Terveys

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

Kannattaako naisten nukkua alushousut jalassa vai nauttia yöunista ilman alushousuja? Kysyimme asiaa gynekologi Leena Väisälältä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos ilman alushousuja nukkuminen ei tunnu luontevalta, kannattaa yöksi pukea hengittävästä luonnonmateriaalista valmistetut alushousut.

Kannattaako naisten nukkua alushousut jalassa vai nauttia yöunista ilman alushousuja? Kysyimme asiaa gynekologi Leena Väisälältä.

Töölön ja Ympyrätalon Mehiläisessä vastaanottoa pitävä gynekologi Leena Väisälä suosittelee ilman alushousuja nukkumista erityisesti niille, joilla on intiimivaivoja, kuten hiivatulehdusta, kutinaa, kirvelyä tai yhdyntäkipuja.

– Nainen, jolla ei ole mitään näistä vaivoista, voi todennäköisesti huoletta nukkua alushousut jalassa. Emättimen limakalvolle tekee kuitenkin hyvää ilman alushousuja nukkuminen eli niin sanottu tuuletus. Hiivatulehduksia tulee helpommin, jos limakalvot eivät saa koskaan tällaista tuuletusta, Väisälä sanoo.

Entä jos kuitenkin haluaa nukkua alushousut jalassa?

Jos alushousuja haluaa käyttää nukkuessa, kannattaa erityistä huomiota kiinnittää alushousujen materiaaliin. Väisälä kehottaa suosimaan luonnonmateriaaleja, jotka hengittävät hyvin.

– Yleensä intiimiongelmista kärsiviä kehotetaan käyttämään puuvillasta valmistettuja alushousuja.

Keinokuituisia alushousuja Väisälä suosittelee välttämään.

– Keinokuituiset alushousut eivät hengitä. Niiden käyttäminen on siis vähän sama asia kuin pistäisi muovin limakalvolle.

Myös alushousujen malli saattaa olla suuri tekijä. Tiukat stringit saattavat hangata emättimen limakalvoa ja aiheuttaa hiertymiä. Liian löysien stringien naru taas saattaa liikkua takaa eteen ja aiheuttaa peräaukon bakteerien kulkeutumista emättimeen. Jos ongelmia ilmenee, on viisasta miettiä, kannattaisiko stringit vaihtaa toisen mallisiin alushousuihin.

– Toisten limakalvot kestävät hyvin stringien jatkuvaa käyttöä, toisten ei, Väisälä sanoo.

Myös liian voimakkailla pesuaineilla pestyt alushousut voivat ärsyttää limakalvoja. Alushousujen pesemiseen Väisälä suositteleekin käytettäväksi hajusteettomia ja mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältäviä pesuaineita.

Pikkuhousunsuojia ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön

Vaikka osa naisista voi huoletta käyttää alushousuja päivin ja öin, Väisälä ei suosittele jatkuvaa pikkuhousunsuojien käyttöä kenellekään.

– Niiden sisältävän muovin takia kosteus ei haihdu vaan pysyy alapäässä ja luo hiivan lisääntymiselle otolliset olosuhteet. Kaikilla on elimistössä hiivasoluja, mutta ne aiheuttavat oireita vain silloin, kun ne pääsevät lisääntymään.

Jos pikkuhousunsuojia käyttää kuukautisten aikana, kannattaa valita mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältävä suoja. Huonoin valinta Väisälän mukaan on runsaasti kemikaaleja sisältävä hajustettu pikkuhousunsuoja.

Lue myös:

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

Millainen valkovuoto on normaalia? – Valkovuoto paljastaa esimerkiksi hiivataudin tai herpeksen

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

X