Terveys

Kutinaa, kirvelyä, punoitusta… Sukupuolitauti vai jotain muuta?

Alapään kutina, kirvely ja punoitus ovat yleisiä vaivoja, joista monet naiset kärsivät elämänsä aikana. Mistä nämä kiusalliset oireet johtuvat ja kuinka niitä kannattaa hoitaa? Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Pelkkä ihon ja limakalvojen kuivuus voi aiheuttaa alapään kutinaa, kirvelyä ja punoitusta.

Alapään kutina, kirvely ja punoitus ovat yleisiä vaivoja, joista monet naiset kärsivät elämänsä aikana. Mistä nämä kiusalliset oireet johtuvat ja kuinka niitä kannattaa hoitaa? Kysyimme asiantuntijalta.

Alapään kutina, kirvely ja punoitus ovat monelle naiselle kiusallisen tuttuja vaivoja. Oireet saattavat johtua vähimmillään alapään kuivuudesta, hiivatulehduksesta tai bakteerivaginoosista. Harvinaisempia syitä oireille ovat sukupuolitaudit ja erilaiset ihosairaudet.

Kutinan syynä voi olla hiiva tai bakteerivaginoosi

Kun intiimivaivana on kutina, naiset diagnosoivat usein itselleen hiivasienitulehduksen. Se saattaakin olla oireen taustalla, mutta kyse voi olla myös bakteerivaginoosista.

– Jos kutinaan liittyy kokkareista valkovuotoa, kyse on todennäköisesti hiivatulehduksesta. Jos alapäässä sen sijaan on hieman kalamainen haju, kyse voi olla bakteerivaginoosista, kertoo lääketieteen tohtori, gynekologian ylilääkäri sekä synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Oulun Terveystalosta.

Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi johtuvat kummatkin emättimen luontaisen mikrobitasapainon häiriintymisestä. Mikrobitasapaino voi häiriintyä esimerkiksi jatkuvasta pikkuhousunsuojien tai tiukkojen tekokuituhousujen käytöstä. Alapään bakteeritasapaino saattaa järkkyä myös liiallisesta pesusta ja etenkin siitä, jos alapesuun käytetään suihkugeelejä tai muita pesuaineita. Myös matalahormoniset ehkäisyvalmisteet ja vaihdevuosien lähestymisen aiheuttama estrogeenipitoisuuden lasku kehossa voivat sotkea mikrobitasapainon.

– Jotkut naiset saavat bakteerivaginoosioireilua myös yhdynnän jälkeen. Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että siemenneste on melko emäksistä ja muuttaa hetkellisesti emättimen happamuuden vääräksi. Yleensä emätin kuitenkin itse korjaa tuon tasapainon oikeaksi ja paha haju loppuu noin päivässä, Ahonkallio sanoo.

Pelkkä kuivuus voi aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja punoitusta

Entä jos valkovuoto on täysin normaalia, mutta alapää kutisee, kirvelee ja punoittaa siitä huolimatta? Näissä tapauksissa kyse voi Ahonkallion mukaan olla pelkästään alapään ihon ja limakalvojen kuivuudesta.

– Jos valkovoto ei ole kokkareista tai pahalta haisevaa, kyse on todennäköisesti pelkästään kuivuudesta. Harvinaisempia syitä kutinalle, kirvelylle ja punoitukselle ovat sitten erilaiset jäkälätaudit ja muut varsinaiset ihosairaudet, Ahonkallio kertoo.

Kuivuudesta kärsivien kannattaa Ahonkallion mukaan sivellä ongelma-alueelle kevyttä perusvoidetta. Yli nelikymppiset naiset voivat kokeilla myös paikallisestrogeenivalmisteita limakalvojen kosteuden lisäämiseen.

– Vaikka kuukautiset vielä tulisivatkin, niin yli nelikymppisillä naisilla saattaa toisinaan olla kuivuutta, joka johtuu estrogeenin puutteesta limakalvoilla. Siihen paikallisestrogeenivalmisteet ovat hyvä apu, Ahonkallio vinkkaa.

Kyseessä on harvemmin sukupuolitauti

Sukupuolitaudeista klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja punoitusta. Klamydia on Suomessa yleisin testeillä diagnosoitava sukupuolitauti, jota vuosittain todetaan 14 000 uutta tartuntaa. Tippuritartuntoja sen sijaan todetaan vuosittain vain 200.

– Pelkän kutinan, kirvelyn ja punoituksen perusteella kyseessä on harvemmin sukupuolitauti. Virtsatessa kirveleminen ja epämääräinen, kellertävä valkovuoto ovat tyypillisiä klamydian oireita. Usein klamydian yhteydessä on myöskin alavatsakipua, joka ei ole kuivuuden, hiivatulehdukseen tai bakteerivaginoosin oire. Jos siis on harrastanut suojaamatonta seksiä satunnaisen kumppanin kanssa, sukupuolitaudin mahdollisuus on hyvä sulkea pois, Ahonkallio ohjeistaa.

Heti seuraavana päivänä suojaamattomasta yhdynnästä testeihin ei kuitenkaan kannata sännätä, sillä klamydia ja tippuri voidaan seuloa alkuvirtsanäytteestä vasta sitten, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut vähintään viikko, mieluiten kaksi.

Jos kotihoito ei toimi, hakeudu lääkäriin

Ensimmäinen askel alapään kutinan, kirvelyn ja punoituksen hoitoon on huolehtia siitä, että alapää saa mahdollisimman paljon ilmaa. Käytännössä se tarkoittaa, että kannattaa viettää mahdollisimman paljon aikaa ilman pikkuhousuja.

– Ainakin öisin ja muutenkin, mikäli se vain on mahdollista, Ahonkallio linjaa.

Jos ilmakylpyjen avulla oireet eivät helpota, apteekista saa ilman reseptiä nykyisin useita valmisteita sekä hiivatulehduksen että bakteerivaginoosin hoitoon. Jos et ole varma, kumpi tulehdus oireesi aiheuttaa, apteekissa on myynnissä testejä asian selvittämiseen. Testillä saat selville myös sen, jos sinulla ei ole kumpaakaan tulehdusta.

Jos itsehoitovalmisteet eivät auta, kannattaa Ahonkallion mukaan kääntyä lääkärin puoleen. On myös tiettyjä oireita, joiden takia lääkärin pakeille kannattaa marssia oitis.

– Jos kutinaan, kirvelyyn ja punoitukseen liittyy alavatsakipua tai veristä vuotoa yhdynnän jälkeen, kannattaa itsehoidon sijaan mennä oitis lääkäriin. Silloin kyse voi olla vakavammasta asiasta, jota ei ole mahdollista hoitaa itse, Ahonkallio sanoo.

Lue myös:

Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta

Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

Millainen valkovuoto on normaalia?

X