Terveys

Hierotko sinäkin tietämättäsi suihkussa itseesi bakteereja?

Useimmat meistä käyvät suihkussa pestäkseen itsensä. Jos käytät suihkussa pesusientä, sinun kannattaa olla tarkkana, jotta tavoitteesi toteutuu.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Huonosti puhdistettu ja väärin säilytetty pesusieni voi olla todellinen pöpöpesä.

Useimmat meistä käyvät suihkussa pestäkseen itsensä. Jos käytät suihkussa pesusientä, sinun kannattaa olla tarkkana, jotta tavoitteesi toteutuu.

Suihkussa käytettävät pesusienet saattavat olla melkoisia bakteerien paratiiseja. Pahimmillaan pesusientä itseään vasten hinkkaamalla hieroo itseensä bakteereja ja sieneen aiemmista pesuista jäänyttä kuollutta ihosolukkoa. Tutkimuksissa sienistä on löydetty bakteereja, jotka aiheuttavat muun muassa sieni-infektioita sekä haava- ja karvatupen tulehduksia.

Pesusieni on puhdistettava huolellisesti

Synteettisistä materiaaleista tehdyt sienet ovat nopeammin kuivuvia ja näin huonompia kasvualustoja bakteereille kuin luonnonmateriaaleista valmistetut. Kummatkin sienet on kuitenkin tärkeää puhdistaa huolella jokaisen käyttökerran jälkeen. Huuhtele pesusieni, rutista se mahdollisimman kuivaksi ja anna sienen vielä sen jälkeen kuivua rutikuivaksi raikkaassa ympäristössä.

Oikeanlainen säilytys on ensiarvoisen tärkeää

Suihku on mainio lisääntymispaikka bakteereille: lämmin, kostea ja yleensä sellainen, jossa ilma vaihtuu melko huonosti. Siksi pesusientä ei kannata jättää suihkuun muhimaan ja bakteereja keräämään. Säilytä pesusientä käyttökertojen välissä kuivassa paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto.

Pesusienet on vaihdettava säännöllisesti

Pesusienet eivät kestä ikuisuuksia. Oikein hoidettukin pesusieni on vaihdettava säännöllisin väliajoin, sillä siihen tulee käytössä koloja ja halkeamia, jotka ovat pöpöjen ja kuolleen ihosolukon suosikkipaikkoja. Luonnonmateriaaleista tehty pesusieni kannattaa vaihtaa noin kolmen viikon välein, synteettinen pesusieni puolestaan joka toinen kuukausi. Jos pesusieni on homeessa, haisee oudolta tai vaihtaa väriään, täytyy se toki nakata oitis roskakoriin.

Voit korvata pesusienet käsilläsi

Useat ihotautilääkärit ovat sitä mieltä, että pesusienet ovat täysin turhia – omat kädet riittävät mainiosti ja ovat huomattavasti pesusieniä hygieenisempi vaihtoehto. Lisäksi käsillä tulee harvoin epähuomiossa hinkattua kehoa niin kovaa, että iho ärsyyntyy tai iholla olevat haavat tai naarmut aukeavat.

Lähteet: Good Housekeeping, HowStuffWorks, HuffPost Style, The Huffington Post

Lue myös:

Tietokoneen näppäimistöllä voi olla enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä – puhdista näppäimistö oikein

Varo! Työpaikan kahvikupeissa muhii terveysvaara

Pitäisikö suihkussa käydä aamulla vai illalla? Lääkäri vastaa

Kannattaako kuumassa suihkussa käydä? 7 hyötyä ja 4 haittaa

X