Terveys

Pää- tai niskakipuja? Tarkista tyynysi! Nukkumisasentosi ratkaisee, millainen tyyny sopii sinulle

Oletko hankkinut juuri sinulle sopivan patjan, mutta silti pää- tai niskakipusi pahenevat aina yön aikana tai heräät kädet puutuneena? Syy saattaa piillä vääränlaisessa tyynyssä. Kun tiedät nukkumistapasi, osaat valita itsellesi oikeanlaisen tyynyn.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kyljellään nukkuvan kannattaa valita korkeahko ja kiinteä tyyny, joka tukee hyvin niskaa.

Oletko hankkinut juuri sinulle sopivan patjan, mutta silti pää- tai niskakipusi pahenevat aina yön aikana tai heräät kädet puutuneena? Syy saattaa piillä vääränlaisessa tyynyssä. Kun tiedät nukkumistapasi, osaat valita itsellesi oikeanlaisen tyynyn.

Ennen kuin lähdet tyynykaupoille, sinun on otettava selvää, missä asennossa nukut. Vaikka sinulla saattaa olla asiasta aavistus, se kannattaa varmistaa. Tarkastele nukkumisasentoasi muutaman päivän ajan ennen uuden tyynyn hankkimista. Nukutko selälläsi, vatsallasi vai kyljelläsi? Vai vaihteletko asentoa? Missä asennossa nukahdat ja missä asennossa heräät?

Hyvä tyyny pitää pään neutraalissa asennossa eikä työnnä päätä luonnottomasti eteen, taakse tai sivulle. Kun tyyny on oikeanlainen, pääsi pysyy samankaltaisessa asennossa kuin pystyasennossakin.

Selällään nukkuvalle sopii matalahko ja kiinteä tyyny

Jos nukut selälläsi, sinun kannattaa valita matalahko tyyny. Liian korkea tyyny nimittäin työntää päätäsi liikaa eteenpäin. Tyynyssä saa kuitenkin olla sen verran paksuutta, ettei pääsi uppoa suoraan patjaan. Selällään nukkujan kannattaa valita kiinteä tai ainakin kiinteähkö tyyny, joka tukee nukkuessa niskaa.

Vatsallaan nukkuva ei välttämättä tarvitse tyynyä ollenkaan

Jos nukut vatsallasi, et välttämättä tarvitse lainkaan tyynyä. Jos kuitenkin haluat tyynyn, sen on oltava matala ja pehmeä, jotta niskasi pysyy mahdollisimman hyvin samassa linjassa selkärankasi kanssa.

Koska vatsallaan nukkuminen aiheuttaa painetta alaselkään, sinun kannattaa kokeilla, voisitko muuttaa vartalotyynyn avulla nukkumisasentoasi. Vartalotyynyn halaaminen saattaa tehdä kyljellään nukkumisesta sinulle miellyttävää.

Kyljellään nukkuva tarvitsee korkeahkon ja kiinteän tyynyn

Jos nukut kyljelläsi, tarvitset korkeahkon tyynyn. Tyynyn on oltava sen korkuinen, että se täyttää patjan ja pääsi väliin jäävän tilan, kun selkärankasi ja niskasi ovat suorassa linjassa. Tyynyn on oltava kiinteä, jotta se tukee niskaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Asentoa vaihtelevalle sopii keskipaksuinen, pehmeähkö tyyny

Jos vaihtelet asentoa, sinulla on oltava tyyny, joka mukautuu mahdollisimman hyvin moniin eri asentoihin. Sellainen on keskipaksuinen ja pehmeähkö tyyny, jonka voi asetella jokaiseen nukkumisasentoon sopivaksi.

Lähteet: Sleep.org by the National Sleep Foundation, wikiHow

X