Terveys

Kosmetiikassa voi piillä ikävä riski silmille – etenkin yksi kauneusvillitys tuo silmälääkärille asiakkaita

Ärsyyntyivätkö silmät uutuusripsarista? Silmäoireiden syy voi piillä myös yleisessä vaivassa, jolla ei ole kosmetiikan kanssa tekemistä.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock

Kosmetiikan herkistämiä ja kuivia silmiä voi olla vaikea erottaa toisistaan.

Ärsyyntyivätkö silmät uutuusripsarista? Silmäoireiden syy voi piillä myös yleisessä vaivassa, jolla ei ole kosmetiikan kanssa tekemistä.

Voiko kuorintavoiteen rae, pesemättömät meikit tai maskaran hitunen aiheuttaa ärsytystä suurempaa haittaa silmille?

Kysyimme asiantuntijalta, millaisia riskejä kosmetiikan käyttöön voi silmien terveyden näkökulmasta liittyä.

Ripsienpidennykset voivat altistaa infektiolle

Silmät ovat monella koetuksella: erilaiset meikkituotteet, niiden poistoaineet sekä piilolinssit ovat osa monen viikoittaista arkirutiinia. Moni tunnistaa ikävän kokemuksen herkkään silmään eksyvästä roskasta – mutta kuinka suuri riski on saada kosmetiikasta hankausta rajumpia oireita?

Silmäaseman vastuulääkäri Tuomo Lehtosen mukaan suurin osa käyttää kosmetiikkaa arjessaan ongelmitta. Silmälääkärin vastaanotolla korostuu kuitenkin kauneudenhoitoon liittyvä kategoria, joka tuntuu aiheuttavan muita enemmän päänvaivaa.

– Ripsienpidennykset tuntuvat olevan tässä suhteessa ihan oma ryhmänsä, Lehtonen sanoo.

Pidennysten liima voi ärsyttää silmän pintaa, mutta pidennyksiin liittyy myös erilaisia bakteeri-infektioita.

– Mikrobit asustavat herkemmin pidennyksissä. Toisaalta myös liiman aiheuttama ärsytys voi altistaa entisestään sarveiskalvon bakteeri-infektiolle, Lehtonen sanoo.

Toinen silmävaivoja aiheuttava kategoria on Lehtosen mukaan kosmeettiset piilolinssit – etenkin, jos niitä käyttää jatkuvasti ja jopa nukkuu piilolinssien kanssa. Kosmeettisilla piilolinsseillä tarkoitetaan esimerkiksi värillisiä piilolinssejä.

– Piilolinsseissä on aina riski sarveiskalvon bakteeritulehdukselle, mutta erityisesti niitä aiheuttavat huonosti istuvat ja huonolaatuiset linssit, joita ei ole sovitettu optikolla, Lehtonen sanoo.

Lue myös: Irtoripsissä on paha riski, joka huolestuttaa silmälääkäriä – vaikuttajalla hurja tarina: ”En ole tullut ajatelleeksi”

Silmänympärysvoidetta silmän alla.
Suositut retinoidipohjaiset silmänympärysvoiteet voivat pahentaa kuivasilmäisyyttä. © iStock

Tarkkana glitterin ja kuorinta-aineiden kanssa

Silmäluomen reunassa ja sen läheisyydessä myös mikä tahansa meikki voi päätyä silmän pinnalle. Se voi aiheuttaa ärsytysoireita, mutta mistään vaarallisesta asiasta ei ole kyse.

Tavallinen, päivittäinen kosmetiikka ei siis juuri näy silmälääkärin vastaanotolla, mutta tietyissä tuotteissa piilee potentiaalinen riski:

– Glitter sekä kuorinta-aineiden mikrorakeet voivat silmäluomen alle eksyessään hangata silmän pintaa sekä sarveiskalvoa.

Myös suositut A-vitamiinijohdannaiset silmänympärysvoiteet voivat aiheuttaa ikävää oireilua.

– Retinoidipohjaisilla tuotteilla voi olla silmäluomen rauhasia surkastuttava ja silmiä kuivattava vaikutus. Tämä korostunee potilailla, joilla rauhaset toimivat jo valmiiksi huonosti, Lehtonen sanoo.

Lue myös: Retinoli on ihonhoidon ihmeaine, josta kaikki puhuvat juuri nyt – lääkäri kertoo, miksi retinolivoide tekee hyvää iholle

Kuivasilmäisyyttä vai kosmetiikan aiheuttama haitta?

Silmä on arka elin, joka oireilee herkästi. Jos jokin on vialla, sen kyllä tuntee.

– Silmät kyllä ilmoittavat itsestään, mikäli kaikki ei ole kunnossa ja antavat välittömän palautteen, jos sinne eksyy jotain sinne kuulumatonta, Lehtonen sanoo.  

Tällöin silmissä voi esiintyä kyynelvuotoa, kirvelyä, kutinaa, roskan tunnetta tai ajoittaista silmäsärkyäkin. Pitkälti samoja oireita aiheuttaa myös monille tyypillinen kuivasilmäisyys, jossa silmien kuivuus aiheuttaa ärsytystilan silmän pinnalle.

Mistä kuivasilmäisyyden ja kosmetiikan aiheuttaman ärsytyksen sitten voi erottaa toisistaan?

– Oireiden perusteella on jopa mahdotonta erottaa, onko kyseessä kuivasilmäisyys vai kosmetiikan aiheuttama ärsytys, Lehtonen sanoo.

Syy selviää parhaiten kokeilemalla: jos silmät ärtyvät ja syyksi epäilee kosmetiikkaa, kannattaa tuote jättää pois ja katsoa, miten silmät voivat.

– Jos ikävä tunne jatkuu, on syytä kääntyä optikon tai silmälääkärin puoleen, Lehtonen muistuttaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Silmät kuivuvat syystä, josta moni ei ole kuullutkaan – Ailan, 68, vuosikausien piina loppui lämpöhoidolla

Eksyikö silmään jotain ylimääräistä? Toimi näin

Mutta kuinka toimia, jos silmään sohaisee meikkiä tai hankausta aiheuttaa vaikkapa irronnut ripsi?

– Jos silmään lentää jotain, sitä voi rohkeasti huuhdella vesijohtovedellä, Lehtonen ohjeistaa.

Joskus silmään jää huuhtelun jälkeen pieni roskantunne. Siitä ei Lehtosen mukaan kannata vielä huolestua.

– Joskus silmää huuhdellessa voi käydä niin, että samalla huuhtelee pois kyynelnesteen, ja se voi ärsyttää silmää. Silmä rauhoittuu usein itsestään, mutta myös kosteuttava silmätippa voi mahdollisesti helpottaa oloa, Lehtonen neuvoo.

Jos silmä on vielä päivän päätteeksi kipeä, voi sitä olla syytä näyttää lääkärille.

– Jos silmään on päässyt pintanaarmu, se voi altistaa tulehdukselle. Silloin silmään kannattaa laittaa ennaltaehkäisevä antibiootti.

X