Terveys

Kaiutinkierto on monelle mikkiä pidelleelle tuttua – Tarja Merivirran korvissa ujellus ei koskaan loppunut: ”Iltaisin kaipasin täydellistä hiljaisuutta”

Jos jotain ei voi muuttaa, se kannattaa hyväksyä, Tarja Merivirta sanoo. Vaikka hän tekisi mitä, vinkuna korvissa ei lakkaa. Tinnitus on ollut Tarjan kumppani jo 30 vuoden ajan.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Tarja Merivirta sanoo selvinneensä tinnituksen kanssa vähällä.

Jos jotain ei voi muuttaa, se kannattaa hyväksyä, Tarja Merivirta sanoo. Vaikka hän tekisi mitä, vinkuna korvissa ei lakkaa. Tinnitus on ollut Tarjan kumppani jo 30 vuoden ajan.

Tuuli vinkuu, jääkaappi hurisee ja ilmastointi kohisee. Hiljaisimmassakaan paikassa ei ole koskaan täysin hiljaista, ja se on Tarja Merivirran mielestä hyvä asia. Ympäristön äänet peittävät alleen Tarjan korvien vinkunan.

– Vinkuna muistuttaa antennitelevision kohinaa. Ääntä, joka kuului, kun televisio aikanaan haki kanavaa ja ruudussa näkyi lumisadetta, Tarja, 59, kuvailee.

Vinkuvan television voi aina sammuttaa, mutta Tarjan korvissa kuuluvaa ääntä ei. Ääni on tinnitusta. Sillä tarkoitetaan erilaisia elimistön itse tuottamia ääniaistimuksia, jotka aivot tulkitsevat äänenä. Oikeasti ääni on kuuloradaston tuottamaa sähköistä kohinaa.

– Pahempiakin ääniä on olemassa, ammattimuusikko Tarja sanoo.

Tarja korvat alkoivat soida lähes 30 vuotta sitten.

Lue myös: Päänsärky tai tinnitus voi johtua leuan alueen jumeista – näin hierot ja rentoutat purentalihaksia kotona

Tinnitus tarttui keikalta

Ääni oli kova ja nopea ujellus, kuten kaiuttimesta mikrofoniin palaava ääni on. Bändi kasasi esiintymislavalla kamojaan ja valmistautui keikkaan. Laulaja Tarja oli huolehtimassa mikrofonista, kun kaiuttimen ääni lähti kiertämään.

– Kaiutinkierron ääni iski korviin räjähdyksen voimalla, ja se teki järjettömän kipeää, Tarja muistelee.

Koska korviin sattui vielä seuraavanakin päivänä ja ne vinkuivat, Tarja hakeutui lääkäriin. Lääkäri kertoi, että Tarjalla oli meluvamma. Koska potilaan korvat olivat alkaneet soida meluvamman jälkeen, vamma oli todennäköisesti vaurioittanut kuuloa ja sitä pitäisi tutkia tarkemmin.

– Lääkärin epäily osui oikeaan. Kuulontutkimuksessa minulla todettiin lievä kuulonalenema.

Lääkäri kertoi, että kuulonalenema voi olla tilapäinen ja että korvalla on keinonsa korjata tilannetta. Toistuvat, melualtistukseen liittyvät kuulonalenemat heikentävät kuitenkin vähitellen kuuloa.

Ne tuhoavat kuuloaistinsoluja, joiden määrä on rajallinen.

Tarja pelkäsi, että hän menettäisi kuulonsa ja ammattinsa. Hän ei ollut huolissaan korviensa soimisesta, sillä pahin ääni hiipui ajan myötä.

Kymmenen vuotta sitten ääni voimistui, eikä se ole hiljennyt sen jälkeen.

– Epäilen, että tinnitukseni sai alkunsa keikalla tapahtuneesta meluvammasta.

”Joskus iltaisin kaipasin täydellistä hiljaisuutta”

Useimmat ihmiset voivat hyvin, kun ympärillä on sopivasti ääntä ja mahdollisuus hakeutua välillä hiljaisuuteen. Jatkuva ääni ärsyttää, väsyttää ja aiheuttaa stressiä, oli se peräisin mistä tahansa.

– Joskus iltaisin kaipasin ihan täydellistä hiljaisuutta. Ajattelin, että tekisin mitä vain, jos riivatun vinkuna hellittäisi edes hetkeksi.

Tarja Merivirta
Maalla asuessa monet projektit auttavat suuntaamaan ajatukset pois häiritsevästä vinkunasta.

Tarja löysi hiljaisuuden suihkusta. Kylpyhuoneesta tuli perheenäidin oma huone, jonne hän vetäytyi ja laittoi suihkuveden valumaan. Solisevan veden ääni oli korvien vinkunaa voimakkaampi. Se oli luonnollinen ja sellaisena huomaamaton ja rauhoittava.

– Onneksi asuin kerrostalossa, jossa ei ollut vesimaksua.

Aamulla virkeänä Tarja unohti tinnituksen. Hän laittoi luurit korville ja kuunteli musiikkia, välillä liian kovaa.

– Luurini eivät olleet parhaimmasta päästä. Kun käytin niitä, saatoin tietämättäni pahentaa tinnitusta.

Luonnon äänet voittavat keinotekoiset

Tinnitukseen liittyy usein ääniyliherkkyyttä, jolloin tavallisetkin ympäristön äänet kuulostavat normaalia kovemmilta ja häiritsevät poikkeuksellisen paljon. Liikenteen melu, mutta myös pienet, luonnolliset äänet rasittivat ääniyliherkkää Tarjaa.

– Noteerasin jokaisen rappukäytävässä kulkevan ihmisen ja seinänaapurin vessakäynnit. Paikansin pelkän kuulon avulla kodissa pörräävän kärpäsen.

Jatkuva tuntosarvet pystyssä oleminen oli kuluttavaa ja teki olosta levottoman. Moni ääniyliherkkä turvautuu hankalissa tilanteissa mielellään korvatulppiin, mutta Tarja teki pysyvämmän ratkaisun. Kun kerrostalokoti joutui isoon remonttiin, Tarja ei muuttanut väliaikaisasuntoon, vaan hankki toisen kodin maalta.

– Koti maaseudulla ei ole mikään huopatossutehdas, mutta luonnon äänet ovat keinotekoisia mukavampia.

Luonnon äänet ovat niin kauniita, ettei Tarja nykyään kuuntele juuri lainkaan musiikkia. Kuulokkeet lojuvat käyttämättöminä kaapissa.

– Musiikki peittäisi tinnituksen ääntä, mutta pärjään ilmankin. Suojaan kuu­loani ulkopuolelta tulevilta, voimakkailta ääniltä, en elämältä.

Touhuaminen auttaa

Tinnitusta ei voida parantaa, mutta äänen häiritsevyyttä voidaan helpottaa monin tavoin. Tarja ei ole hakenut apua tinnitukseensa lääkäriltä.

– Vaivaan ei voi vaikuttaa. Mutta huonolla fiiliksellä kaikki asiat ärsyttävät enemmän, tinnituskin.

Koti maalla on Tarjalle tinnittäjänä ja touhun ihmisenä pelastus. Kotona riittää keskeneräisiä projekteja: maata pitää kääntää, salaojia kaivaa, maalata ja tehdä kukkapenkkejä ja kaatopaikkakuormaa.

Tekeminen auttaa suuntaamaan ajatukset pois häiritsevästä äänestä.

– Niin kauan kuin jaksan touhuta, en tarvitse mindfulness-harjoituksia ohjaamaan ajatuksiani.

Kun Tarja kirjoittaa tai lukee, ajatukset ovat tekstissä eikä tinnitus haittaa.

Välillä Tarja miettii, miten hän pärjää, jos ääni voimistuu nykyisestä. Mitä hän tekee, jos oma toimintakyky iäkkäänä heikkenee niin, ettei hän voi kuin maata aloillaan ja kuunnella ääntä?

– Toivottavasti kädet pelaavat loppuun asti ja voin ottaa kitaran käteeni.

Kun Tarja kirjoittaa tai lukee, ajatukset ovat tekstissä eikä tinnitus haittaa. Ääni on toistaiseksi sen verran vaimea, ettei se vaikuta laulamiseen eikä äänenvireeseen. Pelko ammatin menetyksestä on osoittautunut aiheettomaksi.

Liljan kukka soi puhtaasti, kun laulatan ikäihmisiä palvelukeskuksessa.

Korvissa soivasta äänestä on harmia lähinnä vain, kun Tarjan pitää pysähtyä pohtimaan jotain ja ääni tahtoo ohjata ajatukset karkuteille. Silloin Tarja pysähtyy, antaa vinkunalle aikaa ja kuuntelee sitä kaikessa rauhassa.

– Kun en kampea vastaan, ääni muuttuu huomaamattomaksi taustaääneksi ja saan ajatukset haltuuni.

Kotiliesi.fi: Tinnituksesta kärsivä Tuulia Sundberg: ”Tinnitus oli kuin tikku varpaassa”

X