Terveys

Näin ikä muuttaa krapulaasi – 29-vuotiaan krapulat ovat kamalimpia

Mitä vanhempi olet, sitä varmemmin edellisen illan humala kostautuu seuraavana aamuna kaameana krapulana.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
123Rf

Mitä vanhempi olet, sitä varmemmin edellisen illan humala kostautuu seuraavana aamuna kaameana krapulana.

Tuntuvatko krapulasi vuosi vuodelta kamalimmilta? Se ei ole kuvitelmaa.

Tieteelliset tutkimukset ovat todistaneet, että ihmisen ikääntyessä hänen alkoholin sietokykynsä laskee. Alkoholi humalluttaa vanhemmiten nopeammin, kun veden määrä kehossa on vähentynyt. Alkoholi myös pysyy elimistössä pidempään, kun maksa ei enää toimi yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Lisäksi joillekuille voi keski-iässä kehittyä herkkyys viinin sisältämille sulfiiteille ja tanniineille.

Selvitimme, miltä kankkunen eri ikäisistä tuntuu.

Parikymppisten krapulat ovat helppoja

Töihin lähtö baari-illan jälkeen sujuu kaksikymppiseltä vielä ilman suuria ongelmia. Kun keho on nuori ja terve, se palautuu alkoholin aiheuttamasta rasituksesta kohtuullisen nopeasti. Pizza tai take away -wokki toimii nuorelle aikuiselle krapularohtona, ja pian heikko olo on kuin muisto vain.

Lue myös: Päärynällä helpotusta krapulaan

29-vuotias kokee kaameimmat krapulansa

Brittitutkimuksen mukaan pahimmat kankkuset koetaan 29-vuotiaana. Kolmenkympin kieppeillä alkoholia saatetaan nauttia vielä yhtä paljon kuin nuorempana, mutta keho ei enää kestä humalaa samalla tavalla kuin aiemmin.

Seurauksena voi olla pitkäkestoinen krapula. Kun keskimääräinen krapula kestää 9 tuntia ja 45 minuuttia, 29-vuotiaiden krapulat ovat rutkasti yli 10 tuntia pitkiä.

Kun täytät 30, krapulat pahenevat

Kun ruuhkavuosiaan elävä nainen lähtee viettämään tyttöjen iltaa, seurauksena saattaa olla jopa kahden päivän krapula. Mikään keino ei tunnu auttavan, eikä nukkuakaan saa, jos lapset herättävät jo kukonlaulun aikaan. Tutkimusten mukaan liian vähäinen uni jopa pahentaa krapulaa.

Elimistön koostumus vaikuttaa krapulan voimakkuuteen. Jo 30-vuotiaana lihasmassa alkaa vähentyä, rasvan määrä lisääntyä ja kehon nestepitoisuus alentua. Mitä vähemmän kehossa on vettä, sitä todennäköisemmin se myös kuivuu. Alkoholin aiheuttama nestehukka on siis vanhemmiten rajumpaa.

Lue myös: Krapulan ehkäisy ja hoito – Kävijöiden varmat niksit

Keski-iässä pari viinilasillista voi aiheuttaa kankkuseen

Illalla muutama lasillinen punkkua – ja seuraavana päivänä kauhea olo. Jos olet keski-ikäinen, tämä voi olla sinulle tuttua.

Alkoholin poistuminen elimistöstä kestää iän kartuttua kauemmin, kun aineenvaihdunta hidastuu ja maksan toiminta heikkenee. Tämä tarkoittaa paitsi sitä, että jokainen lasi viiniä humalluttaa herkemmin kuin nuorempana, myös sitä, että humalan jälkimainingit ovat vanhemmiten rajumpia.

Punaviini voi aiheuttaa keski-ikäiselle päänsärkyä ja pahoinvointia myös siksi, että vanhemmiten herkkyys viinin sisältämille sulfiiteille ja tanniineille voi lisääntyä. Naisilla myös vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset saattavat lisätä herkkyyttä alkoholin vaikutuksille.

Lue myös: Hoida päänsärky ilman lääkkeitä ja haittoja – 10 helppoa kotikonstia

Eläkeläisenä tilanne on entistä huonompi – vai onko sittenkään?

Yli 60-vuotiaana alkoholia sietää entistä huonommin.

– Olin nuorempana töissä vanhainkodissa, jossa vanhukset olivat viski-illan jälkeen viikon krapulassa, työkaveri kertoo.

Alkoholi vaikuttaa ikääntyneillä herkästi unen laatuun. Jos alkoholia nauttii illalla, uni voi olla yöllä katkonaista. Väsymys voi pahentaa krapulaa ja kaataa sänkyyn koko päiväksi. Moni ikääntynyt käyttää myös lääkkeitä, joilla saattaa olla alkoholin kanssa ikäviä tai jopa vaarallisia seurauksia.

Toisaalta tanskalaisen tutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaat kärsivät krapulasta huomattavasti harvemmin kuin parikymppiset. Alkoholimäärillä tai sillä, juotiinko alkoholia ruoan yhteydessä vai paljaaltaan,  ei ollut vaikutusta tuloksiin.

Kenties karttuneen tiedon ja kokemuksen ansiosta eläkeiässä osaamme vihdoin välttää krapulan.

Tee myös testi: Tissutteletko tietämättäsi liikaa?

Lähteet: DailymailNBC News ja WebMd

X