Rauhoita iho ruokavaliolla – 15 ihoa hoitavaa ruoka-ainetta
Porkkanoiden popsiminen vahvistaa paitsi hampaita myös ihoa.
Kauneus

Rauhoita ja kaunista iho ruokavaliolla – 15 ihoa hoitavaa ruoka-ainetta

Moni hoitaa ihoaan ulkoisesti erilaisin voitein, naamioin ja seerumein, mutta ihon hyvinvointiin voi vaikuttaa erityisesti sisältäpäin. Listasimme 15 ruoka-ainetta, jotka auttavat ihoa pysymään hyvinvoivana.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jos haluaa ihonsa pysyvän terveen ja hyvinvoivan näköisenä, pelkät voiteet tai seerumit eivät riitä. Myös se, mitä syö, vaikuttaa ihon kuntoon. Ruokavaliolla on vaikutusta esimerkiksi finnien syntymiseen ja ihon kosteuteen ja kimmoisuuteen.

Tietyt ruoka-aineet ovat iholle erityisen suotuisia. Listasimme 15 ruoka-ainetta, jotka auttavat ihoasi pysymään kauniina.

Porkkana

Porkkanat sisältävät A-vitamiinia ja beetakaroteenia, jotka molemmat tekevät hyvää iholle. A-vitamiini estää ihon kuivumista ja beetakaroteeni antaa iholle luonollista hehkua.

Marjat

Marjat ovat täynnä antioksidantteja, jotka auttavat ihoa pysymään hyvinvoivana. Antioksidantit estävät myös finnien muodostumista. Nauti esimerkiksi mansikoista, joissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa. C-vitamiini ehkäisee ikääntymiseen liittyvää ihon kuivumista ja ryppyjä.

Tomaatti

Tomaatti sisältää antioksidantti lykopeenia, joka antaa tomaatille punaisen värin. Lykopeeni voi parantaa ihon luonnollista kykyä sietää aurinkoa ja estää finnien syntymistä.

Lykopeenin lisäksi tomaatissa on paljon C-vitamiinia, joka vaikuttaa kollageenin eli ihon tärkeimmän rakennusaineen muodostumiseen sekä folaattia, jota tarvitaan solujen normaaliin kasvuun ja kehitykseen.

Kananmuna

Proteiini auttaa ihoa uudistumaan. Kananmuna on erinomainen proteiinin lähde. Lisäksi se sisältää biotiinia, joka edistää ihon hyvinvointia ja estää kuivumista.

Parapähkinä

Seleeni on hivenaine, joka vaikuttaa ihon normaaliin uusiutumiseen. Lisäksi se saattaa suojata ihoa rypyiltä, kuivuudelta ja kudosvaurioilta. Seleeniä on runsaasti muun muassa parapähkinöissä.

Seleeniä ei kuitenkaan kannata syödä mielin määrin, sillä liikasaanti voi johtaa muun muassa juurikin iho-oireisiin. Jo yksi parapähkinä riittää kattamaan päivän seleenitarpeen.

Lohi

Lohessa on monia iholle tärkeitä aineita. Omega-3-rasvahapot estävät ihon kuivumista ja näppylöiden syntymistä ja auttavat pitämään ihon pehmeänä ja nuorekkaana. Lohelle punertavan värin antava astaksantiini puolestaan parantaa ihon kimmoisuutta. Lohi on myös koentsyymi Q10:n eli ubikinonin luontainen lähde eli se ehkäisee vanhenemisen aiheuttamia ihomuutoksia.

Saksanpähkinä

Saksanpähkinä sisältää pähkinöistä eniten kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja. Terveellisten rasvahappojen riittävästä saannista kannattaa pitää huolta, sillä niiden puutoksesta voi seurata ihon kuivumista, ihottumaa ja hilseilyä.

Paprika

Paprika on mainio beetakaroteenin ja C-vitamiinin lähde. Molemmat ovat iholle tärkeitä antioksidantteja. C-vitamiini muun muassa suojaa ihoa auringon ikäännyttävältä vaikutukselta.

Parsakaali

Parsakaali on täynnä vitamiineja ja hivenaineita, jotka ovat tärkeitä ihon terveydelle. Parsakaali sisältää muun muassa sinkkiä, joka ehkäisee aknea, A- ja C-vitamiineja, jotka edistävät ihon hyvinvointia, sekä sulforafaania, joka auttaa suojaamaan ihoa auringolta ja voi jopa ehkäistä syöpää.

Oliiviöljy

Oliiviöljy sisältää runsaasti ihoa ravitsevia rasvahappoja. Se auttaa ihoa pysymään terveen ja elinvoimaisen näköisenä. Lisäksi oliiviöljyssä on antioksidantteja, kuten polyfenoleita, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta.

Kiivi

C-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee ihon kuivumista ja ryppyjen syntymistä. Kiivi on oikea C-vitamiinipommi, sillä yhdelllä keskikokoisella kiivillä voi saada päivittäisen C-vitamiinitarpeensa täytettyä.

Bataatti

Bataatista saa beetakaroteenia, joka suojaa ihoa auringon haitallisilta vaikutuksilta. Elimistö myös muuntaa beetakaroteenista A-vitamiinia, joka edistää ihon hyvinvointia.

Mantelimaito

Mantelimaito on listalla siksi, että sillä voi korvata lehmänmaidon. Lehmänmaito voi Harvardin tutkimuksen mukaan aiheuttaa iho-ongelmia, kuten aknea.

Vihreä tee

Vihreän teen päivittäinen käyttö on yhdistetty kimmoisampaan ja pehmeämpään ihoon ja vähäisempiin auringon säteilyn aiheuttamiin ihovaurioihin.

Vihreä tee sisältää polyfenoleita, joilla on antioksidanttisia, antikarsinogeenisia ja tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia.

Tumma suklaa

Karkit eivät tee iholle hyvää, koska sokeri vanhentaa ihoa, mutta kaikki herkut eivät ole iholle haitallisia. Tumma suklaa auttaa suojaamaan ihoa, sillä se sisältää runsaasti antioksidantteja.

Lähteet: Authority Nutrition, Best Health, Prevention, WebMD

Lue myös:

Syö itsesi kauniiksi – näin vitamiinit vaikuttavat ihosi kuntoon

Neljä ravintoammattilaista paljastaa: Tällainen ruokavalio tekee ihon kauniiksi ja hyvinvoivaksi

Kuiva ja kutiseva iho? Huomioi nämä 9 asiaa ruokavaliossasi

Ratkaise iho-ongelmat vitamiineilla: rypyt, akne, atopia ja ihon rasvaisuus kuriin!

Rypytön ruokavalio

X