Terveys

Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta

Tietyt ruoka-aineet ruokkivat hiivaa, kun taas toiset auttavat saamaan hiivan liikakasvun kuriin. Selvitimme, millaista ruokavaliota hiivatulehduksen aikana kannattaa suosia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jogurtin sisältävät maitohappobakteerit auttavat karkottamaan hiivaa.

Tietyt ruoka-aineet ruokkivat hiivaa, kun taas toiset auttavat saamaan hiivan liikakasvun kuriin. Selvitimme, millaista ruokavaliota hiivatulehduksen aikana kannattaa suosia.

Suurin osa naisista saa jossain vaiheessa elämäänsä hiivatulehduksen. Yhdysvaltalaisen Centers For Disease Control and Prevention -terveysjärjestön mukaan lähes 75 prosenttia aikuisista naisista kärsii vähintään yhdestä hiivatulehduksesta elämänsä aikana.

Hiivatulehdus johtuu tavallisimmin Candida albicans -hiivasienen liikakasvusta ja oireilee kutinana, kirvelynä ja kokkareisena valkovuotona. Tulehdus rauhoittuu emätinpuikoilla usein jo parissa päivässä.

Vaikka lääkehoito on toimiva apu, hiivasta kärsivän kannattaa myös kiinnittää huomiota elintapoihinsa, jotta hoito onnistuu eikä hiivatulehdus heti uusiudu.

Ruokavaliolla voi joko ruokkia tai karkottaa hiivaa. Selvitimme, millaista ravintoa hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia.

Vältä näitä hiivatulehduksen vuoksi:

sokeri ja hiivatulehdus

1. Sokeri 

Hiiva käyttää ravinnokseen sokeria, joten sokerinsyönti voi auttaa hiivaa lisääntymään. Vältä hiivatulehduksen aikana paljon sokeria sisältäviä elintarvikkeita, kuten makeisia ja leivonnaisia.

leipä ja hiivatulehdus

2. Vaalea vilja 

Nopeat hiilihydraatit, kuten valkoiset jauhot, pasta ja riisi antavat hiivalle energiaa. Vaaleaa viljaa sisältävien tuotteiden välttäminen voi olla hiivatulehduksen aikana kannattavaa.

alkoholi ja hiivatulehdus

3. Alkoholi 

Alkoholijuomat sisältävät usein runsaasti sokereita. Lisäksi alkoholi myös laskee elimistön vastustuskykyä. Alkoholinkäyttö ei ainakaan edistä asiaa hiivatulehduksesta eroon pääsemistä.

maito ja hiivatulehdus

4. Maito 

Lehmänmaidon välttäminen voi auttaa hiivan häätämisessä. Maito sisältää laktoosia, joka kuuluu hiivaa ruokkiviin sokereihin.

5. Hedelmät ja hedelmämehut

Vaikka hedelmät sisältävät paljon terveellisiä vitamiineja, ne sisältävät myös paljon sokeria ja saattavat pahentaa hiivatulehdusta. Runsasta hedelmien syöntiä ja hedelmämehujen juontia voikin olla syytä välttää hiivatulehduksen aikana.

Syö näitä hiivatulehduksen aikana:

jogurtti ja hiivatulehdus

1. Probiootit 

Hyvät bakteerit auttavat elimistöä saamaan hiivan kuriin. Nauti hiivatulehduksen aikana probiootteja, kuten asidofilus- ja bifidobakteereja sisältävää maustamatonta jogurttia, piimää tai viiliä. Maitohappobakteereita voi käyttää myös kapseleina.

omenaviinietikka ja hiivatulehdus

2. Omenaviinietikka 

Omenaviinietikka sisältää happoja ja entsyymejä, jotka auttavat karkottamaan hiivatulehdusta. Omenaviinietikkaa voi nauttia esimerkiksi veden joukkoon sekoitettuna.

karpalot ja hiivatulehdus

3. C-vitamiini 

C-vitamiinipitoinen ravinto hillitsee hiivan kasvua. Napsi esimerkiksi karpaloita, joissa on paljon C-vitamiinia. Lisäksi karpalot ovat happamia, ja hiiva viihtyy huonosti happamassa ympäristössä.

valkosipuli ja hiivatulehdus

4. Valkosipuli

Valkosipuli sisältää allisiini-nimistä yhdistettä, jolla on hiivasientä vastustavia ominaisuuksia. Raa’alla valkosipulilla on tehokkain vaikutus hiivaa vastaan. Kokeile esimerkiksi marinoituja valkosipulinkynsiä salaatin joukossa.

inkivääri, kurkuma ja hiivatulehdus

5. Inkivääri ja kurkuma 

Terveyspommit inkivääri ja kurkuma voivat auttaa tulehdusta hillitsevien ja sienten kasvua estävien ominaisuuksiensa vuoksi. Käytä inkivääriä ja kurkumaa mausteina ja lisää niitä esimerkiksi smoothien joukkoon.

Lähteet: Dr. Axe, Everyday Health, Mind Body Green, Terveyskirjasto

Lue myös:

Hiivatulehdus vaivaa – Kutinat kuriin luonnollisesti

Millainen valkovuoto on normaalia? – Valkovuoto paljastaa esimerkiksi hiivataudin tai herpeksen

Gluteenittomalla ja sokerittomalla BE-ruokavaliolla eroon vatsavaivoista, väsymyksestä ja hiivasta?

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Hiivatulehdus – Apua apteekista

X