.

Ihoa ja limakalvoja suojaavaa A-vitamiinia saa naudanmaksasta, rasvaisista maitotuotteista, kananmunasta, tummanvihreistä, oransseista ja punaisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Hyvät rasvat puolestaan pitävät ihon kimmoisana. Syö viikoittain rasvaista kalaa, kuten lohta, ja päivittäin pähkinöitä ja kasviöljyjä.

Juomista paras vaihtoehto on vihreä tee. Säännöllisesti nautittuna sen on todettu vähentävän auringon aiheuttamia ihovaurioita. Vihreästä teestä tehty viileä haude myös rauhoittaa palanutta ihoa.

6. Älä säästele aurinkovoidetta

Aurinkovoidetta ei voi käyttää liikaa, ja sen käyttö kannattaa aloittaa jo keväällä. Vaikka ihosi ei palaisi herkästi, käytä vähintään suojakertoimen 15 voidetta, sillä se ehkäisee maksaläiskiä. Tarkista, että voide suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä.

Vaikka meikkivoiteessa olisi aurinkosuoja, levitä sen alle suojakertoimellista kosteusvoidetta. Lisää voidetta keholle ja kasvoille ruokalusikallinen parin tunnin välein. Suojaa kasvot, niska, selkä ja dekoltee hatulla, huivilla tai paidalla.

Voit ehkäistä aurinkovoiteen aiheuttamia näppylöitä, kun peset voiteen huolellisesti iholta illalla. Kuori ihoa ja käytä suihkussa pesukinnasta.

7. Hoida vartaloa varpaita myöten

Myös jalat kannattaa kuoria ja kosteuttaa hyvin. Kuivat jalkapohjat voivat halkeilla haavoille.

Käytä metallisen jalkaraspin sijaan hellävaraisempaa hohkakiveä. Jalat voi kuoria myös kahvinporoilla, sokerilla tai rantahiekalla. Hiero päkiöihin, kantapäihin ja nilkkoihin täyteläistä jalkavoidetta.

Jos jalkasi ovat todella kuivat, laita rasvattuihin jalkoihin yöksi puuvillasukat. Näin iho pehmentyy, mutta ei haudu.

8. Älä suihki parfyymia iholle

Alkoholia sisältäviä hajuvesiä ja deodorantteja kannattaa välttää kesällä. Auringon ja alkoholin yhdistelmä voi aiheuttaa iholle tummia tai ruskettumattomia pigmenttilaikkuja.

Suosi alkoholitonta deodoranttia ja pese hiki pois sen sijaan, että peittelisit sitä hajusteella. Jos haluat käyttää hajuvettä, suihkaise sitä vaatteisiin, älä iholle.

Lähteet: Everyday Health, Terve.fi, Terveyskirjasto, WebMD, Yliopiston apteekki

Lue myös

Suosittelemme