Terveys

Päänsäryn hoito voi onnistua ilman lääkkeitä – oletko jo kokeillut näitä kotikonsteja?

Päänsäryn hoito ja ehkäisy on mahdollista monilla lääkkeettömillä keinoilla. Jännityspäänsärkyyn ja migreeniin tepsivät eri konstit, joten ensin pitää selvittää, mistä särky johtuu. Kokosimme kymmenen erilaista keinoa, joilla päänsärkyä voi yrittää helpottaa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Kuvitus Tinka Lindroth

Päänsäryn hoito ja ehkäisy voi onnistua kotikonstein ilman lääkkeitä. Tärkeää on selvittää ensin, onko kyseessä migreeni vai jännityspäänsärky.

Päänsäryn hoito ja ehkäisy on mahdollista monilla lääkkeettömillä keinoilla. Jännityspäänsärkyyn ja migreeniin tepsivät eri konstit, joten ensin pitää selvittää, mistä särky johtuu. Kokosimme kymmenen erilaista keinoa, joilla päänsärkyä voi yrittää helpottaa.

Tavallisimpia päänsärkyjä on kahta erilaista. On hyvä tietää, kumpaa potee, sillä päänsäryn oikea hoito riippuu pitkälti siitä. Jännityspäänsäryssä kipu on yleensä tasaista ja jomottavaa, ja siihen liittyy monesti huimaus. Migreenikipu on usein toispuoleista, kovaa ja sykkivää kohtauksittaista päänsärkyä, johon liittyy pahoinvointia. Molemmat voivat tulla yhdelle ja samalle ihmiselle.

Lue myös: Riesana toistuva päänsärky? Näin erotat, onko kyseessä migreeni vai jännityspäänsärky

1. Lähde lenkille ja laita sauvat suihkimaan

Päänsäryn diagnosointi kuuluu lääkärille. Jännityspäänsäryn ja migreenin erottamisessa toisistaan pääsee alkuun lähtemällä liikkeelle. Sauvakävely helpottaa ja ehkäisee jännityspäänsärkyyn monesti kuuluvaa ­niska-hartiaseudun jumitusta.

Migreenikohtausta liikkuminen sen sijaan pahentaa niin, ettei kokeilua halua toistaa uudelleen. Mutta kun kohtaus on ohi, kannattaa palata liikuntaharrastuksiin. Liikunta on olennainen osa kummankin pääsäryn ehkäisyä.

Lue myös: Niskakipu tuo päänsäryn – Mikä on parasta treeniä niska-hartiavaivaiselle?

2. Nappaa niskavillat sormien väliin, purista ja löysää otetta

Jännityspäänsärkyä voi lieventää käsittelemällä niskaa. Se pitää tehdä hellällä kädellä. Jos käsittely tuntuu pahalta, se pitää lopettaa. Hierominen kannattaa ulottaa ohimoille ja monesti myös leukaperiin: jännittyneet purentalihakset altistavat päänsärylle. Vaikka hieronta tai ylipäänsä jokin konsti ei auttaisi yhdellä kerralla, seuraavalla kerralla se voi toimia. Päänsärky on usein eri kerroilla erilainen.

Migreenipotilaiden kannattaa pitää sormet erossa omasta niskasta. Heistä osalla migreenikohtaus käynnistyy niskan jännittymisellä, jolloin niskan koskettelu voi laukaista kohtauksen.

Lue myös: Toimiiko ubikinoni migreenin hoidossa? Kysyimme asiaa lääkäriltä

3. Juo kunnolla vettä

Moni saa kesäkuumalla päänsäryn, ja syy siihen on nestehukka. Silloin elimistöstä ei poistu vain vettä, vaan myös suoloja, ja siksi pelkän kraanaveden juominen ei riitä korjaamaan tilannetta.

Jos harrastaa liikuntaa lämpimässä, juomapulloon kannattaa varata kivennäisvettä – ja siinä saa olla suolaa. Urheilujuomissa on suoloja, mutta niissä on aika lailla energiaa ja happamina ne kuluttavat hampaita.

4. Nauti kuppi kahvia ennen nukkumaanmenoa

On olemassa harvinainen migreenin muoto, jossa kohtaus alkaa aina yöllä. Osa ihmisistä voi estää sen juomalla kahvia ennen nukkumaan­menoa tai ottamalla kofeiinitabletin. Tätä ei kannata kokeilla, jos kahvi vie unet: liian vähäinen mutta myös liika uni lisää migreenikohtauksia. Kahvia ei kannata juoda pannukaupalla, sillä runsaina määrinä se saattaa lisätä migreeniherkkyyttä.

Jos kahvinjuoja ei saa kahvia, hänelle voi tulla kofeiinin vieroitusoireena päänsärkyä, jolloin kuppi kahvia auttaa. Koska kahvi poistaa elimistöstä nestettä, jokaista kahvikupillista kohden tulisi aina juoda lasi vettä.

Lue myös: Aloitatko sinäkin päiväsi aamukahvilla? Näin kahvin juominen tyhjään vatsaan vaikuttaa terveyteen

5. Hakeudu hämärään

Migreeni herkistää ihmisen koko aistijärjestelmän. Kohtauksen aikana ihminen näkee, kuulee, tuntee, haistaa ja maistaa tavallista paremmin, ja tällöin vähemmän voimakaskin valo muuttuu ärsyttävän kirkkaaksi. Ulkoisten ärsykkeiden rauhoittaminen helpottaa oloa. Se onnistuu asettautumalla makuuasentoon hiljaiseen, hämärään tilaan.

Osa migreeni-ihmisistä oireilee, kun he saavat omaan sieto­kykyynsä nähden liikaa valoa. Keväällä päivittäinen valoannos kasvaa monelle liian suureksi ilman aurinko­laseja. Aurinkolasien olisi hyvä suojata myös sivuttaissuunnassa tulevalta valolta.

Kirkasvalolamppu ja tietokoneen näytön valo voivat laukaista migreenin. Näyttö kannattaa säätää himmeämmälle.

Lue myös: Kärsitkö piilevästä migreenistä? Näin tunnistat migreenin oireet

6. Kylmäpakkaus tai jääpalapussi otsalla poistaa päänsäryn

Migreenissä pään verisuonet laajenevat. Kylmä viilentää ja supistaa verisuonia ja voi auttaa lievään migreeniin. Kostea pyyhe tuntuu jääpalapussia mukavammalta iholla. Kylmäpakkaus kannattaa kääräistä pyyhkeen sisään.

Lämmin kaurapussi niskalla voi tuntua hyvältä jännityspäänsäryssä.

7. Testaa rentoutusmenetelmän teho

Jännityspäänsäryn taustalla voi olla henkinen kuormitus ja stressi, jolloin päänsäryn hoito voi onnistua erilaisten rentoutusmenetelmien ja mindfulness-tyyppisten harjoitusten avulla. Ne aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka viestii keholle ja mielelle levosta.

Oma lempituoksu voi rentouttaa, mutta tuoksujen tehosta päänsäryn hoidossa ei ole tieteellistä näyttöä, eikä lääkäri voi niitä suositella.

Tuoksujen kanssa kannattaa olla varovainen: tuoksu ja jokin maku voivat laukaista migreenikohtauksen. Yksilöllisten, särylle altistavien asioiden tunnistaminen on osa migreenin hoitoa.

8. Päänsäryn hoito voi vaatia uudet silmälasit

Jos linssien voimakkuus ei riitä tai lasit jäävät tarpeesta huolimatta käyttämättä, näkeminen muuttuu pinnistelyksi ja pää kipeytyy.

Uudet silmä- ja aurinkolasit voivat aiheuttaa jonkin aikaa päänsärkyä, sillä silmiltä vie aikansa tottua uusiin laseihin ja voimakkuuksiin. Totuttelu ei yleensä kestä paria päivää pidempään. Jos kestää, voi laseissa olla vikaa.

Valossa väri ei laukaise päänsärkyä, vaan kokonaisvalon määrä. Sinivalosuoja silmä­laseissa on päänsäryn ehkäisymielessä turha.

Päänsärkyä voi ehkäistä huolehtimalla tasaisesta verensokerista säännöllisellä ateriarytmillä ja välipaloilla.

9. Panosta tyynyyn

Nukkuma-asennon olisi hyvä olla aika lailla vaakasuora, eli nukkujan pään ja selkärangan tulisi olla samassa linjassa. Tällöin patja ei saa olla liian pehmeä eikä tyyny kovin korkea.

Kyljellään nukkuva tarvitsee korkeamman tyynyn kuin selällään nukkuva, ja siksi itselle sopiva tyyny löytyy ainoastaan kokeilemalla – eikä se välttämättä ole kallis, muotoiltu tyyny.

Levottomalle nukkujalle, joka vaihtaa yön aikana monta kertaa asentoa, muotoiltu tyyny on huono: se ei tunnu oikein missään asennossa hyvältä.

Lue lisää: Pää- tai niskakipuja? Tarkista tyynysi! Nukkumisasentosi ratkaisee, millainen tyyny sopii sinulle

10. Päänsäryn ennalta­ehkäisyssä säännöllinen ateriarytmi on tärkeä

Millään yksittäisellä ravintoaineella ei voi ehkäistä päänsärkyä, ei vaikka netissä kerrotaan, että se onnistuisi esimerkiksi kalaöljyillä.

Päänsärkyä voi ehkäistä huolehtimalla tasaisesta verensokerista säännöllisellä ateriarytmillä ja välipaloilla. Aterioilla kannattaa olla kunnolla kuituja, sillä ne pitävät veren­sokerin pidempään tasaisena.

Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri, dosentti Juha-Pekka Erälinna, Mehiläinen

X