Terveys

Polven nivelrikko on etenevä sairaus – näillä asioilla merkittävä vaikutus jatkon kannalta

Ylipaino, perimä, rakenteelliset haasteet ja aiemmat vammat altistavat vanhetessa polven nivelrikolle. Polven nivelrikko ei ole parannettavissa, mutta oireita voidaan lievittää fysioterapian avulla.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Polven nivelrikko on naisilla miehiä yleisempi vaiva.

Ylipaino, perimä, rakenteelliset haasteet ja aiemmat vammat altistavat vanhetessa polven nivelrikolle. Polven nivelrikko ei ole parannettavissa, mutta oireita voidaan lievittää fysioterapian avulla.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Sitä esiintyy yleisemmin sormissa, selässä, lonkissa ja polvissa. Polven nivelrikko on koko polven sairaus, joka aiheuttaa anatomisia muutoksia polven nivelrustoon, nivelkapseliin, luuhun, ympäröiviin kudoksiin ja lihakseen. Merkittävin riskitekijä polven nivelrikolle on ylipaino.

– Polven nivelrikon ennaltaehkäisyssä on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, välttää ylipainoa ja liikkua monipuolisesti, fysioterapeutti Eero Hyvärinen Fysios Mehiläisestä kertoo.

Lue myös: Reuma vai nivelrikko? Lääkäri vinkkaa helpon keinon erottaa oireet toisistaan

Naisilla todetaan kaikissa ikäluokissa enemmän polven nivelrikkoa kuin miehillä. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta syy saattaa olla polven anatomiassa – naisilla todetaan enemmän pihtipolvisuutta eli polvien sisäänpäin taipumista.

– Rakenteelliset seikat altistavat polven nivelrikolle myöhemmällä iällä. Lapsena asentopoikkeavuuksiin voidaan vielä vaikuttaa, mutta ei enää aikuisena.

Myös aikaisemmat isommat polvivammat rustossa ja nivelsiteissä saattavat olla syynä sille, että polven nivelrikko puhkeaa.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jos lapsena loukkaat vaikkapa urheillessa polvesi, sinulle tulee vanhana nivelrikko. Usein siihen tarvitaan muitakin syitä, kuten perimä tai vähäinen liikkuminen.

Myös ikä on yksi altistava tekijä. Polven nivelrikkoa tavataan harvoin alle 40-vuotiailla.

Polven nivelrikko voi olla pitkään oireeton

Polven nivelrikon yleisin oire on kipu. Kipu tuntuu polven alueella, eikä yleensä säteile minnekään. Toisaalta myös liikejäykkyys voi olla yksi nivelrikkoon viittaavista oireista.

– Polvi jäykistyy, eikä enää välttämättä mene suoraksi tai koukistu entiseen tapaan. Tästä syystä esimerkiksi kyykkyyn meneminen voi olla haasteellista. Polvi voi myös olla voimaton tai hutera ja vaikuttaa näin kävelyyn.

Kaikille polven nivelrikko ei välttämättä aiheuta heti oireita ja tällöin sairaus jää usein pitkäksi aikaa huomaamatta. Koska polven nivelrikko on etenevä sairaus, kipua alkaa todennäköisesti esiintyä myöhemmin. Sairauden oireettomuus ei silti ole este hoidon aloittamiselle.

– Nivelrikkoa ei voida parantaa, sillä aikuisena rusto ei enää uusiudu. Kipua voidaan kuitenkin lievittää, jopa poistaa kokonaan, Hyvärinen lupaa.

Kuntoutus keskeisin hoitomuoto

Lääkäriin tai fysioterapeutille on hyvä hakeutua, mikäli polvi on pidempiaikaisesti kipeä tai ilmenee toiminnallista haittaa.

– Diagnoosi tehdään oirekuvan mukaan, eli sen perusteella, miten potilas kuvailee oireita. Lisäksi tehdään kliininen tutkimus, jossa tutkitaan jalan lihasvoimaa, polven rakennetta ja toimintaa eri asennoissa ja katsotaan, onko polvessa liikerajoituksia. Joskus saatetaan myös ottaa röntgenkuva, josta nähdään nivelen kunto tarkemmin.

”Polven nivelrikosta kärsivä ei saa missään nimessä lopettaa liikkumista.”

Fysioterapeutti Eero Hyvärinen

Tärkein hoito polven nivelrikkoon on kuntouttaminen sekä omatoiminen harjoittelu. Myös terveelliset elämäntavat ja mahdollisen ylipainon karistaminen helpottavat oireita, joita polven nivelrikko aiheuttaa.

– Polven nivelrikosta kärsivä ei saa missään nimessä lopettaa liikkumista, Hyvärinen painottaa.

Jos säännöllinen liikkuminen ei kuitenkaan kivun vuoksi onnistu, voidaan harkita tekonivelleikkausta, joka parantaa toimintakykyä. Kovinkaan nuorille tekonivelleikkausta ei silti tehdä, sillä tekonivelellä on tietty käyttöikä, eikä uusintaleikkausta mielellään tehdä. Leikkaus on myös aina riski.

X