Terveys

Nämä asiat kakan väri ja haju kertovat terveydestäsi

Kakan väriin ja hajuun vaikuttaa yleensä eniten se, mitä ihminen on syönyt. Ulosteen haju ja väri saattavat kuitenkin olla merkkejä jopa vakavista terveysongelmista, joita ei kannata ohittaa olankohautuksella. Lue, mistä vaalea, vihreä, punainen, keltainen tai musta kakka voivat viestiä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Vessakäynti saattaa kertoa sinulle yllättävän paljon terveydestäsi.

Kakan väriin ja hajuun vaikuttaa yleensä eniten se, mitä ihminen on syönyt. Ulosteen haju ja väri saattavat kuitenkin olla merkkejä jopa vakavista terveysongelmista, joita ei kannata ohittaa olankohautuksella. Lue, mistä vaalea, vihreä, punainen, keltainen tai musta kakka voivat viestiä.

Kakka koostuu vedestä, bakteereista, soluista ja sulamattomasta ruoasta. Ulosteen ruskea väri syntyy sapen bilirubiniista. Oman ulosteen tarkasteleminen ei välttämättä kuulosta miellyttävältä terveystoimelta, mutta se kannattaa. Ulosteen koostumuksen ja ulostuskertojen lisäksi myös ulosteen väri ja haju saattavat kertoa yllättäviä asioita siitä, mitä sisälläsi tapahtuu.

Vaalea kakka saattaa olla merkki sappitiehyiden ongelmista

Ulostuslääkkeiden syöminen saattaa aiheuttaa ulosteen muuttumisen valkoiseksi, haaleaksi tai savenväriseksi. Vaalea uloste voi olla myös merkki sappitiehyiden ongelmista, joita epäillessä on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Keltainen kakka saattaa viitata ravintoaineiden imeytymishäiriöön

Keltainen, haiseva ja koostumukseltaan rasvainen uloste saattaa olla merkki ravintoaineiden imeytymishäiriöstä, kuten keliakiasta. Jos ulosteesi on pitkään keltaista tai keltaiseen ulosteeseen liittyy myös laihtumista, sinun kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Vihreä kakka voi johtua ripulista

Oletko syönyt paljon vihreää tai sinistä väriä sisältävää ruokaa? Mikäli olet, se saattaa selittää ulosteesi vihertävyyden. Yksinkertaisimmillaan vihertävä uloste voi johtua esimerkiksi runsaasta kasvisten syömisestä. Vihreän sävyinen uloste voi kuitenkin olla merkki myös siitä, että ruoka liikkuu suolistossa liian nopeasti. Käytännössä tämä tarkoittaa useimmiten sitä, että sinulla on ripuli.

Kirkkaanpunainen kakka voi paljastaa peräpukamat

Punainen uloste voi olla seurausta esimerkiksi punajuuren syömisestä. Pieni määrä kirkasta verta ulosteessa tai pöntössä voi kuitenkin olla merkki esimerkiksi peräpukamista. Jos tiedät, että veri ulosteessasi liittyy pukamiin ja sitä on vain vähän, sinun ei tarvitse heti hakeutua lääkäriin. Jos vuotoa kuitenkin tulee useiden päivien ajan, on asia syytä tutkia.

Peräaukkoa ylempää, peräsuolen tai muun paksusuolen alueelta tuleva tummempi veri on aina merkki jostakin hoidettavasta sairaudesta, esimerkiksi tulehduksellisesta suolistosairaudesta tai suolisyövästä. Jos ulosteessasi on tummaa verta, hakeudu siis oitis lääkäriin.

Musta kakka saattaa olla todellinen vaaran merkki

Musta tai hyvin tumma uloste saattaa olla harmiton seuraus rautalisän, mustikoiden tai lakritsin syömisestä. Vakavimmillaan tervamaisen tumma, lähes musta uloste voi kuitenkin olla merkki runsaasta verenvuodosta ruoansulatuskanavan yläosassa, esimerkiksi mahalaukussa. Kulkeutuessaan eteenpäin veri sekoittuu suolen sisältöön ja muuttuu tummaksi. Jos uloste muuttuu ilman syytä mustaksi, lääkäriin täytyy hakeutua välittömästi.

Kakan erityisen pahan hajun voi selittää tulehdus tai lääkkeet

Uloste harvoin tuoksuu kukilta. Erityisen pahanhajuisen ulosteesta saattavat kuitenkin tehdä esimerkiksi lääkkeet, ruoka-allergia, tulehdus, ulosteen mukana tuleva veri tai se, että uloste on ollut yksinkertaisesti kauan suolessa. Myös runsaasti rasvaa sisältävä uloste voi haista erityisen pahalle. Jos ulosteesi haju muuttuu selittämättömästä syystä erityisen pahanhajuiseksi eikä haju palaudu normaaliksi muutamassa päivässä, asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa.

Lähteet: Duodecim, Live Science, PreventionThe Conversation, Yle

X