Terveys

Onko valkovuotosi normaalia? Runsas valkovuoto ja tympeä haju voivat olla merkki tulehduksesta

Runsas valkovuoto haittaa monia naisia jossakin vaiheessa elämää aiheuttaen kiusallisia oireita. Mistä runsas valkovuoto kertoo?

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Istock

Mistä välivuodot johtuvat?

Runsas valkovuoto haittaa monia naisia jossakin vaiheessa elämää aiheuttaen kiusallisia oireita. Mistä runsas valkovuoto kertoo?

Valkovuoto (lat. fluor albus) on emättimen hapan erite, joka ylläpitää emättimen limakalvojen joustavuutta ja luontaista kemiallista tasapainoa. Jokaisen naisen emättimestä tulee valkovuotoa, koska emättimen solut hajoavat. Emätin ja kohdunkaula erittävät sekä limaa että nestettä.  Näin emätin ikään kuin puhdistautuu valkovuodon kautta.

Valkovuoto muuttuu myös kuukautiskierron mukaan: ovulaatioajankohtana valkovuoto muuttuu runsaammaksi, venyvämmäksi ja kirkkaaksi. Loppukierrosta valkovuoto taas samentuu.

Normaali valkovuoto on kirkasta, valkoista tai lievän kellertävää. Nämä muutokset valkovuodon määrässä johtuvat munasarjojen erittämistä hormoneista ja niille myös emätin on herkkä reagoimaan.

Mistä runsas valkovuoto voi johtua?

Yleinen runsaahkon valkovuodon sekä kirvelyn aiheuttaja on papakokeessa näkyvä sytolyysi, joka tarkoittaa nopeaa solujen hajoamista. Tämä on täysin normaalia – estrogeenin vaikutuksesta emättimen solut hajoavat.

Myös stressi, ruokavalion muutokset, yhdynnät, e-pillerit, kierukat ja raskaus voivat lisätä valkovuodon määrää. Tämä aiheuttaa kiusallisia oireita, mutta se on usein vaaratonta.

Runsas valkovuoto voi olla myös merkki tulehduksesta.  Normaali valkovuoto on lähes hajutonta. Märkäinen ja kellertävä, tympeän kalamaiselta haiseva valkovuoto on merkki bakteerivaginoosista. Kyseessä ei ole sukupuolitauti, vaan eräänlainen bakteerien epätasapaino emättimessä. Emättimessä kuuluu olla normaalissa tilanteessa paljon maitohappobakteereita. Jos niiden määrä vähentyy, emättimen pH nousee ja näin ”vääränlaiset” bakteerit korvaavat oikeanlaiset bakteerit. Emättimen normaali pH on 3,8–4,0.

Hiivatulehdus aiheuttaa tyypillisesti runsasta, kokkareista valkovuotoa ja kutinaa. Vaihdevuosien estrogeenivajauksesta johtuva tulehdus on myös yleinen runsaan valkovuodon aiheuttajia. Myös sukupuolitaudit voivat aiheuttaa runsasta valkovuotoa.

Asiantuntijana Terhi Modenius, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Diacor

Lue lisää:

Kuukautiskipujen tai epämääräisten alavatsaoireiden syynä myooma? Tunnista kasvaimen oireet

Millainen valkovuoto on normaalia? Valkovuoto paljastaa esimerkiksi hiivataudin tai herpeksen

Emätin kutistuu ja tiukentuu – Näin ikääntyminen muuttaa vaginaa

10 kysymystä kovista kuukautiskivuista – Erikoislääkäri vastaa

Mitä virtsan väri ja haju kertovat terveydestäsi? 13 merkkiä

Jatkuva bakteerivaginoosi, neuvoja kaivataan!

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

Vihertävä ja kellertävä valkovuoto

X