Terveys

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS sotkee hormonit – näin vaivaa voidaan hoitaa

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS tekee kuukautiskierrosta epäsäännöllisen ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Hormonihäiriötä voidaan onneksi hoitaa. Helpoin tapa on ylipainon pudottaminen.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Colourbox

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS tekee kuukautiskierrosta epäsäännöllisen ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Hormonihäiriötä voidaan onneksi hoitaa. Helpoin tapa on ylipainon pudottaminen.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on hormonihäiriö

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS on yleisin naisten hormonihäiriö. PCOS kehittyy murrosiässä, ja sen tarkkaa syytä ei tunneta. Oireyhtymän arvellaan johtuvan osittain ympäristötekijöistä ja olevan osittain perinnöllinen.

Oireyhtymässä munasarjoihin kasvaa helminauhaa muistuttavia, veden täyttämiä rakkuloita. Lisäksi PCOS häiritsee naishormonien tuotantoa ja vaikeuttaa hedelmöittymistä. Lääkäreiden arvioiden mukaan 515 prosenttia naisista sairastaa PCOS-oireyhtymää, mutta sen yleisyyttä on vaikea tutkia, koska oireet voivat olla joskus niin lieviä, ettei nainen hakeudu hoitoon.

Keskustele: Miten PCOS vaikuttaa elämäänne?

PCOS vaikeuttaa hedelmöittymistä ja häiritsee kuukautiskiertoa

Kun naishormonien tuotanto häiriintyy, munasolu ei irtoa joka kuukausi munasarjasta, eli ovulaatiota ei tapahdu. Ovulaatio tapahtuu yleensä 1216 päivää kuukautisten alkamisen jälkeen. Se on naisen kuukautiskierron hedelmällisin hetki, ja jos munasolu ei irtoa säännöllisesti tai ovulaatio jää kokonaan väliin, raskaaksi tuleminen vaikeutuu.

Jos naisella on PCOS, kuukautiset voivat jäädä joskus kokonaan väliin, kuukautiskierto voi olla todella pitkä, ja toisinaan vuoto voi kestää useita viikkoja. Monirakkulaoireyhtymä voi saada naisen kehon tuottamaan myös mieshormoneja, mikä vaikeuttaa hedelmöittymistä entisestään.

Lue myös: Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Ylipaino ja PCOS kulkevat käsi kädessä

Yli puolet monirakkulaoireyhtymää sairastavista naisista on ylipainoisia, ja rasvaa kertyy etenkin keskivartaloon. Ei ole täysin selvää, aiheuttaako keskivartalolihavuus hormonihäiriön, vai saako hormonihäiriö kilot kertymään. PCOS ja keskivartalolihavuus näyttäisivät kulkevan käsi kädessä ja voimistavan toisiaan. Keskivartalolihavuuden on huomattu häiritsevän PCOS:n sotkemaa naishormonien tuotantoa entisestään, mikä tekee raskaaksi tulemisesta vielä vaikeampaa.

Keskustele: Hedelmöityshoitoja ei jatketa ennen kuin pudotan painoa

Aiheuttaa aknea ja runsasta karvankasvua

PCOS-oireyhtymä voi saada naisen elimistön tuottamaan liikaa mieshormoneja eli androgeeneja. Naisen elimistössä on hieman androgeeneja luonnostaan, mutta jos elimistö tuottaa mieshormoneja liikaa, karvankasvu voi kiihtyä. Naiselle voi alkaa kasvaa tummaa karvaa miesten karvoituksen tapaan rintakehään, kasvoihin, selkään ja vatsaan. Liikakarvoituksen lisäksi mieshormonit voivat aiheuttaa aknea.

Lue myös: Diagnoosi: Runsas karvankasvu eli hirsutismi

Altistaa diabetekselle ja raskausmyrkytykselle

PCOS-oireyhtymää sairastavien insuliiniaineenvaihdunta on usein heikentynyt, ja heillä on kohonnut riski sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin. PCOS-potilaat sairastuvat herkemmin etenkin raskausajan diabetekseen ja raskausmyrkytykseen.

Jos äidin verensokeri on raskausaikana koholla, vauva voi kasvaa niin isoksi, että synnytys vaikeutuu. Raskausdiabetes voi vahingoittaa myös lapsen insuliiniaineenvaihduntaa. Raskausmyrkytys puolestaan nostaa äidin verenpainetta ja häiritsee istukan toimintaa. Paha raskausmyrkytys voi vähentää sikiön hapensaantia niin paljon, että synnytys joudutaan käynnistämään.

Keskustele: Painoindeksi yli 34, raskausdiabetes pelottaa

Ylipainon pudottaminen lisää hedelmällisyyttä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä diagnosoidaan tutkimalla munasarjat ultraäänellä emättimen kautta. Joskus munasarjoihin voi kasvaa rakkuloita, vaikka naisella ei olisi hormonihäiriötä, joten oireyhtymä voidaan varmistaa mittaamalla elimistön hormonitasot.

Kun PCOS on todettu, sitä voidaan hoitaa sekä hormoneilla että korjaamalla elintapoja. Ylipainon pudottaminen on yksi tehokkaimpia keinoja tasapainottaa naishormonien tuotantoa, parantaa hedelmällisyyttä ja vähentää oireyhtymään liittyvää diabeteksen ja korkean verenpaineen riskiä. Usein jo 510 prosentin painonpudotus auttaa tekemään kuukautiskierrosta säännöllisen. Samalla raskauden onnistumisen todennäköisyys kasvaa, ja raskauteen liittyvät terveysriskit pienenevät.

Keskustele: Kokemuksia ylipainon vaikutuksesta hedelmällisyyteen?

Hormonihoito auttaa hedelmättömyyteen

Jos ylipainon pudottaminen ei vähennä oireita, monirakkulaoireyhtymää voidaan hoitaa hormoneilla. Epäsäännöllinen kuukautiskierto voidaan korjata yhdistelmäehkäisypillereillä, jaksottaisella keltarauhashormonihoidolla tai hormonikierukalla. Voimakasta liikakarvoitusta voidaan hillitä antiandrogeeneilla, jotka vähentävät mieshormonien tuotantoa. Hedelmöittymistä voidaan auttaa munarakkulan kypsytyshoidolla, jossa munasolun kypsymistä ja irtoamista eli ovulaatiota edesautetaan hormonitablettien avulla.

Lue myös:

Kaksplus: Parikymppisenä Maria ihmetteli, miksei tule raskaaksi – sitten löytyi syy
Suunnitelmissa raskaus? Ota talteen nämä terveysvinkit

Lähteet: Diabetesliitto, Duodecim, Terve.fi,  Terveyskirjasto, WebMD, Your Fertility

X