Terveys

Aivotreeni: 7 helppoa ja hauskaa harjoitusta, joilla jumppaat aivojasi ja parannat muistia

Aivojumpalla on lukuisia terveyshyötyjä. Kokosimme yhteen seitsemän vinkkiä, joiden avulla voit ehkäistä muistisairauksia, pitää aivot vireämpinä, eliminoida stressiä ja parantaa reaktiokykyäsi.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Aivoja voi jumpata esimerkiksi keksimällä tavalliselle tavaralle 10 eri käyttötarkoitusta. Mitä muuta valokuva voisi olla kuin valokuva?

Aivojumpalla on lukuisia terveyshyötyjä. Kokosimme yhteen seitsemän vinkkiä, joiden avulla voit ehkäistä muistisairauksia, pitää aivot vireämpinä, eliminoida stressiä ja parantaa reaktiokykyäsi.

Aivot hyötyvät jumpasta yhtä paljon kuin lihakset, niinpä aivojen vireyttä kannattaa pitää yllä erilaisilla arkisilla tehtävillä ja ajatusleikeillä. Yhdistelemällä aistiärsykkeitä aivopähkinöihin voit ehkäistä muistisairauksia, pitää aivot vireämpinä, eliminoida stressiä ja parantaa reaktiokykyäsi.

1. Pese hampaat väärällä kädellä

Jos olet oikeakätinen, vaihda seuraavalla hampaidenpesukerralla harja vasempaan käteen. Kun harjausliikkeet eivät suju aivan rutiinilla, aivot joutuvat keskustelemaan käden kanssa aktiivisemmin. Heikomman käden käyttäminen hampaiden harjaukseen aktivoi erityisesti aivokuorta.

2. Käy suihkussa silmät kiinni

Kun silmät eivät näe, kädet joutuvat katsomaan niiden puolesta. Silmät kiinni peseytyminen siis laittaa kädet ja aivot ekstrahommiin, kun ne joutuvat yhdessä selvittämään, miten sampoopullon saa auki ja kuinka suihku suljetaan. Sokkosuihkuttelu herkistää myös tuntoaistia.

3. Riko aamurutiini

Teetkö asiat aamuisin aina samassa järjestyksessä – aivot puoliunessa? Arkisten askareiden suorittaminen aktivoi suurta aluetta aivokuoresta, mutta kun hommat alkavat sujua automaationa, aivot sammuvat säästöliekille. Tekemällä tutut asiat uudessa järjestyksessä herättelet aivojen komentokeskuksen takaisin hommiin.

4. Vaihda paikkaa pöydässä

Jos istut ruokapöydässä tai työpaikan kahvihuoneessa aina samassa tuolissa, vaihda paikkaa. Aivot joutuvat skarppaamaan, kun katseletkin huonetta yhtäkkiä eri vinkkelistä, istut eri ihmisen vieressä ja joudut puhumaan eri suuntaan. Joudut myös kurottelemaan tavaroita, kuten maitopurkkia tai suolasirotinta eri suunnasta, joten näköaistin lisäksi harjoitus aktivoi myös käden ja aivojen yhteispeliä.

5. Leiki ”10 uutta asiaa” -leikkiä

Ota tavaksi leikkiä yksinkertainen aivoja haastava ajatusleikki ainakin kerran päivässä. Nappaa käteesi mikä tahansa esine ja keksi sille kymmenen uutta käyttötarkoitusta. Esimerkiksi kärpäslätkä voisi olla tennismaila, viuhka, mikrofoni, kitara, antenni…

Tätä on hauska leikkiä myös lasten kanssa!

6. Lue ääneen

Kuunteleminen tai ääneen lukeminen aktivoivat eri aivojen osa-alueita kuin hiljaa itsekseen lukeminen. Ota siis tavaksi lukea vaikkapa uutiset kerran päivässä ääneen kumppanillesi tai lue iltasatu lapsille. Lukeminen ei ehkä suju aivan yhtä nopeasti, kuin jos lukisit itseksesi, mutta aivojumpan lisäksi tulet viettäneeksi myös yhteistä laatuaikaa läheistesi kanssa.

7. Maistele uusia ruokia

Haju- ja makuaistin haastaminen uusilla herkuilla laittaa myös aivot töihin. Etenkin hajuaisti on suorassa yhteydessä aivojen tunnekeskukseen, joten erilaisten tuoksujen aistiminen saattaa herättää yllättäviäkin mielleyhtymiä ja muistoja. Nappaa siis seuraavalla kauppareissulla mukaan vaikkapa hedelmä tai vihannes, jota et ole koskaan aikaisemmin kokeillut.

Lähteet: Reader’s Digest, BeBrainFit

X