Terveys

Flunssakausi tulee! Lääkäri kertoo, miten hellekesä vaikutti vastustuskykyymme

Paitsi että D-vitamiini tekee hyvää luustolle, se vaikuttaa myös vastustuskykyyn. Olemmeko aurinkoisen kesän jäljiltä siis vähemmän alttiita sairastumaan flunssaan? Kysyimme asiaa lääkäriltä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Aurinkoinen kesä täytti D-vitamiinivarastoja, mutta varastot hupenevat päivien lyhentyessä.

Paitsi että D-vitamiini tekee hyvää luustolle, se vaikuttaa myös vastustuskykyyn. Olemmeko aurinkoisen kesän jäljiltä siis vähemmän alttiita sairastumaan flunssaan? Kysyimme asiaa lääkäriltä.

Kuluneena kesänä suomalaiset saivat todella nauttia auringonpaisteesta, ja se saattoi myös edistää terveyttämme. Auringon valo lisää D-vitamiinin tuotantoa, ja D-vitamiinilla on monia terveysvaikutuksia.

D-vitamiinin keskeisimmät vaikutukset liittyvät luuston terveyteen, mutta riittävällä D-vitamiinin saannilla on tutkimusnäytön mukaan myös yhteys parantuneeseen vastustuskykyyn.

Onko aurinkoinen kesä voinut siis edistää suomalaisten vastustuskykyä?

– Teoriassa kyllä. Jos kesällä on oleillut paljon ulkona, niin D-vitamiinin saanti on ollut aika hyvää, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta kertoo.

Kesän D-vitamiinivarastot hupenevat nopeasti

Kesällä tankatut D-vitamiinivarastot eivät valitettavasti kestä pitkään, kun päivät lyhentyvät.

Kuukauden tai kahden sisällä kesän auringonpaisteen johdosta saatu D-vitamiini alkaa olla käytetty, ja D-vitamiinipitoisuuden kanssa ollaan lähtötasolla.

Koska ravinnosta D-vitamiinia saadaan huonosti – lukuun ottamatta rasvaisia kaloja sekä maitotuotteita ja levitteitä, joihin on lisätty D-vitamiinia – D-vitamiinilisää kannattaa alkaa käyttää viimeistään syys-lokakuussa.

Suomalaisten suositusten mukaan sopiva annos D-vitamiinilisää on 10 mikrogrammaa päivässä, mutta Halosen mukaan määrää voi hieman suurentaa.

– Yliannostuksen vaara on aika pieni, kun pysytään maltillisissa annoksissa. Oman näkemykseni mukaan 20 mikrogrammaa päivässä ei vielä missään nimessä ole aikuiselle liikaa. D-vitamiinilisää voi myös käyttää ympäri vuoden, vaikka yleisten suositusten mukaan sitä ei tarvitsisi käyttää kesäaikaan.

Pidä vastustuskyvystä huolta elintavoilla

Vaikka D-vitamiini parantaa vastustuskykyä syksyn ja talven flunssa-aaltoja vastaan, se ei yksin riitä pitämään vastustuskykyä yllä. Jos omasta vastustuskyvystään haluaa pitää mahdollisimman hyvää huolta, kannattaa noudattaa terveellisiä elintapoja.

– Ravinnon pitäisi olla riittävää ja monipuolista. Monipuolinen tarkoittaa sitä, että ruokavalioon kuuluu kaikkia keskeisiä ravintoaineita: vitamiineja, proteiineja, hiilihydraatteja ja kivennäisaineita. Erityisryhmien, kuten vegaanien, pitää kiinnittää tähän hieman enemmän huomiota.

Myös riittävä lepo on tärkeää. Se, että ihminen nukkuu tarpeeksi, on palautumisen kannalta olennaista.

Lepäämisen lisäksi kannattaa muistaa liikkua. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että liikunnalla on vastustuskykyä edistäviä vaikutuksia.

Sen sijaan tupakointia ja liiallista alkoholinkäyttöä on syytä välttää, sillä molemmat heikentävät vastustuskykyä.

X