Terveys

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

Kun intiimialue on ärtynyt ja kutiseva, kannattaa kiinnittää huomiota kuukautissuojiin. Moni onkin siitä syystä vaihtanut siteet kuukuppiin. Apteekeissa on myynnissä myös tamponeja, jotka sisältävät probioottisia bakteereja.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
123Rf

Kun intiimialue on ärtynyt ja kutiseva, kannattaa kiinnittää huomiota kuukautissuojiin. Moni onkin siitä syystä vaihtanut siteet kuukuppiin. Apteekeissa on myynnissä myös tamponeja, jotka sisältävät probioottisia bakteereja.

Kuukautissuojien valikoima on viime vuosina laajentunut, ja esimerkiksi hajustettuja siteitä on kauppojen hyllyillä paljon. Kuukautissuojien markkinoijat käyvät kovaa kilpailua, koska tarve suojille ylipäätään on vähentynyt. Yhä harvemmalla naisella on kuukautisvuotoa, ainakaan runsasta. Tämä johtuu muun muassa keltarauhashormoneja sisältävien ehkäisypillereiden ja -kierukoiden käytöstä.

Punoitus, polte ja kutina alapäässä ei välttämättä olekaan esimerkiksi hiivatulehdusta, vaan ärsytys voi johtua vaikkapa siteistä, joissa on käytetty hajusteita tai muita ihoa ärsyttäviä aineita. Onkin syytä olla tarkkana siteiden valinnassa, jos iho on herkkä reagoimaan kemikaaleille.

Kaikissa siteissä ja pikkuhousunsuojissa ei ole ylimääräisiä hajusteita, kokeile esimerkiksi kotimaisia Vuokkosia.

Probioottisista tamponeista apua myös toistuviin hiivatulehduksiin

Markkinoille on tullut probioottisia tamponeja, joiden ideana on tasapainottaa emättimen bakteerikantaa. Niitä käytetään kuukautisten aikana. Ne sisältävät probioottisia bakteereja, jotka tuottavat maitohappoa.

Suomessa on myynnissä ruotsalaisia, probioottisia Ellen-tamponeja. Niitä suositellaan sekä intiimialueen ongelmista kärsiville että ongelmien ennaltaehkäisyyn. Esimerkiksi Kaksplussan bloggari Maria Nordin on käyttänyt niitä kuukupin ohella.

– Hometalossa asuessani kärsin toistuvista hiivatulehduksista. Käytin näitä probioottisia tamponeja muutamia vuosia sitten, vaikka ongelmat olivat jo poistuneet. En ollut kuullut näistä ennen ja harmittelin, etten ollut löytänyt näitä silloin kun olisin oikeasti tarvinnut.

Maria käyttää probioottisia tuotteita muutenkin, syö hapankaalia ja ottaa muistaessaan maitohappobakteereita.

– Silloin hometalossa asuessani luulin kokeilleeni kaikki mahdolliset intiimialueen probiootit (voiteet ja puikot). Ei niistä ilmeisesti kovin paljon apua ollut, kun ongelma aina palasi.

Lue lisää Maria Nordinin kokemuksia probioottisista tamponeista

Kuukautiskuppi yhä suositumpi

Ja vaihtoehtoisiakin suojia kannattaa kokeilla. Kuukautiskuppi eli kuukuppi on yhä suositumpi osittain juuri siitä syystä, että se ei ärsytä ihoa.

Lue lisää:
Kuukautiskuppi testissä Millainen valkovuoto on normaalia?

X