Saatko vatsavaivoja sienistä? Kyseessä voi olla sienisokerin imeytymishäiriö
Kantarelleissa on runsaasti sienisokeria.
Terveys

Saatko sienistä vatsavaivoja? Syynä voi olla sienisokerin imeytymishäiriö

Sienisokerin imeytymishäiriö eli tre­ha­loo­si-in­to­le­ranssi vaivaa jopa sataatuhatta suomalaista. Häiriö aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Sienet ovat terveellistä ravintoa, mutta valitettavasti ne eivät sovi kaikkien vatsalle. Syynä on sienten sisältämä sienisokeri eli trehaloosi.

Osalta ihmisistä puuttuu ruoansulatusentsyymi, jonka tehtävänä on sienisokerin hajottaminen. Kun entsyymi puuttuu, sienisokeri ei imeydy verenkiertoon vaan pääsee kulkeutumaan paksusuoleen.

Sienisokerin imeytymishäiriö eli tre­ha­loo­si-in­to­le­ranssi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin laktoosi-intoleranssi: ilmavaivoja, pahoinvointia, vatsan turvotusta, ripulia ja jopa oksentelua.

Oireet alkavat usein noin parin tunnin sisällä sieniaterian syömisestä ja häviävät itsestään parin päivän kuluessa.

Vatsa voi reagoida vahvasti erityisesti kantarelleihin ja herkkutatteihin

Erityisesti tietyt sienet aiheuttavat herkästi vatsavaivoja. Muun muassa kantarelleissa, herkkutateissa ja orakkaissa on tavallista enemmän sienisokeria, joten vatsa voi reagoida niihin voimakkaammin kuin muihin sieniin.

Myös tapa, jolla sienet valmistetaan ruoaksi, voi vaikuttaa oireisiin. Ryöppääminen ja paistaminen poistavat sienistä vettä, jolloin sienisokerin suhteellinen osuus kasvaa ja oireilu voi olla voimakkaampaa.

Onko minulla tre­ha­loo­si-in­to­le­ranssi?

Tre­ha­loo­si-in­to­le­ranssia on syytä epäillä, jos sieniateriat aiheuttavat toistuvasti vatsavaivoja. Imeytymishäiriö voidaan todeta tre­ha­loo­si­ra­si­tus­ko­keella.

Varsinaisia tutkimuksia ei kuitenkaan välttämättä tarvita, sillä diagnoosi voidaan tehdä myös oireiden perusteella.

Suomessa sienisokerin imeytymishäiriötä on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan noin 1–2 prosentilla väestöstä. Siitä kärsii siis noin 50 000–100 000 suomalaista. Tre­ha­loo­si-in­to­le­ranssin hoitona on sieniruokien välttäminen.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Lääkärilehti, Terveyskirjasto 

X