Terveys

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

Tietyt tavat voivat aiheuttaa hiivatulehduksia, hiertymiä ja kutinaa. Alapään vääränlainen pesu voi pahimmillaan altistaa emättimen tulehduksille, kuten myös stringien tai pikkuhousunsuojien päivittäinen käyttö. Entä kannattaako öisin nukkua ilman alushousuja vai alushousut jalassa? Listasimme 8 yleistä virhettä, joiden välttäminen kohentaa vaginasi terveyttä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Vääränlainen hoito voi lisätä alapään kutinaa ja tulehdusriskiä.

Tietyt tavat voivat aiheuttaa hiivatulehduksia, hiertymiä ja kutinaa. Alapään vääränlainen pesu voi pahimmillaan altistaa emättimen tulehduksille, kuten myös stringien tai pikkuhousunsuojien päivittäinen käyttö. Entä kannattaako öisin nukkua ilman alushousuja vai alushousut jalassa? Listasimme 8 yleistä virhettä, joiden välttäminen kohentaa vaginasi terveyttä.

1. Älä tee alapesuja saippualla

On tärkeää huolehtia hyvästä intiimihygieniasta, mutta liika on liikaa. Riittää, kun teet alapesun vedellä 12 kertaa päivässä ja hikisen urheilun jälkeen.

Älä koskaan suihkuta vettä emätinaukkoon tai käytä alapesussa saippuaa. Jos vesi ei riitä, käytä hellävaraisia intiimipesuaineita, joita saa apteekeista ilman reseptiä.

Syvät huuhtelut ja saippuat voivat tuhota emättimen luonnollisen bakteerikannan ja aiheuttaa tulehduksia. Runsas, kokkareinen valkovuoto ja paha haju ovat tulehduksen oireita, ja entistä kiivaampi pesu voi vain pahentaa sairastelukierrettä.

2. Älä käytä pikkuhousunsuojaa päivittäin

Valkovuoto on emättimen normaali tapa puhdistaa itsensä. Vuoto voi olla runsasta ovulaation aikaan eli pari viikkoa ennen kuukautisia. Pikkuhousunsuojan käyttö helpottaa runsaita vuotopäiviä, mutta emätintä ei kannata hautoa siteillä jatkuvasti.

Jatkuva siteiden käyttäminen ja harvat vaihtovälit luovat oivan ympäristön tulehduksia aiheuttavien bakteerien lisääntymiselle. Korvaa päivittäiset pikkuhousunsuojat vesipesuilla. Vaihda alushousut tarvittaessa pari kertaa päivässä.

Keskustele: Pärjäättekö ilman päivittäistä pikkuhousunsuojan käyttöä?

3. Älä käytä tiukkoja stringejä jatkuvasti

Tiukkojen stringien käyttäminen päivittäin voi aiheuttaa hiertymiä emättimen herkkiin limakalvoihin. Lisäksi stringien naru liikkuu helposti takaa eteen, jolloin peräaukon bakteerit voivat kulkeutua emättimeen, ja seurauksena voi olla tulehdus.

Toistuvista emätintulehduksista kärsivän kannattaa vähentää stringien käyttöä. Väljemmät pöksyt ovat paremmat, jos sisemmät häpyhuulet ovat suuret ja hiertyvät helposti. Jos haluat käyttää stringejä, valitse kokoa suurempi malli kuin tavallisissa alushousuissa.

Käytä bikinirajojen ajelun jälkeen väljiä puuvillahousuja. Nuku öisin ilman alushousuja, jotta emättimen iho tuulettuu ja rauhoittuu.

4. Älä pese vaatteita hajustetuilla pesuaineilla

Voimakkaat hajusteet ovat myrkkyä vaginan limakalvoille. Pese vaatteet hajustamattomilla pesu- ja huuhteluaineilla. Käytä pesupulveria maltillisesti. Alusvaatteisiin ja housuihin jääneet pulverirakeet voivat aiheuttaa alapäähän kutinaa ja punoitusta.

5. Älä rasita alapäätä kemikaaleilla ja nyppimisellä

Häpykarvojen ajelu voi ärsyttää ihoa. Varo, ettei sheivausgeeliä mene emättimen sisälle ja huuhtele iho hyvin. Kosteuta ajeltu iho hajustamattomalla perusvoiteella, jolla voit korvata myös sheivausgeelin. Älä vedä tiukkoja housuja jalkaan heti ajelun jälkeen.

Jos häpykumpu ärtyy ajelusta, voit kokeilla mietoa hydrokortisonivoidetta. Älä käytä alapään iholle vahvoja, reseptin vaativia kortisoneja, sillä ne voivat vaurioittaa ihoa pahemmin.

Vahaaminen tai nyppiminen voi saada karvat kasvamaan ihon sisään. Ihoon voi tulla karvatupentulehdus, joka aiheuttaa kivuliaita näppyjä. Älä puristele näppyjä, sillä se pahentaa tulehdusta. Raju karvatupentulehdus vaatii antibioottikuurin. Jos iho on aina ärtynyt, kannattaa miettiä, onko karvattomuus tuskan arvoista.

6. Älä elä sokerilla ja vaaleilla viljoilla

Kiinnitä huomiota ruokavalioosi, jos kärsit toistuvista hiivatulehduksista. Sokeri, valkoiset viljat ja hiivalla käytetyt juomat saattavat altistaa hiivatulehduksille. Asidofilus-maitohappobakteeria sisältävät tuotteet taas voivat ehkäistä hiivaa.

Alapään kuivuudesta kärsivä voi kokeilla soijatuotteita. Joidenkin tutkimusten mukaan soijan isoflavonoidit saattavat toimia elimistössä naishormoni estrogeenin tapaan. Estrogeenitason lasku aiheuttaa limakalvojen kuivumista, jolloin soijapitoisesta ruoasta voi olla apua.

Lue myös: Hiivaton dieetti – tasapainota hiivan määrä elimistössä

7. Älä käytä maustettuja ja tuoksuvia liukuvoiteita

Maustetut ja värikkäät liukuvoiteet voivat olla hauska idea, mutta ne voivat tehdä tuhoa limakalvoille. Käytä aina hajustamatonta, väritöntä ja allergiatestattua liukuvoidetta.

Vältä aineita, joiden mainostetaan luovan iholle lämmittävän, kutittavan tai viileän tunteen. Näissä tuotteissa voi olla piparminttua, inkivääriä tai kemikaaleja, jotka ärsyttävät emätintä.

Tuoksuvia ja lämmittäviä hierontaöljyjä voi käyttää esileikissä, mutta öljyiset kädet on pestävä hyvin ennen intiimialueiden koskettelua.

8. Älä laiminlyö gynekologi-käyntejä

Gynekologilla käymisestä kannattaa tehdä samanlainen rutiini kuin hammaslääkärikäynnistä tai terveystarkastuksesta.

Pahanhajuinen valkovuoto, emättimen kutina, rajut kuukautiskivut ja alavatsan säryt pitäisi aina tutkituttaa gynekologilla. Terveenkin naisen on hyvä käydä sisätutkimuksessa ja irtosolunäytteessä eli papa-tutkimuksessa 23 vuoden välein.

Lue myös:

Miksi yhdyntä sattuu? 6 syytä outoihin emätinkipuihin

Keskustelussa: Bikinialueeni on järkyttävässä kunnossa!

Naisen vuosihuolto – tarkista nä asiat terveydestäsi säännöllisesti

Höyrykylpyjä, valkaisuja ja kristallikoristeita – 8 kauneushoitoa vaginalle

Lähteet: Ehkäisynetti, Evereyday Health, Prevention, Terveyskirjasto, YTHS

X