Terveys

Hiusten harjaaminenkaan ei lopulta enää onnistunut – Raijan, 64, jäätynyt olkapää vaati sitkeän kuntouttamisen

Raija Seilosen olkapää kipeytyi niin, että leposärky vaivasi öisinkin. Jäätynyt olkapää vaati lopulta pitkän ja sinnikkään kuntoutuksen.

Teksti:
Jaana Kalliokoski
Kuvat:
Sampo Korhonen

Jäätyneen olkapään kuntoutus kesti vuoden. Raija Seilonen teki liikkeitä sitkeästi monta kertaa päivässä.

Raija Seilosen olkapää kipeytyi niin, että leposärky vaivasi öisinkin. Jäätynyt olkapää vaati lopulta pitkän ja sinnikkään kuntoutuksen.

”Keväällä viitisen vuotta sitten aloin kärsiä oikean olkapään kivusta. Kun nostin oikeaa kättäni, se alkoi jumittaa olkapään ulkosyrjästä. Hiiren käyttö ärsytti sitä kaikista eniten, vaikka kuinka yritin tehdä vain pientä liikettä.

En vielä alkuun kärsinyt liikerataongelmista, ja päivisin olkavarsi oli melko oireeton. Ikävintä oli leposärky, joka herätti aina öisin.

Harrastan paritanssia, ja olin tuolloin tanssinut ja pitänyt kättä kohoasennossa tosi paljon. Se ilmeisesti aiheutti olkavarteeni hermopinteen.

Menin aika pian työterveyslääkärille vaivani kanssa. Olkapää on monimutkainen nivel, eikä diagnoosin tekeminen ole yksinkertaista. Esimerkiksi kiertäjäkalvosinoireyhtymän ja jäätyneen olkapään ero on pieni.

Sain ensi alkuun särky- ja tulehduskipulääkettä, ja tilannetta päätettiin seurata.”

Jäätynyt olkapää hyötyy enemmän kuntoutuksesta kuin leikkauksesta

”Särkylääke ei kuitenkaan purrut riittävästi, ja sitten minulla alkoi olla ongelmia käden nostamisessa. Kun hiusten harjaaminen ei onnistunut, ei ollut epäilystäkään, että kyse oli jäätyneestä olkapäästä.

Työskentelin kiinteistövälittäjänä provisiopalkalla, joten en oikein voinut jäädä sairauslomalle. Asuntonäytöt onnistuivat hyvin, mutta toimistotyöt tuottivat vaikeuksia.

Kun sain kortisonipistoksen olkapäähän, kipu helpottui. Kävin fysioterapeutilla ja sain ohjeet käden kuntouttamiseksi.

Tässä vaiheessa pohdittiin, pitäisikö olkapää leikata, mutta lääkärin mukaan kuntoutuksesta on enemmän hyötyä kuin leikkaushoidosta. Sekä lääkäri että fysioterapeutti painottivat, että kättä pitää käyttää.”

Lue myös: Jäätynyt olkapää vaatii sitkeää päivittäistä jumppaa – fysioterapeutti neuvoo tehokkaat jäätyneen olkapään hoito-ohjeet

Kuminauhajumppaa monta kertaa päivässä

”Olin erittäin sitkeä käden kuntouttamisen kanssa. Aloin tehdä ohjeiden mukaisia liikkeitä monta kertaa päivässä kuminauhalla ja ilman, alkuun lyhyinä jaksoina. Alkuun oli vaikea ymmärtää, miten niin pienistä liikkeistä voi olla apua. Mutta liikkeet olivatkin täsmäliikkeitä juuri sinne, minne pitikin.

Kortisonista oli myös se hyöty, että pystyin tekemään liikkeet ilman kipua. Koen, että kipu on tärkeä saada pois, että toimintakyky säilyy, pystyy nukkumaan hyvin eikä kipu kroonistu. Tällöin olkapäätä jaksaa myös kuntouttaa.

Meni ainakin vuosi, että olkapääni alkoi olla kunnossa. Yli puoli vuotta pidin taukoa paritansseista, mutta sitten päätin vain aloittaa. Alkuun en kuitenkaan nostanut olkapäätä korkealle. Edelleenkään olkanivel ei ole aivan entisenlainen.

Minulla on puolieroja, esimerkiksi oikean käden liikkuvuus selän takana on vasenta huonompi. Olkavarren liikkuvuus on äärimmäisen tärkeä asia. Se vaikuttaa arkielämässä ihan pukeutumisesta alkaen.”

X