Terveys

Jaana, 49, luuli selkäsärkyä vyöruusuksi – piikkimäinen kipu olikin välilevyn pullistuma, joka vaati leikkauksen

Jaana Oinonen kokeili selkäkipuun kaikkea mahdollista hoitoa, mutta välilevyn pullistuma vaati lopulta leikkaushoidon.

Teksti:
Jaana Kalliokoski
Kuvat:
Sampo Korhonen

Jaana Oinonen sinnitteli selkäkivun kanssa kuukausia ennen kuin välilevyn pullistuma leikattiin.

Jaana Oinonen kokeili selkäkipuun kaikkea mahdollista hoitoa, mutta välilevyn pullistuma vaati lopulta leikkaushoidon.

Jaana Oinosen, 49, selkäsäryn syyksi paljastui välilevyn pullistuma:

”Lapaluun alue on kampaajan työssäni usein jumissa, mutta elokuussa 2021 vasenta lapaa alkoi särkeä niin, etteivät hieronta ja liikuntakaan auttaneet. Piikkimäinen kipu viilsi aina kainaloon asti. Levossa särky vain paheni, ja minun oli vaikea olla paikallani.

Eräs asiakkaani kertoi saaneensa koronarokotteesta vyöruusun ja sen myötä säryn lapaluun alle. Se kuulosti tismalleen samalta kuin oma kipuni. Olin itsekin ottanut elokuussa koronarokotteen. Menin lääkäriin, ja hän määräsi vyöruusuun lääkettä. Alkuun se auttoikin. Kun kipu kuitenkin palasi, menin uudestaan lääkäriin ja sain jotain toista lääkettä. Sekään ei vienyt kipua kokonaan pois.

Äitini patistamana menin lopulta fysiatrille ja magneettikuvaukseen. Kävi ilmi, että ’vyöruusu’ olikin välilevyn pullistuma. Fysiatri totesi, että minulla olisi edessä leikkaus, mutta sen riskinä on neliraajahalvaus. Kauhistuin ja ajattelin, että ei ikinä, vaiva saisi mennä ohi ilman leikkausta.

Sain uutta kipulääkettä ja kokeilin osteopatiaa sekä kalevalaista jäsenkorjausta. Kotona rullailin selkää hierontarullalla. Kävin myös fysioterapeutilla. Töissä sinnittelin ilman päivänkään sairauslomaa, koska olen yrittäjä.”

Lue myös: Millaista on vaarallinen selkäkipu? Asiantuntija kertoo, milloin selkäsäryn taustalla voi olla vakavampi vaiva

Jaanan välilevyn pullistuma leikattiin lopulta

”Jossain vaiheessa kivuiltani tajusin, että välilevyn pullistuma ei taida minun kohdallani parantua jumpalla. Lisäksi olin kyllästynyt syömään jatkuvasti lääkkeitä. Menin terveyskeskuksen omalääkärille, joka laittoi lähetteen leikkaukseen.

Kolmen viikon päästä istuin jo HUS:n neurokirurgi Raj Rahulin vastaanotolla, joka ihmetteli, miksi vasta nyt tulen leikkaukseen. Hän oli ensimmäinen lääkäri, joka todella kohtasi minut. Hän vakuutti, että leikkauksen riskit ovat hyvin pieniä ja totesi, ’ettei me täällä ihmisiä halvaannuteta’.

Kuukauden päästä eräänä toukokuisena aamuna kävelin leikkaussaliin. Ikkunoista näkyi sininen taivas ja aurinko paistoi. Kun minut nukutettiin, tuntui kuin betonia valettaisiin niskaani.

Herätessäni aloin heti pyöritellä nilkkoja ja ranteita, jotta toipuminen alkaisi saman tien. Lääkärin mukaan leikkaus meni juuri kuten pitikin. Totesin, että illaksi pitää ehtiä kotiin lätkämatsia katsomaan.”

”Kivut jäivät leikkauspöydälle”

”Olen todella kiitollinen leikkaavalle kirurgille. Kaikki kivut jäivät leikkauspöydälle. Pitkään vain kuulostelin itseäni ja ihmettelin, kun mihinkään ei enää satu.

Leikkauksen jälkeen olen ollut täysin kunnossa. Turhaan sinnittelin välilevyn pullistuman ja kivun kanssa kymmenen kuukautta. Ei olisi kannattanut epäröidä, sillä leikkaus oli lottovoittoakin parempi.”

Lue myös: Kotiliesi.fi: Selkävaivat eivät aina oireile selässä, vaan kipu voi tuntua reidessä tai sisäelimissä – katso kuvasta, missä päin kehoa selkäsairaudet voivat vihoitella

X