Terveys

Kuiva ja kutiseva iho? Huomioi nämä 9 asiaa ruokavaliossasi

Kuivaa ihoa hoidetaan usein kosteusvoiteilla, mutta ihoa on tärkeää kosteuttaa myös sisäisesti. Vitamiinit, terveelliset rasvat ja riittävä vedenjuonti auttavat ihoa pysymään kunnossa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Terveellistä rasva saa muun muassa lohesta, kasviöljyistä, avokadosta ja pähkinöistä.

Kuivaa ihoa hoidetaan usein kosteusvoiteilla, mutta ihoa on tärkeää kosteuttaa myös sisäisesti. Vitamiinit, terveelliset rasvat ja riittävä vedenjuonti auttavat ihoa pysymään kunnossa.

Kun ilma on kylmä ja kuiva, ihon kosteutuksesta kannattaa pitää erityistä huolta. Talvi-ilma tekee ihosta helposti kuivan ja kutisevan – etenkin, jos kyseessä on atooppinen iho.

Kuivan ihon hoidossa perusvoiteen päivittäinen käyttö on tärkeää, mutta ihoa kannattaa lisäksi kosteuttaa myös sisältä päin. Ihon uudistuminen nimittäin vaatii runsaasti ravinteita.

Jos kärsit kuivasta, kutisevasta ja ärtyneestä ihosta, huomioi ruokavaliossasi seuraavat asiat.

1. Juo tarpeeksi vettä

Yksi tärkeimmistä asioista ihon hyvinvoinnin kannalta on riittävä vedenjuonti. Jos iho on ärtynyt ja rikkonainen, se haihduttaa runsaasti nestettä, joten vedenjuonnista huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Kuivasta ihosta kärsivän kannattaa juoda vettä ainakin 2 litraa vuorokaudessa.

2. Laadukkaita rasvahappoja kalasta, öljyistä ja avokadosta

Terveelliset rasvahapot parantavat ihon kuntoa ja vähentävät kuivuutta. Rasvahappojen vaikutus atooppisen ihon hyvinvointiin on todistettu tieteellisesti.

Omega-3-rasvahappoja saa muun muassa rasvaisesta kalasta, kuten lohesta tai kasviöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä ja oliiviöljystä. Myös avokado voi tehdä hyvää iholle, sillä siinä on paljon pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa sekä C- ja E-vitamiineja.

Jos epäilet saavasi ravinnostasi liian vähän omega-rasvahappoja, kalaöljykapselit ovat hyvä vaihtoehto.

3. Paprika, mustaherukka ja parsakaali ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä

Paprika, tyrnimarja, mustaherukka, parsakaali ja sitrushedelmät voivat auttaa pitämään ihon hyvässä kunnossa. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka tukee kollageenin muodostumista. Kollageeni on proteiini, joka vaikuttaa ihon rakenteeseen ja auttaa sitä säilyttämään kimmoisuutensa.

4. E-vitamiinia kasviöljyistä ja pähkinöistä

E-vitamiini auttaa ihoa säilyttämään luonnollisen kosteutensa. Tutkimus on myös paljastanut, etä E-vitamiini vähentää atooppisen ihottuman riskiä lapsilla.

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kuten oliiviöljy, avokadoöljy ja hampunsiemenöljy, pähkinät, kuten mantelit ja hasselpähkinät, sekä täysjyvävilja.

5. Porkkanaa ja bataattia beetakaroteenin vuoksi

Oranssit ja keltaiset juurekset sisältävät beetakarotiinia, joka tekee iholle hyvää. Beetakaroteeni on antioksidantti, joka auttaa suojaamaan ihoa kuivuudelta, haitalliselta UV-säteilyltä ja ihottumalta.

Betakaroteeinia saadaan muun muassa porkkanoista ja bataateista, joissa molemmissa on lisäksi runsaasti A-vitamiinia. Myös riittävä A-vitamiinin saanti ehkäisee ihon kuivumista.

6. Pähkinöistä ja siemenistä seleeniä, rasvoja ja vitamiineja

Pähkinät ja siemenet ovat todellista voimaruokaa. Ne sisältävät omega-3-rasvahappoja, A-, B- ja C-vitamiineja sekä kivennäisaineita, jotka kaikki vaikuttavat ihon luonnolliseen kosteuteen ja kimmoisuuteen. Lisäksi parapähkinöissä ja seesaminsiemenissä on seleeniä, joka tutkimuksen mukaan rauhoittaa atooppista ihottumaa.

Lisää ruokavalioosi manteleita, saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä, parapähinöitä, pistaasipähkinöitä, kurpitsansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä ja auringonkukansiemeniä. Voit ripotella pähkinöitä ja siemeniä esimerkiksi salaatin joukkoon tai jogurtin sekaan tai popsia välipalaksi sellaisenaan.

Pähkinöiden sopiva päiväannos on 1–2 kourallista ja siementen päiväannos 1-2 ruokalusikallista.

7. D-vitamiinia kalasta ja purkista

Iho tarvitsee D-vitamiinia voidakseen hyvin. Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinilisän käyttö voi olla uusi hoitomuoto atooppiseen ihottumaan.

D-vitamiinin luonnollisia lähteitä ovat kala, kasvirasvat, sienet ja maitotuotteet. D-vitamiinilisää on suositeltavaa käyttää erityisesti pimeään vuodenaikaan.

8. Pinaatista folaattia ja vitamiineja

Pinaatti ja muut tummanvihreät lehtikasvikset suojaavat ihoa.

Pinaattissa on muun muassa C-, A-, B- ja K-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Lisäksi pinaatti on erinomainen folaatin lähde. Folaatti auttaa pitämään ihon kosteutettuna ja terveenä.

9. Probiooteilla iho kuntoon

Suoliston kunto voi vaikuttaa myös ihon hyvinvointiin. Probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka edistävät suoliston terveyttä. Tutkimusten mukaan probioottien käyttö vähentää atooppisen ihottuman riskiä raskausaikana ja varhaislapsuudessa.

Myös prebiooteilla, jotka ovat probioottien ravintoa, saattaa olla vaikutusta atooppisen ihottumaan, mutta lisätutkimusta asiasta tarvitaan.

+ Huomioi!

Ihon kuivuminen, kutina ja ihottuma voivat olla seurausta myös ruoka-allergiasta. Yleisimpiä allergiaa aiheuttavia ruokia, jotka voivat myös pahentaa ja ylläpitää atooppista ihottumaa, ovat muun muassa maito, vilja kananmuna, tomaatti, sitrushedelmät ja omena.

Lisäksi prosessoitu ruoka ja ruoan lisäaineet voivat tutkimuksen mukaan aiheuttaa yliherkkyysreaktioita etenkin atooppisesta ihottumaa sairastavilla.

Lähteet: AtopialiittoAOL, Bustle, Everyday Health, Heikki Laatikainen, Terveysportti

Lue myös:

Halkeilevatko suupielet? Näin hoidat tehokkaasti – asiantuntija neuvoo

Mikä avuksi kuivaan ihoon ja sähköisiin hiuksiin? 10 talvista kauneusvinkkiä

Syö itsesi kauniiksi – näin vitamiinit vaikuttavat ihosi kuntoon

X