
Happo-emästasapaino kuntoon: ”Terveys on kuonaton keho”
Nykyihmisen keho on kaikkiaan liian hapan, mikä johtaa monenlaisiin vaivoihin. Mutta kuinka kehon happo-emästasapainon voi palauttaa?
Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet ovat terveellisen ruokavalion perusta.
Nykyihmisen keho on kaikkiaan liian hapan, mikä johtaa monenlaisiin vaivoihin. Mutta kuinka kehon happo-emästasapainon voi palauttaa?
Hapan – sinäkö? Kyllä vain, sanoo Artemis City Span Raija Griessler. Ravinnon laadun heikentyminen, ruokailutottumustemme muuttuminen, ilmansaasteet, kosmetiikka ja passiivinen elämäntapamme happamoittavat kehoamme.
Mutta mistä ihmeestä happo-emästasapainossa on kyse? Mieleen tulevat ensin lähinnä maitohapot ja yläkoulun kemian tunnit, jotka itse asiassa molemmat liittyvät asiaan.
– Happo-emästasapaino on eräs kehomme tärkeimpiä säätelymekanismeja. Vielä pari sukupolvea sitten ihmisten happo-emästasapaino oli kunnossa, mutta nyt se on muuttunut ratkaisevasti, Raija Griessler kertoo.
Ruokailutottumukset syyniin
Yksi keskeisistä syistä kehomme tasapainon järkkymiseen on ravinnon laadun heikkeneminen.
– Pikaruokien yleistyminen ja esikäsiteltyjen ruokien syöminen on yleistynyt merkittävästi. Kun nappaamme porkkanan suoraan maasta, löytyvät siitä tarpeelliset ravintoarvot. Jalostetuista ja käsitellyistä valmisruuista tulemme kyllä täyteen, muttemme saa tarvitsemiamme ravintoaineita, Griessler jatkaa.
Ravintoaineiden niukkuus puolestaan johtaa puutostiloihin ja erilaisiin kremppoihin ja kolotuksiin.
– Kehomme on tosin hyvin sitkeä ja tekee kaikkensa pitääkseen tasapainoa yllä. Pieniä määriä se pystyykin puskuroimaan. Suuret määrät aiheuttavat silti kehoomme kriisin, ja monien vaivojen ja niin kutsuttujen elintasosairauksien taustalla on itse asiassa ruokavalio.
Griessler tutustui happo-emästasapainon tärkeyteen Saksassa ja sai siellä emäksisistä kylvyistä apua atooppiseen ihoonsa. Hän kaipaa ruokapöytiin lähiruokaa ja itse tehtyä vanhan ajan ruokaa. Valmisruoissa kun on kemiallisia lisäaineita hirmuiset määrät.
Katsaus kosmetiikkaan
Ruoan lisäksi pakkausmateriaalit, ilmansaasteet sekä kosmetiikka aiheuttavat keholle huiman haasteen.
– Emme edes ajattele, miten paljon hengitämme haitallisia aineita kehoomme. Kosmetiikasta puolestaan suurin osa on tehty jäteöljyihin.
Ihminen on tuhansien vuosien ajan käyttänyt emäksisiä aineita ihonhoidossa, mutta nykyisin lähes kaikki kosmetiikka on hapanta.
– Nykyisistä kosmetiikkapurkeista ei löydy tietoa sisällön pH-arvosta. Monet iho-ongelmat johtuvat liian happamasta ihosta, eikä happamien voiteiden käyttö edesauta ihon tervehtymistä. Tasapaino saadaan aikaan happaman vastavoimalla emäksellä eli pehmeän pH-arvon tuotteella.
Emäksisten tuotteiden haasteena on niiden tuottaminen: niitä ei voi valmistaa massatuotteena, sillä ne ovat luonnon aineksista valmistettuja eivätkä säily määrättömän pitkään.
Keho liikkeelle ja kielteinen ajattelu kuriin
Myös passiivinen elämäntyylimme edesauttaa kehon happamoitumista.
– Ennen vanhaan tehty ruumiillinen työ poisti osaltaan kehosta kuonaa ja happoja. Nykyisin ihmiset estävät epämiellyttäväksi koetun hikoilun – jopa meille haitallisilla tuotteilla kuten alumiinia sisältävillä antiperspiranteilla. Hikoilu on ihmiselle hyvin tärkeä toiminto.
Ja kaikkia, jotka ovat kovia stressaamaan, Griessler muistuttaa, että myös kielteiset tunteet aiheuttavat happamoitumista.
– Negatiiviset mielialat, pelko, viha, kateus, suorituspaineet ja kaikki sisällä pidetty kielteisyys tekee hallaa ja saattaa sairastuttaa.
Herkut mustalla listalla
Jokapäiväinen kahvimme, tuo musta nautintoaine, päätyy itsensä kanssa samanväriselle listalle.
– Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi sisältää paljon haitallista parkkihappoa. Eurooppalaiset tummat kahvit, kuten cappuccino ja espresso, sen sijaan ovat tässä mielessä terveellisempiä.
Kokonaan kahvista ei tarvitse Griesslerinkään mukaan silti luopua: pari kuppia aamusta juotuna ei ole kovin paha asia.
– Mutta määrä tekee myrkyn, Griessler muistuttaa.
Virvoitus- ja energiajuomat puolestaan ovat Griesslerin silmissä synteettisiä kauhistuksia.
Myös suklaa on Griesslerin listalla happoja aiheuttavien ruoka-aineiden joukossa. Tumma luomusuklaa sen sijaan saa synninpäästön puhtautensa ja hyvien ainesosiensa vuoksi.
Makeuttajista Griessler opastaa suosimaan hunajaa ja hedelmäsokeria.
Tuumatauko särkylääkkeen edellä
Kun happamoitunut keho ilmoittelee huonovointisuudestaan, nappaamme usein vaivaan lääkkeen. Griessler ei hyvänä pidä ylenpalttista särkylääkkeiden käyttöä. Ennen lääkkeen nielaisemista hän kehottaa tarkistamaan, onko vettä tullut juotua riittävästi.
Griesslerin sanoin vesi on tavarajuna, joka nappaa kehon läpi kulkiessaan mukaansa kuona-aineita.
– Juomamme veden tulisi olla puhdasta, hiilihapotonta vettä, joka sitoo itseensä kuona-aineita. Vedessä, jossa on hiilihappoa, veden molekyylirakenne on muuttunut sikäli, ettei se aja samaa asiaa. Tavaravaunu on jo ikään kuin täysi.
Monella länsimaisella ihmisellä alkaa keski-iässä olla liuta lääkityksiä.
– Toki lääkkeitä täytyy ottaa vakaviin sairauksiin, mutta joihinkin vaivoihin voi vaikuttaa muuttamalla elämäntapoja, jolloin elimistö alkaa puhdistua. Kun solut ovat puhtaat, pystyy keho toimimaan parhaimmin. Terveys on itse asiassa kuonaton keho.”
Kaurapuurosta ja lautasmallista lähemmäs luontoa
Kuulostaa siltä, että happo-emästasapainon palauttaminen ei ole lainkaan hassumpi idea. Miten tasapainon palauttamisen alkuun sitten pääsee?
Griesslerin neuvo on yksinkertainen: ruokalautasella happoja aiheuttavia ruoka-aineita tulisi olla 20 ja emäksisiä 80 prosenttia.
– Kaikkea happoa aiheuttavaa ei kuitenkaan tule jättää pois – se on vaarallista. Ravintolassa käyminen voi olla haastavaa, sillä annoksessa on usein vain vähän emäksiä tuottavia aineksia. Itse käyn usein ravintoloissa, joissa voin itse ottaa ruokaa. Kotona käytän paljon kotimaisia juureksia kuten lanttua, porkkanaa ja punajuurta. Aamiaispöydän kuninkaita sen sijaan on usein kehuttu kaurapuuro.
Ja jos tuntuu siltä, että kroppa on saanut aimo annoksen happoja, voi nauttia todellisista emäspommeista kuten kuivatuista taateleista ja viikunoista tai kurkusta. Griessler toteaa, että Suomessa oman haasteensa keholle asettaa jo ilmasto: kylmyys aiheuttaa happoja kehoon. Voidapa siis viettää aikaa lämpimissä maissa, joissa aurinko paistaa. Siellähän ne taatelit ja viikunatkin kasvavat!
Oman osansa paletissa muodostavat kivennäisaineet, jotka niin ikään ovat niukalla Suomessa.
– Meillä maaperä on köyhä, joten vedessä ei ole runsaasti kivennäisaineita. Suomalainen järvivesi on toki hyvin puhdasta, mutta kasviksia ja juureksia olisi hyvä syödä juuri siksi, että niistä saa kivennäisaineita. Vaihtoehtoisesti emäksisiä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja fosforia, voi syödä purkista.
Ydin on siis tässä: olemme etääntyneet niin ratkaisevasti luonnosta ja altistumme niin monille kemikaaleille, saasteille ja myrkyille, että kehomme kärsii siitä. Se pistää ajattelemaan. Ja haluamaan taateleita.
Happoja tuottavia ruoka-aineita | |
sokeri, makeiset, vaaleat viljatuotteet | etikkahappo |
liha, makkarat | virtsahappo, salpietarihappo |
sianliha | rikkihappo |
kahvi, musta tee | parkkihappo |
virvoitusjuomat, kivennäisvesi | hiilihappo |
colajuomat | fosforihappo |
viini, alkoholi | viinihappo, rikkihappo |
raparperi, pinaatti | oksaalihappo |
Muita happojen lähteitä | |
tupakka | nikotiinihappo |
stressi, pelot, ärtymys | suolahappo |
liiallinen liikunta | maitohappo |
kipulääkkeet | asetyylisalisyylihappo |
solukuolema | virtsahappo |
Emäksiä tuottavia ruoka-aineita | |
kaikki kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat sekä kuivatut viikunat, kurkku, soija, rusinat, tomaatti, selleri, mandariini, sitruuna, appelsiini, omena, aprikoosi, keitetyt linssit, retiisi, porkkana, peruna, kasvismehut, yrttiteet, kaali, voikukan lehdet, kesäkurpitsa, purjo, hirssi, tattari, auringonkukan siemenet, hunaja |
Lue lisää:
Kehologi
Artemis City Spa
Lue myös:
Haluatko hoikemman vartalon ja pirteämmän mielen? 5 syytä kokeilla julkkisten suosimaa pH-dieettiä
Kommentit
Muutama kohta hieman kummastuttaa.
Esimerkiksi:
”Vedessä, jossa on hiilihappoa, veden molekyylirakenne on muuttunut sikäli, ettei se aja samaa asiaa.”
Kyllä se vesi on edelleen molekylirakenteeltaan vettä, riippumatta mitä siihen on liuotettu.
Lisäksi, ei kaikissa särkylääkkeissä ole asetyylisalisyylihappoa, kuten tekstin lopussa tunnutaan väitettävän. Asetyylisalisyylihappo on aspiriinia. (tosin on se ibuprofeenikin happo)
Kuitenkin kokonaisuutena koko artikkeli tuntuu olevan vain nykyisten elintapojen arvostelua ja herkkujen kieltämistä taas uudella tekosyyllä. Niiden ylimääräisten happojen vaikutuksia ei ole vaivauduttu mitenkään selittämään. Miksi ne ovat haitallisia? Mihin se perustuu? Mihin perustuu väite, että ””Negatiiviset mielialat, pelko, viha, kateus, suorituspaineet ja kaikki sisällä pidetty kielteisyys tekee hallaa ja saattaa sairastuttaa.” ?
Muutenkin koko artikkeli tuntuu pohjautuvan vain täysin perustelemattomaan väitteeseen, jota on sitten yritetty tukea listaamalla läjä ruokia, joista happoja löytyy. Ja jotenkin täysin älyttömästi sitruuna ja appelsiini on listattu emäksisten aineiden puolle! Eivätkö sitruhedelmät muka kirjoittajan mielestä ole happamia? Olisi varmasti myös asiallista huomauttaa lukijoita välttämään C-vitamiinia (ja melkeinpä kaikkia muitakin vitamiineja), joka sattuu olemaan happo!
Parempi varmaan olla syömättä mitään.
Kommentit
Kerrankin jotakin sellaista, jonka uskon olevan täysin totta. Olen pitkään pohtinut, miksi kaikessa muussa elämässä ja tekniikassa ymmärretään, että pH-arvolla on merkitys kulumiseen sekä ylimääräisten aineiden kiinnittymiseen tai irtoamiseen, mutta ihmisen kohdalla tuo on sivuutettu. Minulle on vaakuteltu, että mahassa pH on aina lähes vakiosti happaman puolella ja siksi millään ruuan tai muiden aineiden pH-vaikutuksilla ei ole merkitystä. Nyt vaikuttaa siltä, että joku on ihan oikeasti myös selvitellyt asiaa. Tästä kannattaisi puhua paljon lisää. Mikä vaikutus esimerkiksi on veren pienelläkin pH-muutoksella veritulppariskiin?
Muutama kohta hieman kummastuttaa.
Esimerkiksi:
”Vedessä, jossa on hiilihappoa, veden molekyylirakenne on muuttunut sikäli, ettei se aja samaa asiaa.”
Kyllä se vesi on edelleen molekylirakenteeltaan vettä, riippumatta mitä siihen on liuotettu.
Lisäksi, ei kaikissa särkylääkkeissä ole asetyylisalisyylihappoa, kuten tekstin lopussa tunnutaan väitettävän. Asetyylisalisyylihappo on aspiriinia. (tosin on se ibuprofeenikin happo)
Kuitenkin kokonaisuutena koko artikkeli tuntuu olevan vain nykyisten elintapojen arvostelua ja herkkujen kieltämistä taas uudella tekosyyllä. Niiden ylimääräisten happojen vaikutuksia ei ole vaivauduttu mitenkään selittämään. Miksi ne ovat haitallisia? Mihin se perustuu? Mihin perustuu väite, että ””Negatiiviset mielialat, pelko, viha, kateus, suorituspaineet ja kaikki sisällä pidetty kielteisyys tekee hallaa ja saattaa sairastuttaa.” ?
Muutenkin koko artikkeli tuntuu pohjautuvan vain täysin perustelemattomaan väitteeseen, jota on sitten yritetty tukea listaamalla läjä ruokia, joista happoja löytyy. Ja jotenkin täysin älyttömästi sitruuna ja appelsiini on listattu emäksisten aineiden puolle! Eivätkö sitruhedelmät muka kirjoittajan mielestä ole happamia? Olisi varmasti myös asiallista huomauttaa lukijoita välttämään C-vitamiinia (ja melkeinpä kaikkia muitakin vitamiineja), joka sattuu olemaan happo!
Parempi varmaan olla syömättä mitään.
Hei!
Olen lukenut paljon aiheesta ja haluan täsmentää, että sitruuna muuttuu emäksiseksi mahalaukussa ja appelsiinilla on todettu tulehdusta vähentävää vaikutusta! Mulle ne ainakin on toiminut. Olen myös huomannut, että koivumahlajuoma ja kookosvesi auttaa. Myös kombutsaa ja kefiiriä on tullut vedettyä. Vuohenmaitojogurtti myös auttanut tosi paljon. Joillakin on auttanut myös kylmässä säilytettävä hapankaali ja luomumaito. Olen myös ottanut vivomixiä(kylmässsä säilytettävä) ja luomu aloeveraa joka on99,8 %pelkkää kasvia. Itse en edes pysty hiilihapollista vettä juomaan, koska se vain turvottaa mahan. Huomaahan sen kyllä itsekin, että jos on masentunut niin mahakin sekoaa. Eli liikunta ja mieli on tärkeitä myös. Voi aloittaa vaikka meditoimalla kynttilänvalossa hyvän musiikin soidessa tai lähteä kävelylle. Huomautan myös että ihminen on yksilö ja kaikkien tulisi löytää itselleen sopivin vaihtoehto. Paastokin on iha hyvä aina välillä, että kuona-aineet lähtee liikkeelle. No näistäpä voi lukea lisää netistä.. Toivottavasti joku saa näistä jotain hyötyä!
Iloa ja valoa ! ?
Jäi mainitsematta, mutta tietenkin kosmetiikkatuotteet ovat happamia, koska ihokin on hapan. Ihon pH on noin 5,4. Jo wikipediakin osaa kertoa, että on suositeltavaa käyttää kosmetiikkatuotteita joiden pH on lähellä ihon pH:ta, siis, happamia tuotteita.
”Tasapaino saadaan aikaan happaman vastavoimalla emäksellä eli pehmeän pH-arvon tuotteella.”
Mitä ihmettä tarkoittaa ”pehmeä pH-avo” ? Emäksisten aineiden pH on yli 7, eikä siinä ole mitään pehmeää. Ihon tasapainon kanssa sekoileminen käyttämällä emäksisiä aineita ei myöskään ole välttämättä hyvä asia. Jokainen joka pitää emäksisyyttä jotenkin itseisarvoisen hyvänä asiana, voikin varmaan juoda ensi keralla happaman maidon sijaan vaikka kodin putkimiestä, ja nautiskella sen emäksisestä puhdistustehosta.
sitruuna ja appelsiini ovat happamia mutta tuottavat emäksisyyttä kehossa
@4. Et sitten viitsisi yhtään selittää, mihin se perustuu? Mikä niissä sitruunoissa ja appelsiineissa ”tuottaa emäksisyyttä kehossa”? Se ei myöskään selitä miksi niiden hapot ovat jotenkin parempia happoja kuin nuo muut hapot.
Voikos keho sitten olla liian emäksinen? Eän terveellisesti ja olen kasvissyöjä.
espoon mies,voisithan yrittää ottaa yhteyttä artikkelin kirjoittajaan,kehologiin,ja yrittää sillä tavoin suoda itsellesi ne päivittäiset herkkupalat.Enemmän tuossa näyttää olevan emäksiä tuottavia ruoka-aineita kun happamia…Oletko itse huomannut että negatiivinen mieliala parantaisi oloasi?mistäköhän se mahahaava johtuu,stressi?
Parempi kun käännyt asiantuntijan puoleen joka tuntee ihmiselimistön kemialliset reaktiot ,en usko että kommentoimalla täällä saat valtavasti perusteltua tietoutta.
ainakin tri robert youngin mukaan, kirjat ph-miracle, ph-tasapaino painonhallintaan, on eri ruoka-aineet, jotka aiheuttavat happoja. mm. kaikki viljat mm.kaura, kuivatut hedelmät, kaikki sokeripitoiset hedelmät, (lime, greippi, sitruuna muuttuvat aineenvaihdunnassa emäksisiksi) kaikki nämä tri youngin mukaan ovat happoja aiheuttavia, ja pinaatti on emäksinen. eli artikkelin luetteloissa oli huomattavat erot, mihinkä lähteisiin artikkelin luettelot perustuvat?
Mielestäni ”mies Espoosta” kysyy aivan asiallisia kysymyksiä ja hyvä että kysyy täällä kaikkien nähden eikä vain henkilökohtaisesti asiantuntijan kanssa. Olisi mukava saada tänne vastauksia. Artikkelissa olisi voinut viitata lähteisiin. Kieltämättä, jos asiasta ei tiedä mitään ja haluaa syvällisempää tietoa, tuntuu artikkeli aika hatusta repästyltä. Olen itsekin jonkin verran tutustunut happo-emästasapainoon ja asia vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. Valitettavasti pitäisi varmaan mennä lukemaan biokemiaa, jotta ymmärtäis näitä terveysasioita paremmin…
http://viihde.foorumi.eu/viewtopic.php?f=45&t=103
Asiallista tietoa happo-emäs tasapainosta.
Ihmisen elimistön pH pysyy vakiona hapoista ja emäksistä huolimatta. Elimistössä on omat puskurijärjestelmänsä jotka estävät pH:n heilahduksia, joten koko artikkelin sisältö lyhyesti sanottuna on puppua. Näin siis ihmisen sisällä (veressä ym.)
Ihon pH:n pysyvä nouseminen eli emäksisyyden kasvaminen (esim. jatkuvalla saippuapesulla) yleensä johtaa tiettyjen bakteerien nopeaan kasvuun. Aknea aiheuttava propionibakteeri viihtyy emäksisessä ympäristössä. Ihon happamuus on itse asiassa yksi tärkeimpiä suojakeinoja bakteerien lisääntymistä vastaan. Naiset tietävät senkin että jos pH alapäässä nousee niin kohta on hiivatulehdus…;)happamuus suojaa siltäkin.
Itsekin olen tutkiskellut ja kokeillut pidemmän aikaa happo-emäs juttuja. Sen olen huomannut, että omalla vatsallani tulee nopeasti vastaan ”happorajat”; alkaa siis närästämään. Siihen tehoaa hienosti emästä tuottavat aineet. Toisaalta taas pyrkiminen jossain lähteissä suositeltuun 80% emästä ravinnossa, ei kyllä toimi itselläni. Alkaa tulemaan heikko olo. Samoin proteiinin ja hiilihydraattien jaottelu (tuottavat ilmeisesti happoa yhdessä) on kyllä kirveen lyömistä kiveen, ainakin omalla kohdallani; tulee heikko olo. Kuljenkin siis kultaista keskitietä. Välillä pelkkää emästä, välillä pelkkää hapanta, usein molempia.
Mun mielestä tämä on vähän huono artikkeli. Olen perehtynyt jonkun verran aiheeseen, ja jossain puhuttiin esim. veden ionisaattorista (toisesta letkusta tulee emäksistä ja toisesta hapanta vettä). Siinä kerrottiin kuinka emäksistä vettä sitten juodaan ja hapanta käytetään nimenomaan ihonhoitoon (koska ihon ph on hapan). Mutta tietty suurin osa kosmetiikasta on niin täynnä myrkkyjä, ettei niitä nyt muutenkaan kannata käyttää.
Valtaväestö siis jatkaa valitsemallaan ladulla ja ihmettelee elintasosairauksia.
Omasta hyvinvoinnistaan huolta pitävät tietävät mikä ero on herkuilla: kasvikset, hedelmät vs. Karkit, limsat, makkarat.
Mikä vimma ihmisillä on puolustaa lisäaineistettuja ruoka-aineita. Eikö voi uskoa tai tajuta että yksinkertainen eli prosessoimaton tuore ruoka on elävälle olennolle se juttu!
Miettikää mitä hevonen tekee jos sille veden sijaan juottaa limua tai kauran tilalla karkkia ja sipsiä.
Ai niin hevonenhan on vaan tyhmä jos se ei tajua hyvän päälle.
Hevosen olemuksesta kantsis ottaa mallia, ei läskin läskiä ja kiiltävä karva.
Mitä ei nyky kosmetiikalla saa, muuta kuin yliherkkyyksiä ja syövän.
Tsempatkaa kaverit vähän ja ajatelkaa itse eikä markkinakoneiston aivopesemänä, jälkikasvunne kiittää ja ehkä tekin.
Happo + emäs = suola + vesi… emäksisiä ruokia syömällä vatsan suolahapon kanssa reagoidessa syntyy luultavasti tärkeitä suoloja, mutta jos emäksisiä ruokia alkaa vetämään oikein huolella, niin luulis ainakin että ei sekää mitenkää hyvästä ole ja heikentää ruuansulatusta laimentamalla vatsahappoa.
Siinäpä se onkin, Hapannaama, että keho yrittää viimeiseen asti pitää yllä pH-tasapainoa. Niinpä se ottaa emästä joka paikasta mistä vaan voi: luustosta (osteoporoosi), hiuksista, kynsistä (hiusten lähtö, huonokuntoinen tukka ja kynnet), nivelistä (nivelvaivat). Tätä ei ymmärretä, puolustellaan vaan sitä mikä on tuttua nykyihmisen elämisessä, eikä tunnusteta jotain, joka on ns. uutta. Ruoka parantaisi niin monen ihmisen vaivat, kunhan vaan uskallettaisiin avata mieltä ja kokeilla.
Minä ainakin meinaan koittaa nyt syödä terveellisemmin,ilmoitan sitten lähtikö henki.
Happo-emästasapainon alkeet http://viihdefoorumi.eu/viewtopic.php?f=30&t=130&start=20
Hei,kyllä sitruuna on emäksinen,puristin suoraan sitruunasta lasiin vettä muutaman tipan ja join sitä ruokailun aikana,ja sitten söin muutaman viikunan päälle,närästys loppui kuin seinään,apteekin pillerit ja litkut ei auttanu mitään,sitruuna on suussa hapan ja vatsassa emäksinen ,lue enemmän,tietoa löytyy netistä,minulle neuvon jo vuosia sitten antoi luontaistuotekaupan myyjä ja hyvä ystäväni,esim apteekin närästyslääkkeistä tuli hirveät vatsakivut ja vatsa ihan sekaisin,kokeile muutama tippa sitruunaa veteen,huomaat sen heti auttaako,terv.marja
Elimistö kyllä pitää puskureillaan pH:n kunnossa. Vanha juttuhan tämä on, mutta ehkä jotain oikeaakin elimistön toiminnan ja ravitsemuksen asiantuntijaa olisi voinut jututtaa.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous