Terveys

Pitkittynyt kuume – milloin lääkäriin? Tämä kaikki vaikuttaa siihen, paljonko särkylääkettä kannattaa popsia

Kuume ei pitkittyneenäkään sinänsä ole vaarallista, vaan se on useimmiten oire infektiosta tai tulehduksesta. Pitkittyneen kuumeen syy on hyvä selvittää.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Jos kuumemittari näyttää kolme viikkoa vähintään 38, on kuume pitkittynyt.

Kuume ei pitkittyneenäkään sinänsä ole vaarallista, vaan se on useimmiten oire infektiosta tai tulehduksesta. Pitkittyneen kuumeen syy on hyvä selvittää.

Pitkittynyt kuume on kyseessä, jos vähintään 38 asteen kuumetta on jatkunut kolmen viikon aikana monena päivänä yli 38 asteen.

– Monesti potilaat hämmästyvät, kun kuulevat tämän lääketieteellisen pitkittyneen kuumeen määritelmän. Useat virheellisesti ajattelevat, että jo 4–5 päivää kestänyt kuume olisi pitkittynyttä, sanoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Miksi kuume pitkittyy?

Kun kuume jatkuu pitkään, oleellista on tarkastella mahdollisia muita oireita. Jos on esimerkiksi selkeitä hengitystieinfektion oireita, kuume selittyy luonnollisesti niillä.

Pitkittynyt kuume voi johtua myös muusta tulehduksesta elimistössä.

– Reumataudit ja suolistosairaudet ovat tyypillisiä, joskus kuumettakin nostattavia tulehduksellisia sairauksia, Lagus mainitsee.

Esimerkiksi mätäpaise saattaa aiheuttaa kuumetta. Harvinaisempi ja vakava syy pitkittyneelle kuumeelle ovat erilaiset syöpätaudit.

Toisinaan kuume jää hetkeksi ikään kuin päälle, vaikka infektion oireet olisivat jo poistuneet. Laguksen mukaan hengitystieinfektiot voivat sekoittaa elimistön termostaattia joksikin aikaa taudin jälkeen ja kehon lämpötila olla hieman korkeampi, vaikka olo olisi muuten jo aivan hyvä.

Aina kuumeelle ei löydy tulehduksellista syytä taustalla – eikä välttämättä mitään muutakaan syytä.

– Joillekin pitkään jatkuneesta kuumeilusta ilman muita oireita tai selittävää syytä kärsiville potilaille annan ohjeeksi lopettaa kuumeen mittaamisen. Myös huoli ja stressi omasta terveydestä voi aiheuttaa kuumetta ihan jo tutkimusten mukaan.

Lue myös: Voiko kuumeen raja vaihdella eri ihmisillä? Kuumemittarin näyttämä lukema ei aina kerro totuutta siitä, onko ihminen todella kipeä

Onko pitkittynyt kuume vaarallista?

Lagus muistuttaa, että vaikka kuume toki rasittaa elimistöä ja saattaa aiheuttaa lisääntyneen hikoilun takia nestehukkaa, pitkäänkään jatkunut kuume ei sinänsä ole perusterveelle vaarallista. Kuumetta ei esimerkiksi tarvitse kaikin keinoin alentaa.

Kuumeen tarkoitus on, että korkeammassa lämpötilassa monien taudinaiheuttajien toiminta vaikeutuu ja elimistön kyky taistella niitä vastaan paranee. Se on siis elimistön luonnollinen ja tarkoituksenmukainen puolustusreaktio.

– Hyöty kuumeesta on kuitenkin sen verran vähäinen, ettei sen vuoksi kannata kärsiä, Lagus huomauttaa. Kuumetta voi hyvin alentaa lääkkeillä, jos olo on huono.

pitkittynyt kuume
Särkylääkkeitä ottaessa tärkeää on oikea ja riittävä annostus.

Milloin pitkittynyt kuume on syy hakeutua lääkäriin?

Lääkäriin ei tarvitse muutaman päivän kuumeen takia hakeutua, jos oireet muuten ovat normaalin rajoissa ja olo on tavanomaisen flunssainen.

Toisaalta viikkokausia ei kuumeen takia tulisi kärvistellä. Lääkäriin meno on paikallaan jo ennen kuin pitkittyneen kuumeen raja eli kolme viikkoa tulee täyteen.

Lääkärin näkemyksestä on apua etenkin, jos kuumeeseen liittyy selkeitä tai kovia oireita kuten kurkkukipua tai keuhkotuntemuksia. Joskus infektiotaudin ja siihen liittyvän kuumeen aiheuttaja on bakteeritulehdus, johon usein tarvitaan antibiootti.

Kannattaako pitkittynyttä kuumetta alentaa lääkkeillä?

Kuumelääkkeet auttavat kipuun ja kuumeen mukanaan tuomaan kurjaan oloon, mutta tutkimusten mukaan kuumelääkkeillä kuumeen alentaminen voi hiukan pitkittää taudin kestoa.

– Tämä koskee kuitenkin väestötasoa, ja yksilötasolla ero ja hyöty on häviävän pieni, Lagus tarkentaa.

Tärkeää on, että olon saa sairaana tuntumaan mahdollisimman hyvältä, jotta riittävä lepo onnistuu. Usein tämä vaatii kuume- ja särkylääkkeen käyttöä.

– Kuumelääkkeet eivät ole välttämättömiä, mutta niitä kannattaa ilman muuta käyttää, jos on särkyjä, kolotuksia tai muuten kovin huono olo kuumeen takia.

Jos syö lääkettä pitkään kestäneeseen kuumeeseen, lääkkeitä olisi hyvä ottaa säännöllisesti ja useamman päivän kuureina, jotta kuume ei pääse sahaamaan. Toisinaan kuumeen alentaminen lääkkeillä johtaa tilanteeseen, jossa kuume toistuvasti nousee uudelleen ylös kovan horkan kera lääkkeen vaikutuksen lakattua. Tällainen tilanne on Laguksen mukaan suurempi rasitus elimistölle kuin jos kuume olisi jatkuvasti ylhäällä.

Horkka muun muassa lisää elimistön hapentarvetta, ja erityisesti iäkkäillä tämä voi johtaa sekavuuteen tai sydänsairailla sepelvaltimotautikohtaukseen. Siksi on parempi syödä kuumelääkettä kuumeessa säännöllisesti eikä satunnaisesti.

pitkittynyt kuume: sairaana
Kuumeisena tärkeintä on yrittää tehdä olo mahdollisimman mukavaksi, jotta lepo onnistuu. Kuumelääkkeet voivat silloin auttaa.

Mitä lääkettä pitkittyneeseen kuumeeseen?

Kun pitkittynyt kuume vaivaa, ensisijainen kuumelääke on Laguksen mukaan parasetamoli, joka on vatsalle vähemmän haitallinen ja paremmin siedetty.

Parasetamolin rinnalla voi käyttää tulehduskipulääke ibuprofeenia. Molempiin kuumelääkkeisiin liittyy omat rajoituksensa:

– Ibuprofeeni ei sovellu lainkaan esimerkiksi mahahaavapotilaille ja kaikille verenpainelääkkeiden käyttäjille, sillä se voi pitkään käytettynä alentaa verenpainelääkkeen tehoa. Myös astmaatikoille se voi joissakin tapauksissa olla haitallinen.

Joka tapauksessa tulehduskipulääkkeitä ei ole hyvä käyttää yhtäjaksoisesti omin päin pitkiä aikoja. Yli viiden päivän käytöstä Lagus kehottaa keskustelemaan lääkärin kanssa.

Parasetamolia voi turvallisemmin käyttää pitempiäkin aikoja. Annostuksen kanssa on kuitenkin syytä olla aina tarkkana, sillä yliannostukseen liittyy myrkytysvaara.

– Jo muutaman päivän tupla-annostuksilla tai yhden päivän tripla-annoksella voi seurata kuolemanvaara, Lagus kertoo.

Lue myös: Huomio ruokkii kipua, joten huijaa se toisaalle – ota käyttöön nämä 12 kipuammattilaisten lääkkeetöntä keinoa

Onko pitkittynyt kuume yleistynyt viime vuosina?

Viime aikoina monet kertovat havainneensa itsellään tai tuttavapiirissään pitkiä, sitkeitä kuumetauteja.

Kyse ei ole pelkästä tuntumasta, sillä Laguksen mukaan pitkittyneet kuumeet luultavasti todella ovat hiukan lisääntyneet viime vuosina. Korona itsessään on monella pitkäkestoinen tauti, ja sen jälkimainingeissa jylläävät monet eri virukset, joita rajoitustoimien takia kiersivät väestössä vähemmän.

– Tällä hetkellä varmaankin on liikkeellä enemmän myös viruksia, jotka aiheuttavat pitkäkestoisempaa kuumetta.

Toki pitkittynyt kuume tunnettiin ja sitä podettiin ennenkin – siitä ei vain samalla tavalla puhuttu kuin nyt, kun eletään pandemian jälkeisiä poikkeuksellisia tautitalvia. Pitkittyneen kuumeen lisäksi monia vaivaavat tiheästi toistuvat flunssat.

Sinänsä tiuhakin sairastelu ja siitä seuraava kuume on Laguksen mukaan hyvä juttu, sillä ihmisen ja varsinkin lapsen elimistö on tarkoitettu jatkuvaan taudinaiheuttajien kohtaamiseen. Korona-aika opetti, että vähentynyt mikrobien kohtaaminen voi johtaa ikäviin seurauksiin:

– Esimerkiksi lasten diabeteksen on huomattu viime vuosina lisääntyneen. Tutkimuksissa todennäköiseksi syyksi on osoittautunut, että korona-aikana lapset missasivat paljon taudinaiheuttajia ja tauteja, mikä on johtanut tämän autoimmuunisairauden lisääntymiseen. Myös rs-viruksen epidemian ärhäköityminen luultavasti johtuu samasta syystä, Lagus kertoo.

X