Terveys

Kun syöpä osuu kohdalle – Hidasta elämää -sivuston Pequ Niemisen ja hänen ex-vaimonsa vinkit

Pekka ”Pequ” Nieminen on käynyt läpi kaksi eri syöpää. Vaikka diagnoosit olivat järkytys, ovat ne opettaneet paljon sekä Pequlle että hänen entiselle vaimolleen Sannalle. Lue Pequn 10 vinkkiä sairastuneelle ja Sannan 5 vinkkiä sairastuneen läheiselle.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Pekka "Pequ" Nieminen on käynyt läpi kaksi eri syöpää. Vaikka diagnoosit olivat järkytys, ovat ne opettaneet paljon sekä Pequlle että hänen entiselle vaimolleen Sannalle. Lue Pequn 10 vinkkiä sairastuneelle ja Sannan 5 vinkkiä sairastuneen läheiselle.

Warner-levy-yhtiön tuotantopäällikkö ja Hidasta elämää –sivuston perustaja Pequ Nieminen sairastui kolmekymppisenä kivessyöpään. Runsaat kymmenen vuotta myöhemmin hänellä diagnosoitiin ärhäkkä nielurisasyöpä. Nyt hän on terve.

Kokemuksistaan Pequ kertoo Annan numerossa 16.

Sairaus opetti paljon Pequlle ja hänen silloiselle vaimolleen Sanna Wikströmille. He listasivat keinoja, joilla syöpäsairas ja hänen läheisensä voivat selviytyä koettelemuksesta.

Pequn vinkit syöpään sairastuneelle:

1. Hanki tietoa ja kohtaa sairaus aktiivisesti.

”Sairauteen tutustuminen oli kuin palapelin kokoamista, jossa lääkärit ja hoitajat olivat apuna. Etsin tietoa myös kirjoista, netistä ja vertaisryhmistä. Aloin hahmottaa, mistä sairaudessa juuri minun kohdallani on kyse.”

2. Keskitä voimasi itsesi hoitamiseen tekemällä siitä ainoa työsi.

”Sädehoitoklinikalla näin bisnesmiehiä, jotka käväisivät hoidossa palaverien välissä. Sitä en suosittele. Syövän kaltainen vakava epätasapainotila on riittävä syy asettaa itsensä vihdoinkin ykköseksi oman elämän tärkeysjärjestyksessä. Työnantajani suhtautui ymmärtäväisesti, kun ilmoitin olevani poissa niin kauan kuin toipuminen sitä vaatii.”

Lue myös: Ruokavalio ja syöpä – Syövän ehkäisy ravinnon avulla

3. Taistelun sijasta tutustu itseesi.

”Syöpädiagnoosin saadessaan ihminen on vakavassa stressitilassa. Toipumiseen tarvitaan tahtoa, mutta taisteluasenne vain pahentaa olotilaa. Syöpä ei ole vihollinen, joka on hyökännyt minua vastaan. Se on usein seurausta omista valinnoistani: ravinnosta, unesta, ihmissuhteista, työstä. Sairaus voi olla kehon viesti siitä, että se kaipaa muutosta.”

4. Hyväksy, että syöpä on osa sinua, mutta muista, että sinä et ole syöpä.

Lue myös: Syöpään sairastuminen on edelleen tabu

”Näkemykseni mukaan syöpä kertoo siitä, että elämässäni on pitkään jatkunut kuormittava vaihe. Keho pyytää apua: Näin ei voi jatkua. Tarvitsen parempaa huolenpitoa, lempeyttä ja armollisuutta itseäni kohtaan. Vaikka syöpä aiheuttaa monenlaisia muutoksia, se ei muuta identiteettiä. Vaivoihin ei pidä kiinnittyä liikaa. Kun sairaus on tehnyt tehtävänsä, sille pitää sanoa: Kiitos syöpä, olet antanut sen, mitä tarvitsin. Nyt voit mennä.”

5. Ota vastuun omasta terveydestäsi.

”Syöpähoidot auttavat paranemisessa, mutta lopullinen tervehtyminen ei tule ulkoa vaan tapahtuu kehossa. On hyvä ottaa vastuu itsestään. Minua auttoi ajatus siitä, että olen oman sairauteni tallipäällikkö ja rakennan ympärilleni tiimin, joka auttaa minua toipumaan.”

6. Ankkuroi itsesi hoitojen jälkeiseen aikaan.

”Hoitoputken aikana on hyvä visualisoida, millaista elämä on tervehtymisen jälkeen. Viimeistään nyt voi antaa itselleen luvan unelmoida, mikä olisi parasta, mitä voit itsellesi antaa. Mielikuvat antavat voimaa ja kannattelevat vaikeiden aikojen yli. Myönteinen asenne antaa myös soluille signaalin alkaa toimia paranemisen eteen.”

7. Avaa kanavat muiden ihmisten tuelle.

”Moni erakoituu diagnoosin saatuaan. Sairaudesta ei haluta tehdä numeroa eikä vaivata muita. Minä rohkaisen yhteisöllisyyteen. Yleensä koko lähipiiri haluaa tukea sairastunutta. Anna heille lupa siihen. Itse perustin Facebookiin Pequn hoivaryhmän, jossa jaoin ajatuksiani sairauden eri vaiheissa. Kutsuin mukaan 30 tärkeää ihmistä, joilta sain valtavasti voimaa matkan varrella.”

8. Anna aikaa toipumiselle.

”Kun syöpä todetaan, se on usein kehittynyt jo vuosien ajan. Paraneminenkaan ei käy hetkessä. Hoitojakson päätyttyäkään ei kannata heti palata entiseen elämänrytmiin. Itse olen ottanut välillä torkut kesken työpäivän, jos alkaa väsyttää.”

Lue myös: Outoja oireita rinnoissa? Nämä merkit voivat olla rintasyöpää

9. Kiitä auttajia ja matkakumppaneita mukana kulkemisesta.

”Hoitojakson aikana kohtasin valtavan määrän lääkäreitä ja hoitajia. En halunnut olla heille vain anonyymi hahmo, vaan pyrin kohtaamaan heidät yksilöinä. Lähtiessä kiitin aina jokaista erikseen hyvästä hoidosta. Se vaikutti paitsi omaan myös hoitohenkilökunnan mielentilaan. Kiitin myös kaikkia heitä, jotka sairauden aikana kulkivat mukana ja antoivat voimaa. Jos en muistanut tehdä sitä kohdatessa, muistin heitä joka iltaisissa kiitollisuusharjoituksissani. Teen sitä yhä”

10. Hidasta.

”Yksi sairauden minulle antamia opetuksia on oman elämänrytmini kunnioittaminen. Vähintään kerran päivässä hidastan tahtia. Tulen tietoiseksi hengityksestä, keskityn siihen, missä olen, mitä teen ja mitä ajattelen. En enää halua sortua siihen, että ryntäilen läpi elämäni.”

Pequn suosittelemaa kirjallisuutta:

Kelly A.Turner: Syövästä voi selviytyä (Otava, 2016), Anita Moorjani: Kuolema antoi minulle elämän (Basam Books, 2014), Sanna Ehdin: Enemmän energiaa (Basam Books, 2012), Richard Béliveau: Ruokavalio ja syöpä (Otava, 2007), Eckhart Tolle: Läsnäolon voima (Basam Books, 2002), A.Vogel: Syöpä, aina on toivoa (Vogel 2008), Caroline Myss: Toipumisen taito (Karisto, 2011)

Lue myös: Syövän sairastanut ”Pequ” Nieminen: ”Vastoinkäymiset eivät ole sattumaa”

X