
Jumppaa olkapää kuntoon kuudella liikkeellä – tarvitset vain vastuskuminauhan
Olkapää on pallonivel eli se liikkuu kaikkiin suuntiin. Olkavarsi ja koko käsi roikkuvat noin kymmenen kilon imuvoimalla kiinni lapaluussa olkanivelen kupissa. Kupissa on rustorengas, joka vaimentaa ja mahdollistaa liikkeen. Tärkein olkapään tuki tulee tämän kymmenen kilon imun lisäksi nivelkapselista ja kiertäjäkalvosimen lihaksista.
Kiertäjäkalvosin on olkapäätä liikuttavien sisä- ja ulkokiertäjälihasten jänteiden muodostama vahva jännekimppu, joka kiinnittyy olkaluuhun. Usein tulehdukset, revähtymät, repeämät tai ongelmat olkapään alueella liittyvätkin kiertäjäkalvosimen toimintaan. Syy vaivoihin löytyy lihasepätasapainosta eli liikerajoitteista ja lihasten heikkoudesta. Tämä voi johtua esimerkiksi työstä, jossa ollaan pitkään paikallaan staattisessa jännityksessä.
Kiertäjäkalvosimen oireille paras hoito on fysioterapia ja harjoittelu. Pienet repeämät, hiertymät ja heikon verenkierron aiheuttamat jänteen tulehdukset paranevat tehokkaasti, kun jännettä kuormitetaan sopivasti. Paras väline kiertäjäkalvosimen harjoittamiseen on vastuskuminauha. Sillä saa sopivan kasvavan vastuksen, joka parantaa tehokkaasti jänteen verenkiertoa ja lihasten voimaa.
1. Työntö eteen
Ota kuminauha yläselän kautta kainaloista molempiin käsiin. Työnnä kädet suoraksi etuviistoon mahdollisimman pitkälle siten, että lavat liukuvat kauas toisistaan ja yläselkä pyöristyy. Puhalla samalla napakasti ulos. Palauta kädet alkuasentoon sisään hengittäen.
Liike vahvistaa vahvistaa lapatukilihaksia ja parantaa lavan liikkuvuutta.
2. Isometrinen ulkokierto

Ota kuminauhasta vasaraote ja kiristä se käsien väliin, kyynärnivelet 90 asteen kulmassa.
Pidä hartiat alhaalla ja nosta kuminauha silmien tasolle hallitusti ja rauhallisesti ulos hengittäen. Laske takaisin alkuasentoon sisään hengittäen. Pidä kuminauha tiukkana koko liikeradan ajan.
Liike vahvistaa kiertäjäkalvosinta ja parantaa sen verenkiertoa.
3. Ulkokierto

Ota kuminauhasta vasaraote ja kiristä se käsien väliin, kyynärnivelet 90 asteen kulmassa. Pidä toinen käsi paikallaan ja kierrä toinen olkapää ulkokiertoon. Palauta hallitusti takaisin. Älä anna kyynärpään painua kylkeen kiinni liikesuorituksen aikana.
Liike vahvistaa olkapään ulkokiertäjiä ja parantaa niiden verenkiertoa.
4. Sisäkierto

Kiinnitä kuminauha ovenkahvaan ja ota siitä vasaraotteella kiinni kyynärnivelen ollessa 90 asteen kulmassa. Kierrä olkapää vatsaa kohti sisäkiertoon. Palauta hallitusti alkuasentoon. Tee harjoite rauhallisesti. Älä anna kyynärpään painua kylkeen kiinni suorituksen aikana.
Liike vahvistaa olkapään sisäkiertäjiä.
5. Rinnan venytys

Asetu seisomaan esimerkiksi oviaukkoon. Vie käsi pitkälle yläviistoon lähes suoraksi ja ota ote ovenkarmista. Käännä itseäsi poispäin oviaukosta ja kurota samalla pituutta kädellä. Pidä venytys muutaman sekunnin ajan ja rentouta.
Liike parantaa olkapään ja lavan liikkuvuutta.
6. Olkapään ja lavan hallinta ja liikkuvuus

Asetu vatsamakuulle ja aseta toinen käsi otsan alle tueksi. Aseta toinen käsi suoraksi sivulle, kurota sillä pituutta ja irrota se lattiasta. Vie käsi hallitusti selän päälle ja sieltä edelleen pituutta kurottaen suoraksi eteen. Olkavarsi tulee lähelle korvaa.
Liike aktivoi lapatukilihaksia ja vahvistaa kiertäjäkalvosinta sekä parantaa olkapään ja lavan liikkuvuutta.
Artikkeli on ilmestynyt Kotilääkärissä 2/2022.
Lisää jumppavinkkejä

Hartiajumien, olkapäävaivojen tai alaselkäkipujen taustalla voi olla jäykkä rintaranka – näin testaat itse rintarankasi liikkuvuutta

Jäätynyt olkapää vaatii sitkeää päivittäistä jumppaa – fysioterapeutti neuvoo tehokkaat jäätyneen olkapään hoito-ohjeet

Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous